Mancarea de tip junk food vs. Bio food
O data cu intrarea pe piata romaneasca a restaurantelor de tip fast-food, industria acestui tip de mancare a cunoscut o crestere extraordinara. Ritmul de viata alert, lipsa timpului, dar si a banilor au condus indirect catre cresterea consumului de mancare junk food. Mancarea de tip fast food se prepara foarte usor si este mult mai ieftina in comparatie cu produsele naturale.
Desi mult mai ieftine, aceste alimente nu sunt sanatoase deloc. „Pentru a functiona in parametrii normali, corpul uman are nevoie de vitamine si minerale, care se gasesc in alimentele naturale, nicidecum in manacarea de tip fast food. Ceea ce mancam de la aceste restaurante ne ofera falsa impresie de satietate, dar de fapt sunt goale din punct de vedere nutritional. Mancam doar aditivi si potentiatori de aroma si de crestere. In plus, fast food-ul ingrasa si provoaca boli ale sistemului digestiv”, spune Carmen Manescu, doctor medicina generala.
Mancarea bio, cea naturala este mult mai greu de gasit, de preparat si mult mai scumpa. Prin comparatie, un meniu fast food e gata in aproximativ 30 de minute si costa* 30 de lei, un meniu natural are timp de pregatire egal sau mai indelungat, depinde de complexitatea retetei, iar pretul* se ridica la 60-70 de lei. Asadar este de inteles preferinta romanilor pentru fast food.
Printre alimentele de tip junk food: burgerii, cartofi prajiti, chipsurile, iaurturile cu aroma. Alimente sanatoase, cumparate direct de la producatori, nu din supermarket-uri: oua, branza proaspata, lapte, iaurt, pui, peste, mere, rosii, castraveti, muraturi, ardei, vinete, alune.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat recent intr-o conferinta de presa ca numarul de cazuri de obezitate in randul copiilor a crescut ca urmare a consumului excesiv de mancare de tip fast food. Acesta este de parere ca populatia Romaniei nu are o educatie alimentara corecta, iar cei mici devin astfel victimele greselilor parintilor: “Copiii nu sunt invatati sa aiba mese regulate, iar pe cei care refuza sa manance parintii ii stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate in loc sa le ofere fructele atat de importante pentru organism. Nu in ultimul rand, trebuie evitata aparitia stilului de viata fast-food“, sustine prof. dr. Mencinicopschi, precizeaza Agerpress.
Pe lista bolilor cauzate de mancarea de junk food se afla: cancerul, ulcerul, diabetul, infarctul.
Mancarea naturala ofera organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a fi sanatos.
*meniu calculat pentru 4 persoane
Postat de: Mihaela-Ene Miercuri, 30 Martie 2011
mancare-sanatoasa, afectiuni, ulcer, gastrita, stil-de-viata, junk-food, fast-food
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?