Articol a 600 de cuvinte neodihnite
Ca un sihastru umblu, fug de cuvinte! Uscatita de nevoi, cu mainile bolovanoase, rupta de veghe incerc orizonturi mai bune, mai pure si astept ca fiecare rasarit de soare la intrare!
Tu esti monahul! Esti un monah. Daca il cauti sincer pe Dumnezeu esti un monah.
Dar cum poate exista asa o afirmatie?
Este pur si simplu un fapt, pe care multi par a-l fi uitat. Dar cum poate fi considerat un monah o persoana ce cauta cu adevarat spiritualul?
Acest lucru trebuie explicat.
Cand renunti la tot – la toate relatiile lumesti, posesiuni, atasamente si suport te afli pe tine singur. Acelasi lucru il afli si daca te uiti la originea cuvantului monahism care isi are originea in cuvantul grec ,,monos’’ care inseamna singur, solitar. O serie de alte cuvinte asociate cu monahismul, de asemenea, provin din aceeasi radacina ,,monos’’, adica unul. El indica toata ideea de singuratate. Aceasta singuritate nu trebuie in mod necesar inteleasa ca si izolare absoluta, ca acea a unui pustnic intr-o pestera din padure sau in desert. Aceasta este o singuratate interioara, in care unul se separa de toate valorile lumesti. Oricine ia aminte la aceasta singuratate interioara, oricine traieste intens in inima lui acest sentiment de a fi singur este un monah.
Exista si un numar de factori care te impiedica sa simti singuratatea. Te simti conectat la relatiile tale de sange: tatal, mama, fratele, surorile si mai sunt si prietenii, superiorii, profesorii si studentii si chiar dusmanii.Toate acestea sunt o parte din viata ta. Chiar daca te separi fizic de ceilalti, tot nu poti fi singur. Totul este in mintea ta. Ideea este ca mintii tale ii este frica sa fie singura. Chiar daca traiesti singur si ai nevoie de companie tot ce trebuie sa faci este sa pornesti televizorul si printr-un singur click aveti aceasta ,,fereastra catre lume’’ care alunga nevroticul sentiment de singuratate.
Pentru a-ti realiza singuratatea, toti factorii care sunt o piedica de la aceasta trebuie sa-i negam. Cum poate negatia sa ne-o aduca? Este greu de raspuns la aceasta, intr-un fel, unii oameni isi dau seama ca toate asa-numitele relatii sunt superficiale si orice identificare cu orice lucru viu sau non-viata este iluzie.Uneori aceasta realizare vine spontan. Majoritatea trebuie sa invete calea cea mai grea. In cele mai multe cazuri este nevoie de lovituri pentru a trezi oamenii la realitatea de a fi singuri.
Si ce ramane? Dumnezeu. Trebuie sa-l cautam pe Dumnezeu. Ce inseamna aceasta cautare? Dumnezeu nu este cu siguranta ascuns undeva dupa nori, unde am putea merge sa-l cautam. Aceasta cautare presupune aici ,,descoperirea’’ Suntem deja legati de Dumnezeu, ramane sa descoperim ce fel de relatie este si unde va gasiti radacinile. Exista o relatie eterna intre noi si Dumnezeu. De fapt o definitie a religiei ar putea fi ,, relatie eterna intre suflet, care este vesnic si Dumnezeu cel vesnic''.
Odata ce va detasati de toate valorile lumesti tot ce trebuie sa faci este sa descoperi ca aceasta relatie este vesnica.
Chemarea spre spiritualitate vine odata ce ai realizat singuratatea ta. Detasarea de toate poftele lumesti urmeaza si consolideaza sentimentul de a fi singur. Toate relatiile si posesiile devin goale si lipsite de sens. Radacinile din lume sunt taiate si incepi sa cauti radacinile tale adevarate. Aceasta cautare in primul rand va dezvaluie adevaratul sine si in constientizarea faptului ca nu difera de Sinele. El exista si tu existi ca si golire de sine pentru Hristos. Fara legaturi, de orice fel care sa va oblige. Suntem liberi. Am fost intotdeauna.
Un articol de: Daniela Chirila
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 19 Martie 2013
sihastrie, monahi, ortodoxie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?