Un loc ce vindeca suflete - Lepsa
Lasam in urma orasul Focsani, ultima asezare urbana din drumul nostru si pornim agale catre altitudini mai mari. Trecem prin cateva localitati frumoase, pitoresti: Bolotesti, Vidra, Barsesti unde-i musai sa te urci in varf de munte ca sa vezi casa Vrancioaiei ca doar te afli pe pamant vrancean, Tulnici, apoi dupa numai 11 km poposim frumos la Lepsa.
„Pe-un picior de plai / pe-o gură de rai”. Exact asa este descrisa Lepsa in balada Miorita, si exact asa o vor descrie si cei pe care norocul ii va purta in inima naturii, in muntii Vrancei unde se oglindeste mandru in apele Putnei un loc desprins ca din legende si din vis.
Acest coltisor de rai, ce te poarta pe culmi de munte, ofera o stare de bine, o stare de curat si minunat. Uneori cred ca nu sunt deajuns cuvintele pentru a descrie ceea ce ochii vad si sufletul simte. Am fost norocoasa sa descopar in Lepsa ca omul este una cu pamantul, cu copacii, cu apele lui curgatoare, cu stancile neinfricate, cu adierea vantului cald mirosind a iarba proaspata, cu cerul limpede si libertatea pasarilor ce-l colinda.
De ce sa alegi Lepsa?
In primul rand pentru ca acest tinut legendar te invaluie in liniste si in aer proaspat de munte. In al doilea rand pentru ca minunatiile naturii au fost darnice cu tinutul nostru si au impodobit Lepsa cu locuri fantastice ce par a fi pictate. Tot aici reusesti sa iti gasesti pacea sufleteasca, linistea si calmul pentru ca Lepsa este un cufar cu energie pozitiva si iubire.
Avem de vizitat,
1. Manastirea Lepsa - dateaza din anul 1774, si adaposteste un cadru simplu si pitoresc dar perfect armonios pentru cei care iubesc linistea si spiritul religios.
Daca ajungeti aici nu ezitati sa urcati pe dealul din spatele manastirii,ve-ti avea parte de un peisaj mirific dar si de atmosfera spirituala ce iti urmareste pasii inca de la intrarea pe poarta a Manastirii.
2. Rezervatia Naturala Tisita - in cuvinte este greu sa descrii frumusetea unui loc pur, in care naturaletea este cea care domina prezenta oricarui element din decor. Acolo esti doar tu cu animalele, vegetatia, apele si cerul.
3. Cascada Putnei - i se mai spune si Saritoarea Putnei si a fost declarata Monument al Naturii in anul 1973. Cascada are aproximativ 80 de metrii lungime iar lacul ce il formeaza la varsare aproximativ 12 metrii adancime.
4. Pastravaria Lepsa.
5. Targul de suveniruri.
6. Lepsa sub vesmant de iarna.
7. Traditiile de iarna - colindatori imbracati in straie populare iti incanta auzul cu versuri traditionale.
8. Caprele negre - treziti din somn inca de pe la orele 06:00 ale diminetii, sus pe stancile Ciutei puteam vedea caprele negre.
9. Izvorul de sub Frasin - nu e om care sa treaca prin Lepsa si care sa nu isi umple macar o sticluta cu apa rece si dulce de la izvor.
Pentru realizarea acestul articol tin sa le multumesc din suflet persoanelor ce administreaza site-ul www.lepsa.ro si pagina de facebook, pentru ca mi-au oferit dreptul de a le folosi propriile imagini.
Un articol de: Catalina Ioana Calciu
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 17 Martie 2014
Lepsa, Putna, manastirea Lepsa, vrancea
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa