Bucataria turceasca, retete orientale

Pentru cine e amatoare de retete culinare din bucataria internationala, in acest articol va prezint cateva retete din bucataria turceasca. Turcia este asezata la rascrucea dintre Europa, Asia si Orientul Apropiat. Intalnim mancaruri ce si-au pastrat influentele de la persani, greci sau romani.

Turcii sunt foarte pretentiosi cand vine vorba de mancare.....asa ca am hotarat sa va aduc si dumneavoastra la cunostinta cateva retete delicioase:

Geagic

Timp de preparare:
25 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
2-3 catei usturoi
1 l iaurt
3 castraveciori verzi
1 legatura de marar

Mod de preparare:

Se piseaza usturoiul, se curata partial castravetii si apoi se rad pe o razatoare mare sau se fac cubulete foarte mici. Mararul se toaca fin. Se adauga iaurtul si sarea, dupa care se amesteca toate ingredintele.
Se poate folosi ca atare sau ca dressing.

Pilaf cu burgul picant “Sebzeli Bulgur”

Ingrediente:

300 gm burgul pentru pilaf (este un orez cu bobul mai lung, il gasim in supermarket sub denumirea de burgur, bob lung sau bob cu bob)
2 rosii de marime medie
1 ardei verde
1 ardei rosu
2 fire de ceapa verde
1 lingurita de sare
1 lingurita condiment de chilli
piper proaspat macinat
700 ml apa
3 linguri ulei de porumb

Mod de preparare:

Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie in bucati mici.
Ardeii si ceapa verde se taie marunt.
Burgulul se opareste si se lasa la inmuiat 5 minute, apoi se spala bine si se scurge de apa.
Intr-o cratita antiaderenta se incalzeste uleiul si se calesc ceapa verde si ardeii 5 minute.
Se adauga rosiile, apa calda, sarea, piperul, condimentul de chilli si burgulul.
Cand pilaful incepe sa fiarba se acopera, se reduce focul si se fierbe 20 de minute.
Se stinge focul si se mai lasa in cratita 10 minute.


Sarmale turcesti in foi de vita

Ingrediente:

20 de foi de vita, 100 g orez, 300 g carne de pui (reteta originala ar fi cu carne de berbec), 2 cepe, 100 g stafide, ulei de masline, sare, 1 ou, 1 lingura de faina, 1 lamaie, apa plata.

Mod de preparare:

Foile de vita se oparesc in apa clocotita sarata in care s-a stors sucul unei lamai. Se lasa apoi sa se scurga. In apa clocotita se fierbe orezul, care se scurge si el de zeama. Carnea se paseaza, cepele se taie marunt, se pun intr-o tigaie si se prajesc usor in ulei de masline. Dupa ce s-a racit, se adauga orezul, stadifele, oul si faina. Se pune cate o lingura din aceasta compozitie in frunzele de vita, se ruleaza si se aseaza intr-o cratita unsa cu ulei. Se completeaza cu putina apa plata si se pun la cuptor, la foc mic, circa o ora.


Pui cus-cus

Ingrediente:

300g cus-cus (specialitate turceasca, se gaseste in magazine), sare, 2 cepe de arpagic, 4 fileuri de piept de pui, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit scortisoara pisata, 1 foaie de dafin, 1 lingurita curry, 200ml zeama concentrata de legume (Knorr + apa), 150 ml smantana subtire sau frisca nebatuta, putina menta proaspata.

 
Mod de preparare: Se fierbe cus-cus-ul in apa cu sare (la fel ca orezul). Se taie cepele in spalturi si se prajesc impreuna cu pieptul de pui in untul incins. Se adauga faina si condimentele si se sting cu zeama de legume. Se incorporeaza foaia de dafin si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute. Se toarna smantana peste fileurile de pui, se mai gusta o data sosul de sare si piper si se servesc impreuna cu cus-cus-ul garnisit cu menta proaspata. Cus-cus-ul poate fi inlocuit cu orez.
Nota obtinuta:
8.2 (22 voturi)
5772 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Sauridi Vineri, 23 Noiembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

retete culinare, retete rapide, bucataria internationala, retete turcesti, pui la cuptor, retete-bucataria-turceasca


S-ar putea sa va intereseze si:

Nuntile marocane au un ospat care dureaza chiar cum se spune in basme 3 zile si 3 nopti [..]
citeste si comenteaza
A venit primavara. Acuma se mananca mai mult legume, salate si mancaruri de sezon. Cum a [..]
citeste si comenteaza
Iata una din retetele de post delicioasa si rapida. Este o mancare simplu de facut si [..]
citeste si comenteaza
Cand te afli in criza de timp si de inspiratie, dar vrei sa mananci ceva gustos, cel mai [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte [..]
citeste si comenteaza
Pentru cine e amatoare de retete culinare din bucataria internationala, in acest articol va prezint [..]
citeste si comenteaza
Rosia este o leguma cu propietati terapeutice multiple. Este un adjutant in prevenirea cancerului [..]
citeste si comenteaza
„Caracterul omului poate fi dedus din manifestarile lui marunte...Pentru lucrurile importante [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate