Retete culinare - Desert Turcesc: sarailie, baclava si multe altele

Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon (muhallebi, sutlac), halvaua (halvah), cataiful (kataifi), si revani (facut din amidon si gris).

Baclava

Timp de preparare:  1 ora si 20 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
400 g de miez de nuca
100g unt topit
1 baton vanilie sau zahar vanilat 3 plicuri
400 ml apa
150 g miere
250 g zahar
2 lingurite de praf de scortisoara

Mod de preparare:

Se macina nucile in masina de tocat;

Se impart foile in patru parti. Apoi se amesteca nucile cu praful de scortisoara si se imparte in 3 parti.

Se iau primle 3 foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune prima parte din amestecul de nuci si scortisoara peste foi.

Se contiua cu urmatoarele 3 foi care se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand unt topit peste foi. Se continua pana la terminarea foilor si a nucilor. Ultimul strat de foi se unge bine cu unt. Apoi se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale, sau dupa preferinta.
Dupa portionare, se pune tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit apoi se scoate.
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul.
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot. Se stinge apoi focul si se adauga vanilia.
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform si se mai lasa la cuptor pana se absoarbe siropul.
Se serveste rece. Iar cine prefera poate adauga nuca de cocos sau fistic maruntit.
 

Halva turceasca

(complexitate redusa)

Ingrediente:
2 linguri unt / margarina RAMA topit (sau ulei), 4 lingura faina, 1si 1/2 pahare sirop.

Siropul: 150 g zahar, 1 1/2 pahare apa, zahar vanilat si scortisoara.

Mod de preparare:

Se infierbanta untul topit in care se prajeste faina, amestecand mereu sa nu se arda. Cand faina este bine rumenita, se opareste cu siropul si se amesteca mereu, lasand sa fiarba pana ce se ingroasa. Se asaza calda pe o farfurie, cu o lingura, in forma de cartofi, si se presara cu zahar vanilat sau amestecat cu scorţisoara pisata.
 

Sutlac

Ingrediente:
► 1 kg lapte rece
► 1 si jumate pahar orez
► 1 litru apa
► 2 linguri faina de orez
► 2 si jumate pahare zahar pudra
► scortisoara

Prepararea:
Orezul se spala bine dupa care se pune cu apa la fiert.

Se va fierbe pana ce orezul se isi modifica forma si lasa si mai apoi absoarbe propria apa.

Adaugati laptele rece si asteptati ss fiarbs amestecsnd usor.

In acest timp dizolvati faina de orez intr-un pahar de apa rece dupa care adaugati 1-2 polonice de lapte din amestecul de pe foc.

Adaugati faina de orez in vas si mai fierbeti timp de 10 minute amestecand continuu.

Se adauga si zaharul pudra si se amesteca lasand sa mai dea in clocot de 1-2 ori.

Turnati sütlaç-ul in vase umezite inainte. Dupa ce se raceste se va orna cu scortisoara.

Kataif

Timp de preparare:  1 ora si 10 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Blat:
100 g unt / margarina RAMA
400 g fidea (foarte fina)
500 ml apa, zeama de compot
4-5 linguri de zahar
1 lamaie
500 g frisca


Crema
400 ml lapte
4 linguri faina sau amidon
100 g zahar
1 lamaie
100 g unt / margarina RAMA
2 pliculete zahar vanilat

Pentru ornat:
fructe: ananas, mandarine, kiwi, portocale, visine

Mod de preparare:

Se unge bine tava cu unt si punem fideaua, in strat subtire pentru a se usca putin in cuptor. Trebuie mare atentie, altfel se va arde! Asadar, nu uitati sa intoarceti fideaua!
Oprim cateva linguri de fidea uscata pentru ornat.
Se pregateste siropul din 500 ml apa+zahar si lamaie, rom sau zeama de compot.
Se toarna siropul fierbinte peste fideaua din tava si punem in cuptorul incalzit pentru a trage apa si se pregateste crema de vanilie sau lamaie:
Se amesteca cu putin lapte rece faina / amidonul si zaharul si cand am subtiat crema o punem la fiert pana se ingroasa. Adaugam zeama de lamaie, zaharul vanilat si untul, mestecand, pana se incorporeaza tot untul.
Lasam sa se raceasca si adaugam peste blatul de fidea aceasta crema si apoi adaugam frisca.
Frisca o putem face din 2 plicuri / frisca lichida sau din smantana (frisca naturala)
Ornam cu fructe, ciocolata si firicelele de fidea oparite.
Eu am adaptat acest Kataif la gusturile mele.
Sper sa va placa!:)
 

Sarailie

Timp de preparare: 40 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta, 800 g nuca, 700 g zahar, 1 l apa, 1 lingurita de scortisoara, 5 linguri de ulei

Mod de preparare:

Se da nuca prin masina de tocat apoi se amesteca cu o cana de zahar si scortisoara. Se desfac cate 2 foi de placinta si se ung cu putin ulei, se presara nuca pe toata suprafata foilor si se ruleaza. Se aseaza toate rulourile in tava, se taie in bucati potrivite si se dau la cuptor la foc potrivit. Din zaharul ramas si apa se fierbe un sirop din care se toarna jumatate in tava cand s-au rumenit foile si se dau din nou la cuptor. Siropul ramas se toarna la sfarsit avand grija sa nu scada complet.
 

Revani

Ingrediente:

► 2 cesti de gris

► 1 si ½ cani cu zahar

► 2 pliculete de vanilie

► 1 cana de unt

► 3 lingurite de praf de copt

► 3 oua

Sirop: Se fierb 10 minute 3 cesti de apa cu 3 si ½ de zahar si coaja de la o portocala.

Mod de preparare:

Ouale se bat bine. Se adauga faina, grisul, pliculetele de zahar vanilat, untul, praful de copt, apa si se mesca bine. Continutul obtinut se pune intr-o tava potrivita, unsa in prealabil cu unt. Se coace la cuptor incins, timp de 45 de minute. Cand este gata, asteptati sa se raceasca, insiropati cu sirop cald.

Nota obtinuta:
6.5 (164 voturi)
35211 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Sauridi Luni, 22 Noiembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

retete culinare, retete-prajituri, retete-rapide, reteta baclava, retete-desert, dulciuri, bucataria internationala, bucataria turceasca, reteta sarailie


S-ar putea sa va intereseze si:

Numai cand ne gandim la bunatatile facute in casa si deja ne trec prin minte deserturile [..]
citeste si comenteaza
Cele mai multe persoane cunosc retete de tiramisu care au la baza cafeaua. Va propun un [..]
citeste si comenteaza
Retete prajituri delicioase. Un desert delicios si foarte gustos potrivit pentru orice [..]
citeste si comenteaza
Daca vrei sa faci un desert mai atfel dar nici tu sa stai prea mult in bucatarie atunci [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Rosia este o leguma cu propietati terapeutice multiple. Este un adjutant in prevenirea cancerului [..]
citeste si comenteaza
Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte [..]
citeste si comenteaza
Ma simt intr-un castel cu turnuri de ciocolata In zare intrevad culmi de fericire asezate pe o [..]
citeste si comenteaza
„Caracterul omului poate fi dedus din manifestarile lui marunte...Pentru lucrurile importante [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate