Retete culinare - Desert Turcesc: sarailie, baclava si multe altele
Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon (muhallebi, sutlac), halvaua (halvah), cataiful (kataifi), si revani (facut din amidon si gris).
Baclava
Timp de preparare: 1 ora si 20 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
► 1 pachet foi de placinta
► 400 g de miez de nuca
► 100g unt topit
► 1 baton vanilie sau zahar vanilat 3 plicuri
► 400 ml apa
► 150 g miere
► 250 g zahar
► 2 lingurite de praf de scortisoara
Mod de preparare:
Se impart foile in patru parti. Apoi se amesteca nucile cu praful de scortisoara si se imparte in 3 parti.
Se iau primle 3 foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune prima parte din amestecul de nuci si scortisoara peste foi.
Se contiua cu urmatoarele 3 foi care se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand unt topit peste foi. Se continua pana la terminarea foilor si a nucilor. Ultimul strat de foi se unge bine cu unt. Apoi se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale, sau dupa preferinta.
Dupa portionare, se pune tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit apoi se scoate.
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul.
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot. Se stinge apoi focul si se adauga vanilia.
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform si se mai lasa la cuptor pana se absoarbe siropul.
Se serveste rece. Iar cine prefera poate adauga nuca de cocos sau fistic maruntit.
Halva turceasca
(complexitate redusa)
Ingrediente:
► 2 linguri unt / margarina RAMA topit (sau ulei), 4 lingura faina, 1si 1/2 pahare sirop.
Siropul: 150 g zahar, 1 1/2 pahare apa, zahar vanilat si scortisoara.
Mod de preparare:
Sutlac
Ingrediente:
► 1 kg lapte rece
► 1 si jumate pahar orez
► 1 litru apa
► 2 linguri faina de orez
► 2 si jumate pahare zahar pudra
► scortisoara
Prepararea:
Orezul se spala bine dupa care se pune cu apa la fiert.
Se va fierbe pana ce orezul se isi modifica forma si lasa si mai apoi absoarbe propria apa.
Adaugati laptele rece si asteptati ss fiarbs amestecsnd usor.
In acest timp dizolvati faina de orez intr-un pahar de apa rece dupa care adaugati 1-2 polonice de lapte din amestecul de pe foc.
Adaugati faina de orez in vas si mai fierbeti timp de 10 minute amestecand continuu.
Se adauga si zaharul pudra si se amesteca lasand sa mai dea in clocot de 1-2 ori.
Turnati sütlaç-ul in vase umezite inainte. Dupa ce se raceste se va orna cu scortisoara.
Kataif
Timp de preparare: 1 ora si 10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Blat:
► 100 g unt / margarina RAMA
► 400 g fidea (foarte fina)
► 500 ml apa, zeama de compot
► 4-5 linguri de zahar
► 1 lamaie
► 500 g frisca
Crema
► 400 ml lapte
► 4 linguri faina sau amidon
► 100 g zahar
► 1 lamaie
► 100 g unt / margarina RAMA
► 2 pliculete zahar vanilat
Pentru ornat:
► fructe: ananas, mandarine, kiwi, portocale, visine
Mod de preparare:
Oprim cateva linguri de fidea uscata pentru ornat.
Se pregateste siropul din 500 ml apa+zahar si lamaie, rom sau zeama de compot.
Se toarna siropul fierbinte peste fideaua din tava si punem in cuptorul incalzit pentru a trage apa si se pregateste crema de vanilie sau lamaie:
Se amesteca cu putin lapte rece faina / amidonul si zaharul si cand am subtiat crema o punem la fiert pana se ingroasa. Adaugam zeama de lamaie, zaharul vanilat si untul, mestecand, pana se incorporeaza tot untul.
Lasam sa se raceasca si adaugam peste blatul de fidea aceasta crema si apoi adaugam frisca.
Frisca o putem face din 2 plicuri / frisca lichida sau din smantana (frisca naturala)
Ornam cu fructe, ciocolata si firicelele de fidea oparite.
Eu am adaptat acest Kataif la gusturile mele.
Sper sa va placa!

Sarailie
Timp de preparare: 40 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
► 1 pachet de foi de placinta, 800 g nuca, 700 g zahar, 1 l apa, 1 lingurita de scortisoara, 5 linguri de ulei
Mod de preparare:
Revani
Ingrediente:
► 2 cesti de gris
► 1 si ½ cani cu zahar
► 2 pliculete de vanilie
► 1 cana de unt
► 3 lingurite de praf de copt
► 3 oua
Sirop: Se fierb 10 minute 3 cesti de apa cu 3 si ½ de zahar si coaja de la o portocala.
Mod de preparare:
Ouale se bat bine. Se adauga faina, grisul, pliculetele de zahar vanilat, untul, praful de copt, apa si se mesca bine. Continutul obtinut se pune intr-o tava potrivita, unsa in prealabil cu unt. Se coace la cuptor incins, timp de 45 de minute. Cand este gata, asteptati sa se raceasca, insiropati cu sirop cald.
Postat de: Alexandra-Sauridi Luni, 22 Noiembrie 2010
retete culinare, retete-prajituri, retete-rapide, reteta baclava, retete-desert, dulciuri, bucataria internationala, bucataria turceasca, reteta sarailie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa