Dulceata de coji de portocale
Dulceata de coaja de portocale poarta aroma copilariei, nu-i asa? Toata lumea are cu siguranta un borcan de dulceata sau de gem in camara. Dulceata se poate manca la micul dejun, dimineata, sau se poate utiliza la prepararea dulciurilor - prajituri, placinte, clatite.
Stii sa faci dulceata de gutui? Iata cea mai detaliata reteta.
Dimineata, la micul-dejun, se poate pune pe paine prajita sau paine cu unt si cu o cana de ceai, lapte sau cafea. De asemenea, este delicioasa si la deserturile facute in casa: se pot unge clatitele sau se pot pune langa alte deserturi sau ca ornament. Dulceata se poate face din gutui, pere, afine, catina si din coji de portocale si din orice alte fructe care iti plac.
Ingrediente dulceata de coji de portocale: 750g de suc de portocale rosii sau galbene; 750 g zahar; 1 mar mare; 1 pastaie vanilie; 1 lamaie (sucul de la lamaie). Cantitatile acestea sunt pentru 2 borcane de dulceata (de 300 g fiecare borcan).
Mod de preparare: Se iau portocalele, se spala, se sterg, se taie in jumatati si se stoarce sucul. Cojile se taie in bucati si se indeparteaza partea alba care este amara. Cojile se taie in suvite potrivit de subtiri. Sucul de portocale se amesteca cu zaharul si se pune intr-o cratita la foc mic. Dupa ce s-a topit zaharul se pune un mar mare taiat in 4 bucatele cu tot cu coaja si un bat de vanilie despicat pe lungime. Pentru a se lega dulceata, se pune un mar pentru ca portocalele nu au destula pectina si nu pot sa lege dulceata.
Cojile de portocala se pun intr-o cratita, se acopera cu apa rece si se pun la foc. Cand apa a inceput sa fiarba se numara 3 minute; apoi, apa fierbinte se varsa si se strecoara cojile de portocala. Se trec printr-un jet de apa calduta si se pun in craticioara. Se acopera cu apa calduta si se pun la foc si se lasa 3-4 minute la fiert. Dupa aceea se scurg, se trec printr-un jet de apa calduta si se sterg cu un servet curat de bucatarie si se adauga in dulceata. Se mareste flacara aragazului, se adauga sucul unei lamai si se lasa sa fiarba 1ora si 30 de minute. In tot acest timp se amesteca, ca sa nu se prinda de fundul cratitei si se ia spuma de la suprafata.
Pentru a testa daca dulceata este gata se pune o farfurie la frigider timp de o ora. Dupa aceea se scoate farfuria de la frigider si se pun cateva picaturi de dulceata. Daca picaturile de dulceata nu isi pierd forma la atingerea farfuriei reci inseamna ca dulceata este gata. Daca isi pierd forma atunci mai trebuie lasata la fiert pana cand picaturile de dulceata nu isi pierd forma la contactul cu farfuria rece. Bucatile de mar se scot. Dulceata se lasa la racit 15-20 de minute si dupa aceea se pune in borcane sterilizate. Borcanele se inchid si se depoziteaza in camara. Astfel, dulceata de coji de portocala este gata.
Dulceata poate fi pastrata pentru iarna sau se poate manca a doua zi. Pofta buna!
Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Joi, 27 Octombrie 2016
dulceata de portocale, reteta dulceata coji portocale
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa