Muraturile. Secretul unei ierni gustoase
Toamna este anotimpul rodului bogat, cand pietele sunt doldora de legume, fructe si verdeata. Este momentul sa alegem cele mai frumoase si mai sanatoase legume pentru a le pune la murat.
Vezi o reteta simpla de varza murata
Ce inseamna “a mura”?
“A mura” inseamna a tine unele legume intr-o solutie de otet sau saramura pentru a le face sa se acreasca si sa se conseve. Termenul “murat” se refera la legumele care sunt supuse procesului de fermentare si acrire intr-o solutie de otet sau in saramura.
Prepararea muraturilor nu este chiar o joaca de copil, desi sub anumite aspect seaman cu aceasta. Trebuie sa spalam serios legumele, sa preparam o solutie de otet sau saramura, sa punem legumele in borcan si sa avem grija sa inchidem borcanul etans pentru a nu da voie aerului sa patrunda. Apoi trebuie sa asteptam doua-trei saptamani pana cand se produce fermentarea si acrirea legumelor, dupa care putem sa le consumam ca garniture la diferite feluri de mancare.
Ce legume pot fi puse la murat?
Varza, gogosarii, castravetii, patlagelele, pepenele, conopida sunt legumele cele mai folosite pentru a obtine muraturi. Avem la indemana un numar foarte mare de retete pentru prepararea muraturilor, precum si o paleta de combinatii de legume care pot fi introduce la murat in acelasi borcan. Pentru ca muraturile sa aiba un gust special nu trebuie sa uitam de morcov, telina, sfecla rosie si verdeata.
Muraturile de casa, cele mai sigure si mai sanatoase!
Pentru a avea certitudinea ca muraturile sunt nu numai gustoase, dar si sanatoase, ideal ar fi sa le preparam in propria bucatarie, folosind doar ingredient natural. De altfel, lista de ingrediente a muraturilor trebuie sa fie foarte scurta si sa contina: legume, verdeturi, apa, sare, otet si condimente natural (mustar, foi de dafin, piper etc.).
Evita muraturile din comert!
Am fost curiosi care este compozitia muraturilor din comert si am aflat ca in unele cazuri se folosesc aditivi alimentari pentru conservare. Iata care sunt E-urile din muraturi:
► E202 – sorbat de potasiu – conservant artificial, care poate produce alergii, astm, tulburari digestive. Consumul sau nu este recomandat mai ales persoanelor sensibile.
► E211 – benzoate de sodiu – conservant artificial care poate induce migrene lucratorilor din industria panificatiei,fiind neurotoxic. Poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficient de concentrare. Consumul nu este recomandat frecvent, mai ales in cazul persoanelor sensibile.
Vezi o reteta simpla de castraveti murati
Sfaturi utile pentru a obtine muraturile ideale:
1. Spala bine legumele inainte de conservare.
2. Asigura-te ca produsele destinate conservarii sunt proaspete, tari, nelovite si nepatate.
3. Lasa legumele sa respire in borcan si nu le inghesui.
4. Foloseste apa in care au fiert legumele pentru a umple borcanele, deoarece este plina de vitamine.
5. Utilizeaza sare speciala pentru muraturi, si nu sare iodata.
6. Inchide perfect etans capacul borcanului cu muraturi pentru a nu patrunde aer.
7. Foloseste ustensile din lemn pentru a manevra legumele, condimentele si saramura.
8. Depoziteaza conservele in spatii aerisite si intunecate, ascunse de razele soarelui.
9. Bucurati-va de gustul muraturilor preparate chiar de dumneavoastra.
Sa aveti pofta!
Un articol de: Sabina-Elena Oprea
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 06 Ianuarie 2017
muraturi, gogosari, castraveti murati, conopida, condimente, gastronomie, pepene, murat, varza murata
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor