Reteta zacusca de vinete, conserve de iarna
Toamna este anotimpul muraturilor, cand se face vinul si cand se face zacusca si se pune la pastrat pentru iarna. Zacusca se face din o multime de legume, dupa preferinte, cu accent de gust pe o anumita leguma - vinete, sau ciuperci, sau fasole. Iata o reteta de zacusca de vinete foarte gustoasa, este o reteta de la bunica, mostenita de mama si de mine.
Vezi ce mai poti conserva pentru iarna
Ingrediente zacusca de vinete: 6 kg de vinete; 2 kg ardei sau gogosari, 1 kg ceapa; 2 kg ardei kapia; 2 kg rosii; 500 ml ulei; sare; piper; foi de dafin si usturoi si alte condimente dupa gust.
Aceste cantitati sunt orientative. Se pot mari sau micsora cantitatile in functie de cata zacusca doriti sa faceti. Daca aveti mai multe sau mai putine vinete, reteta nu se schimba. De asemenea, daca doriti un gust mai acrisor puteti sa puneti mai multe rosii. Tot in functie de gustul fiecaruia, se poate adauga numai un singur fel de ardei si sa mai adaugati alte condimente.
Mod de preparare: Se coc vinetele si ardeii pe tabla, grill, in cuptor sau pe o tava mai veche. Dupa aceea se curata de coaja, iar la ardei se scoate si cotorul si semintele. Vinetele se curata cand inca sunt calde, se spala si se pun la scurs pe o sita. Rosiile se dau prin masina de tocat pana se face un suc mai gros de rosii. Ardeii ii faceti fasii, iar vinetele le tocati cu un cutit de lemn.
Dupa aceea se toaca ceapa si se pune in oala in care vreti sa faceti zacusca. Ceapa se pune la innabusit in uleiul incalzit. Se amesteca cat mai des. Dupa circa 20 de minute se pune bulionul peste ceapa si se lasa impreuna sa fiarba 15 minute. Se adauga vinetele tocate si ardeii taiati fasii. Se lasa la foc mic sau se poate baga la cuptor pentru o ora. Se amesteca cat mai des ca sa nu se lipeasca. Se potriveste de sare si de condimente dupa gust. Cand uleiul se ridica deasupra inseamna ca zacusca este gata.
Zacusca se pune fierbinte in borcanele spalate si zvantate. Ca sa nu se sparga borcanele, in timp ce le umpleti puteti sa le puneti pe o tabla de metal sau o coada de lingura/ furculita. Dupa ce ati pus zacusca inchideti borcanele si le capsati, apoi le puneti la fiert, la bain marie pentru 20 de minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca. Puneti un prosop de bucatarie la baza oalei in care veti fierbe borcanele. Apa din vas trebuie incalzita inainte si trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor.
Astfel, zacusca este gata. Se asaza borcanele intre paturi si se lasa 48 de ore sa se raceasca treptat. Dupa aceea se pune in camara sau pivnita. Zacusca de vinete este gata. Puteti s-o pastrati pentru iarna sau daca vreti puteti s-o mancati dupa ce se raceste. Pofta buna!
Vezi si alta reteta de zacusca de vinete
Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Miercuri, 21 Septembrie 2016
zacusca de vinete, zacusca de legume
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Mituri frecvente despre rinoplastie si adevarul din spatele lor
- Cum sa alegi cel mai bun parfum cu feromoni? 3 recomandari
- De ce sa alegi transferul privat pentru calatoriile catre aeroport?
- Cum sa incorporezi laptele si lactatele in rutina ta de fitness
- Cum ajuta Bonengem in ameliorarea durerilor musculare si articulare