Jurnalistul ideal

Multi au incercat sa dea o reteta a modului in care un jurnalist poate atinge perfectiunea. Aceasta meserie nu depinde de reguli stricte, de la care nu ne putem abate. De altfel, nici realizarea unor studii in domeniu nu asigura succesul. In opinia mea, cea mai importanta calitate a unui jurnalist este curajul. Cu o anumita indrazneala, un reporter incepator se poate strecura prin locuri greu de ajuns si poate reusi sa afle informatii de la oameni pe care nu i-a intalnit niciodata.

 

Obiectivitate este un punct forte al acestei bresle. Jurnalistul trebuie sa aiba intiparita in condei perspectiva de abordare a subiectelor despre care scrie. Informatiile sunt prezentate ca atare, fara niciun fel de interpretare. Omul care va face abstractie de orice inconvenient in relatarile sale, chiar si de cele de ordin financiar si va expune faptele reale se poate numi un reporter de succes.

In urma rolului educativ pe care il are mass-media, jurnalistul ideal are obligatia de a avea cunostinte in orice domeniu si astfel sa poata redacta articole chiar si despre cele mai nebanuite subiecte. O alta indatorire a reprezentantului presei este documentarea amanuntita. Trebuie sa stie unde si ce sa caute. Ca formator de opinie, gazetarul trebuie sa prezinte puncte de vedere elocvente, sa aiba cursivitate in idei si sa dobandeasca credibilitate din partea publicului cititor.

Transformarea unui eveniment banal intr-o stire spectaculoasa este o virtute necesara unui om de presa care stie sa valorifice orice se intample in jurul lui. Jurnalistul magistral are mereu subiecte de rezerva atunci cand in domeniul despre care informeaza nu au loc fapte insemnate. Acuratetea, precizia, concizia, coerenta si vocabularul elaborat sunt ingredientele perfecte pentru un articol delicios, savurat in profunzime de opinia publica. Materialele redactate in astfel de conditii asigura specialistii din presa. De la o simpla stire la o investigatie complexa, orice gen jurnalistic ii vine ca o manusa.

La locul de munca, reporterul perfect se acomodeaza din prima clipa petrecuta intr-o redactie. Inmagazineaza toate datele de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime si e mereu punctual fie atunci cand vine vorba de predarea materialelor sau cand trebuie sa ajunga la serviciu. De asemenea, adaptabilitatea pentru munca in echipa si sociabilitatea sunt vitale pentru a colabora cu ceilalti colegi.

Jurnalistul desavarsit este un individ responsabil. Nu se ascunde in spatele institutiei pe care o reprezinta si face fata cu onoare situatiilor la care este supus. Cu o anumita prezenta scenica, este persoana care azi scrie pentru un cotidian, iar maine face o transmisie live la o televiziune renumita.                                                        

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
4360 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Cosmina-Buseu Luni, 12 Aprilie 2010

Etichete pentru acest articol:

profesia de jurnalist, de ce sa fii jurnalist


S-ar putea sa va intereseze si:

Primul job, indiferent ca poate fi voluntariat, internship sau locul de munca mult sperat [..]
citeste si comenteaza
Banii, daca nu va aduc fericirea, va ajuta sa traiti mizerabil in confort. Tu ce parere [..]
citeste si comenteaza
Se vorbeste tot mai des in jurul nostru despre modelling si se impun criterii diferite de [..]
citeste si comenteaza
Traiesc aici, in Ploiesti de mai bine de 48 de ani, poate de aceea simturile si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Maria Grapini este o femeie de afaceri care s-a facut remarcata atat pe plan national, cat si in [..]
citeste si comenteaza
Foarte multi dintre elevi privesc “mersul la facultate” ca o ultima speranta de evadare din [..]
citeste si comenteaza
Multi au incercat sa dea o reteta a modului in care un jurnalist poate atinge perfectiunea. Aceasta [..]
citeste si comenteaza
Romanul “Dama cu camelii” este o confesiune a autorului sub o alta identitate, Dumas-fiul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate