Studentia, intre materie cenusie si clubbing
Obiective turistice cu taxa de intrare
Foarte multi dintre elevi privesc “mersul la facultate” ca o ultima speranta de evadare din cotidianul locurilor natale. Daca dai o raita prin liceele romanesti, copiii vor raspunde ca unul dintre motivele pentru care aleg studiile superioare e sa plece de acasa. Nu aprofundarea unor cunostinte, nici implinirea visului din copilarie nu ii mai conving pe tineri sa aleaga marile centre universitare. Punctul de atractie din aceste locuri il reprezinta cluburile, terasele si alte spatii de relaxare. Universitatile au devenit doar niste obiective turistice, insa cu taxa de intrare.
Convietuirea cu ceilalti
Si iata-ne ajunsi si la facultate. Primul contact cu mediul in care ai ales sa-ti petreci cel putin urmatorii trei ani din viata este aflarea cu stupoare ca nu exista loc de cazare. Universitatile romanesti sunt defectuase la acest capitol. Cei care printr-un noroc sublim primesc loc la camin dau piept cu “exceptionalele” conditii de trai. Baile comune, lipsa mobilierului si curatenia precara sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta studentii. Cu timpul, toate astea devin o obisnuinta si nu mai uimesc pe nimeni, nici pe cei care ar trebui sa le imbunatatesca. Inchirierea unor locuinte este ultima optiune si cea mai costisitoare la care apeleaza studentii. Unii aleg din propria initiativa sa stea intr-un apartament si platesc oricat pentru asigurarea confortului, restul sunt constransi de lipsa unui loc la camin incat merg pe aceasta varianta. Dincolo de aspectele mai putin prezentabile din viata de camin, exista si situatii care ne dau lectii de viata. Convietuirea intr-un grup ne ajuta sa intelegem mai bine de ce trebuie sa renuntam uneori la incapatanare, ranchiuna si egoism, dar si sa comunicam mai mult cu cei din jur.
Viata de noapte
In complexul studentesc incepi sa simti ca esti student abia cand se lasa seara. Viata de noapte face furori printre tinerii dornici de distractie si implinire, nu neaparat profesionala. In cluburi nu ai loc sa arunci un ac, iar fumul de tigara si tequila sunt la tot pasul. Starea euforica nu-ti mai permite sa-ti dai seama ca e deja dimineata si trebuie sa ajungi la facultate. De cele mai multe ori, cursurile sunt sacrificate in favoarea recuperarii orelor de somn. Si asa a trecut inca o zi… Cu toate astea, sunt si perioade cand studentii dau valma in (amfi)teatre, insa nu pentru ca ar avea remuscari pentru cursurile pierdute, ci pentru a xeroxa materialele pentru examene.
Studentia, cu toate urcusurile si coborasurile, e o treapta spre maturitate, de care unii se impiedica, iar altii pasesc cu incredere si responsabilitate.
Postat de: Cosmina-Buseu Luni, 26 Aprilie 2010
studentia, facultatea, viata de student, regie live
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?