Profesiile juridice, ieri si azi

Unele dintre cele mai vechi si renumite domenii de activitate sunt avocatura si magistratura. Pe parcursul anilor insa, profesiile juridice au avut o ascensiune deosebita, astfel incat pe langa avocati, facultatile de drept au „crescut” si juristi, executori judecatoresti, grefieri, mediatori sau notari.

Mai demult, accesul la profesiile juridice era mult mai restrictionat, dar totusi simplu pentru cei scoliti. Cine termina o facultate de drept avea o cariera bine remunerata si recunoscuta de societatea civila, acum insa oricine poate fi avocat sau jurist daca are bani suficienti pentru stagiatura. Acest lucru este demoralizator pentru tinerii intelectuali care nu dispun insa de resursele materiale necesare intrarii in aceasta profesie.

Secolul XXI oferta multe oportunitati tineretului, insa care este pretul acestor sanse la reusita in cariera juridica? Ce meserii din domeniul juridic au ramas accesibile intelectualilor „saraci”?

Cunosc zeci de persoane active in acest domeniu si alti sute de tineri dornici sa activeze in profesiile juridice, care insa nu au reusit fie din cauza insuficientelor financiare pentru a-si cumpara stagiatura, fie din cauza competitivitatii prea mari pentru posturile vacante studiosilor, posturi de altfel tot „cumparate” de foarte multe ori.

 

Din experienta reala...

Monica, de exemplu, este avocat de meserie. Ea provine dintr-o familie buna, de medici, care insa nu s-a facut avocat peste noapte pe banii parintilor. A absolvit facultatea de drept si a inceput ca jurist voluntar la o firma mica. Intrucat pentru a deveni avocat avea doua variante: stagiatura – care acum zece ani costa intre 5.000 si 10.000 de euro sau experienta in profesia de jurist de 5-10 ani.

Desi parintii avusera resurse financiare pentru fiica lor, Monica a ales calea sigura: experienta. Dupa zece ani de munca grea si prost remunerata, in urma cu trei ani a reusit in sfarsit sa-si dea examenul de admitere in barou pe baza de vechime, astfel incat nu a mai trebuit sa faca stagiatura costisitoare. Sa fim sinceri, nu multi ar fi fost dispusi sa faca un asemenea efort pentru a-si urma calea propusa in timpul facultatii.

Avocatura e un domeniu banos, cum se spune, insa necesita mult tact, perseverenta si rezistenta. Nici meseriile juridice de stat nu sunt mult mai accesibile. Sa fii judecator, procuror sau grefier pe bani frumosi platiti de stat e o alta cale lunga si grea de strabatut.

Avantajele fata de profesiile juridice liberale – avocati, juristi, notari, mediatori si executori judecatoresti – sunt locul de munca sigur si stabil si bine remunerat, independent de situatia materiala a societatii. Judecatorii, procurorii si grefierii nu sunt platiti nici la ora, nici in functie de numarul clientilor.

Examene pentru magistratura, bani pentru avocatura

Pentru a accesa una dintre posturile juridice de stat se dau examene serioase, examene grele pe care de obicei le poate da oricine a absolvit o facultate de drept sau stiinte juridice, la zi distanta sau frecventa redusa. Problema cu aceste posturi este alta insa: concurenta crancena.

Daca ne uitam pe pagina oficiala a Institutului National al Magistraturii – singura institutie care organizeaza concursuri pentru ocuparea posturilor de judecatori sau procurori din toata Romania, observam un interes deosebit pentru profesia de magistrat, fie judecator, fie procuror. Concursurile se organizeaza anual si pentru cele cate 200 de posturi scoase la concurs se inscriu de obicei peste 3.000-3.500 de persoane. Aceste posturi sunt doar o parte din totalul celor vacante.

Un alt concurs se organizeaza pentru magistrati pe baza de vechime intr-o functie juridica (avocat, consilier juridic, notar, grefier sau executor judecatoresc), posturi pentru care bataia este la fel de mare.

Si daca tot vorbim despre concursuri pentru posturi, sa nu uitam nici de grefieri, pentru care admiterea se face fie prin Scoala Nationala de refieri, fie direct pe post la Curtile de Apel. Concurenta pentru un post de grefier este si ea mare, in principiu de cate 5-6 persoane pe un post, chiar daca remuneratia fata de magistrati este de jumatate sau o treime.

Meseriile juridice sunt intr-adevar banoase, cel putin fata de alte profesii, insa sunt si foarte greu accesibile.

Articol scris de Gabriela Puscasiu

Nota obtinuta:
6.1 (7 voturi)
3665 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 04 Mai 2013

Etichete pentru acest articol:

avocat, judecator, magistrat, profesii juridice, cariera juridica, cariera, concurs, bani


S-ar putea sa va intereseze si:

Inca din copilarie, cea mai comuna intrebare care ni se punea era “ce vreti sa deveniti [..]
citeste si comenteaza
Multi au incercat sa dea o reteta a modului in care un jurnalist poate atinge [..]
citeste si comenteaza
Primul job, indiferent ca poate fi voluntariat, internship sau locul de munca mult sperat [..]
citeste si comenteaza
Cu toţii ştim că reprezentantele sexului frumos „dau” cel mai bine în presă, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ma apropii de fereastra si privesc cerul calm. Norii s-au risipit, iar stelele stralucesc mai tare [..]
citeste si comenteaza
Muzica nu are o definitie anume, un lucru este cert: este o forma de arta inca din cele mai vechi [..]
citeste si comenteaza
In ultimii ani, odata cu aparitia conceptului de eco, s-a impamantenit ideea ca mancarea sanatoasa [..]
citeste si comenteaza
Pentru mentinerea frumusetii exista o gama variata de retete cosmetice naturiste care pot fi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate