Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus

Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea situata pe bulevardul Independentei (Castanilor) la numarul 1. Constructia este datata inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, mai exact din anul 1885 si este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania cu codul PH-II-m-A-16267. Aici a fost infiintata incepand cu luna noiembrie din anul 1931 Pinacoteca Municipiului Ploiesti, cea care sta la baza Muzeului de Arta care si-a deschis portile in anul 1955. In actualul amplasament institutia va fi mutata de abia in 1969 (pana atunci cladirea gazduind Prefectura Judetului Prahova).

Dupa tumultoasele evenimente din decembrie '89, s-a inceput cavalcada retrocedarilor de cladiri, solicitate de mostenitorii legitimi ai proprietarilor. Mostenitorii familiei Quintus au decis ca aceasta constructie sa-si pastreze destinatia si a donat-o autoritatilor. Datorita acestui gest conducerea Consiliului Judetean Prahova a decis printr-o hotarare ca muzeul sa poarte denumirea actuala, adica: „Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus”.

Revenind acum la muzeu, precizam ca el se afla localizat in plin centrul municipiului Ploiesti, chiar langa statia R.A.T.P. „Posta Mare” (una din cele mai importante ale Ploiestiului) asa ca despre accesibilitatea catre acest loc nu se poate pune problema. Tot de acest muzeu apartine (ca sectie muzeala) si Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Campina. De aici de la muzeu si pana la Gara de Sud se intinde un superb bulevard (Independentei) mult mai cunoscut sub denumirea de „Bulevardul Castanilor”, pe care va veti putea plimba in zilele caniculare de vara la umbra foarte racoroasa a batranilor castani.

Patrimoniul muzeului este unul de o inestimabila valoare: grafica (Alexandru Steriadi, Stefan Popescu, lucrari de arta plastica romaneasca (pictura din secolul al XIX-lea: Anton Chladek, Sava Hentia, Misu Popp, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, din secolul al XX-lea: Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Ion Tuculescu; sculptura: Frederic Storck, Oscar Han, Ion Jalea) si multi alti artisti de notorietate locala.

Tot Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus este locul de desfasurarea a unei foarte interesante manifestari culturale si anume: Bienala Internationala de Gravura Iosif Iser, o actiune culturala ajunsa anul acesta (2012) la cea de-a 10-a editie devenita deja un eveniment artistic international de, tot mai mare, amploare.

Imi voi permite sa inchei acest cu informatiile de acces aici la muzeu:

Programul este marti-duminica 9.00-17.00, iar ca sa fiti siguri ca nu sunt alte manifestari sau actiuni care va vor ingradi accesul aici contactati intai muzeul la: telefon: 0244-522.264 sau 0244-511.375 sau un e-mail la office@artmusem.ro. Pentru intrare sa aveti pregatiti 8 lei, iar daca sunteti elev student sau in grup cu 50% mai putin.

In rest, avand toate informatiile si expunerea mea de motive, nu vad absolut nici un impediment sa nu mergeti si dumneavoastra la o incursiune in lumea si istoria artei aici la Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus din Ploiesti! Si stiti deja regula: daca banuiti ca NU va descurcati sa ajungeti aici, dati-mi un „racnet” si voi fi extrem de bucuros sa fiu ghidul dumneavoastra prin orasul meu, Ploiesti!

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
1914 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 30 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Cum eu sunt ghidul muzeal al revistei m-am gandit ca astazi sa va invit sa descoperiti [..]
citeste si comenteaza
Cand ajungi in statiunea Slanic din judetul Prahova, esti prea ocupat sa vizitezi [..]
citeste si comenteaza
Capitala Romaniei este plina de muzee, galerii si colectii muzeale. Tocmai pentru ca [..]
citeste si comenteaza
OK, m-am uitat la ceasurile mele si la horoscop si am considerat ca este momentul oportun [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mi-am pus pe mine un halat Si cu-n elan de invidiat, La ora de chimie-am plecat! [..]
citeste si comenteaza
In mod normal si inevitabil, atunci cand spui Adidas te gandesti la echipament sportiv si la [..]
citeste si comenteaza
Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns aici este [..]
citeste si comenteaza
Prezentul articol nu este un pamflet (decat daca doriti dumneavoastra), orice asemanare cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate