Festivalul de Film Experimental EXPIFF Bucuresti 2010

festival-expiff-2010

In perioada 24-28 noiembrie, iubitorii de film vor avea ocazia sa urmareasca productiile emblematice ale cinematografului de avangarda din ultimii ani in cadrul Festivalului International de Film Experimental EXPIFF, singurul eveniment de acest gen din Romania.

Creat sub egida Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Universitatii Nationale de Arte si Centrului National al Cinematografiei, acest festival are scopul de a promova lucrari inovatoare din punctul de vedere al temei, conceptului, stilului, mizand pe subiectivitatea artistilor in ceea ce priveste perceptia realitatii, artisti carora li se da “mana libera” la explorarea propriilor idei si mijloacelor cinematografice. Asadar, cu siguranta ca nu vom simti prezenta canonului, a limitei, a codurilor sau a compromisului, ne vom lasa surprinsi de prospetimea abordarii.

Festivalul aduce in lumina zona de granita dintre cinema si artele vizuale, oferind un cadru larg de vizibilitate artistilor cunoscuti doar intre peretii muzeelor. Din aceasta zona de intrepatrundere dintre film si celelalte arte vizuale s-au desprins de-a lungul timpului creatori unici, precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch sau Stan Brakhage.

Acest eveniment vine ca o reactie complementara in Romania, dupa ce regizori cunoscuti international s-au axat pe fictiunea realista, ca de exemplu Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Jude, pregatind un teren demn de primirea unui gen ca filmul experimental.

Pe parcursul festivalului vom putea vedea atat filmele din competitie, cat si selectia oficiala a celor mai bune filme experimentale din ultimii ani, majoritatea fiind premiere in Romania. La cinema Scala vor fi filmele din concurs si filmele romanesti, iar la Sala Dalles se vor tine serile germane si americane, in care vor rula scurtmetrajele respective.

Echipa curatoriala EXPIFF ii are ca parteneri pentru aceasta editie curatori de talie internationala din domeniul filmului experimental: PETER VAN HOOF – Directorul Departamentului de Scurtmetraj al renumitului Festival International de Film Rotterdam, MIGUEL VALVERDE – Co-Director al Festivalului International de Film Independent Lisabona – Indielisboa, DIETER WIECZOREK – Directorul Festivalului Signes de Nuit de la Paris. Fiecare dintre ei va veni cu cate o selectie de filme, compusa din titluri-cheie ale programelor din ultimii ani.

Deschiderea festivalului va fi marcata de proiectia filmului lui Peter Greenaway, Rembrandt J’Accuse, un documentar cu accent pe opera lui Rembrandt, a carui pensula tinuta de familii puternice picteaza o democratie in culori vii. Autorul filmului va fi prezent in sala si probabil va fi dispus sa ofere raspunsuri si explicatii, daca va fi cazul.

Derularea acestui program va fi sustinuta de un proiect curatorial complex, ce va avea rolul de a facilita accesul si a intretine interesul catre o zona artistica inovatoare.

Programul detaliat al festivalului se afla pe site-ul oficial al evenimentului: www.expiff.ro

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1935 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Troasca Miercuri, 24 Noiembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

EXPIFF, Scala, Film Experimental, cinema, festival de film, documentare


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru cei carora le place ca filmele pe care le vad sa le lase intrebari, urme profunde [..]
citeste si comenteaza
Umilinta este cel mai nou film romanesc ce are la baza o drama individuala a unui fost [..]
citeste si comenteaza
Ce legatura exista intre urs, fluier si performanta cinematografica? Pana ieri as fi [..]
citeste si comenteaza
Pe 7 ianuarie va avea loc premiera in Romania a unei animatii fermecatoare produsa de [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Au romanii o fire a lor si numai a lor, care s-a conservat de-a lungul secolelor ? Raspunsul la [..]
citeste si comenteaza
In perioada 13-21 noiembrie 2010 Teatrul German de Stat din Timisoara organizeaza a doua editie a [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate