Indiferenta marilor puteri in filmul Dupa dealuri
Filmul Dupa dealuri, produs si scris de Cristian Mugiu, este bazat pe romanele scriitoarei Tatiana Niculesu Bran. Premiera are loc pe 19 mai 2012 la Festivalul International de Film de la Cannes 2012, unde Cristian Mugiu este premiat pentru cel mai bun scenariu.
Intr-o lume in care banul deja detine controlul, spitalul este neputincios in fata lui. Alina, personajul din film, dusa la spital, este primita cu o oarecare indiferenta, iar boala este incerta. In locul unui tratament i se recomanda citirea din psaltire si odihna datorita lipsei de spatiu. Medicul, nu numai ca nu da un diagnostic concret, dar se si spala pe maini repede sub pretextul ca sunt prea multi bolnavi, iar fetei i-ar fi mai bine la manastire decat acolo, intr-un loc deprimant si plin de boala.
Statul este la fel de nepasator la soarta copiilor din orfelinat. Acesta nu se mai implica din momentul in care copiii ating varsta majoratului, nu-i mai sprijina in niciun fel, lasandu-i fara un acoperis deasupra capului, adica a caminului.
Politia intervine in momentul in care spitalul denunta moartea Alinei prin maltratare si incepe sa investigheze cazul fara un interes aparte.
Rolul bisericii este cel mai discutabil. Regizorul lasa loc de interpretare. O mare problema cu care se confrunta este aceea financiara si chiar si asa maicutele doneaza hrana copiilor din orfelinat, prin urmare se implica atunci cand este vorba de oamenii sarmani si in special de copii.
Biserica, desi responsabila de moartea fetei, nu este absurda. Preotul, inainte de a trece la asa zisa exorcizare, apeleaza la metode moderne, o trimite pe Alina la spital pentru a o vindeca. Chiar si atunci cand i se cere sa alunge pe cel rau din fata, nu este incantat si avertizeaza ca ar putea fi periculos, iar aceasta il face sa ceara acordul fratelui acestuia desi el nu este sanatos mintal. De asemenea, preotul este singurul, cu exceptia prietenelei sale, care vrea intr-adevar sa o ajute pe Alina si sa-i ofere un adapost, iar in schimb fata trebuie sa se lepede de toate bunurile sale. Pana si conducatorii bisericii isi arata superioritatea fata de cei mai mici caci se refuză sfintirea bisericii datorita faptului ca nu este pictata.
Actiunea are loc aproape in intregime la manastire. Totul se invarte in jurul credintei. Totul este pus in seama Domnului, insa credinta in Dumnezeu pare sa fie doar un paravan a ceea ce urmeaza, caci moartea Alinei vine doar din cauza conceptiilor maicutelor care o condamna de posedare atunci cand ea refuza sa fie ca ele si alege un alt stil de viata, un alt fel de a gandi.
Pata de noroi din finalul filmului ne duce cu gandul la mizeria in care se afla atat medicii, cat si maicutele, preotul, lumea civila, incercand fiecare sa se spele pe maini de moartea Alinei, implicit de soarta orfanilor din orfelinat.
Postat de: Olga-Menai Marți, 17 Martie 2015
nepasare, stat, politie, spital, biserica, moarte
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?