Ce este un recenzor?
Un recenzor este o persoana care se ocupa de recensamant. OK, veti spune dumneavoastra, aceasta stim cu totii din DEX, dar atunci ce este o persoana care face o recenzie de carte?!?
Recenziile de carti (in acest caz) sunt facute de mai multe categorii de persoane, mai mult sau mai putin implicate in fenomenul literar din care ne vom lua permisiunea sa enumeram cateva:
Critici literari - potrivit DEX Critica literara este studiul, discutia, evaluarea si interpretarea formala a textelor literare. Prin urmare, criticii literari pot fi considerati (oare?!?) ca fiind expertii in evaluarea echidistanta a unei carti ce a aparut la un anumit moment.
Cititori pasionati – asa cum le-o spune si titulatura, fac o recenzie doar din pasiune, mai ales atunci cand citesc o carte care le-a placut foarte mult. Cititorii sunt cei mai buni prieteni ai librariilor, bibliotecilor si ai editurilor insa niciodata recunoscuti ca specialisti.
Redactori dedicati – bloggerii, web-administratorii si redactorii-sef si-au dat seama (intr-un tarziu) ca literatura isi recastiga statutul sau cultural si educational si au angajat redactori care citesc carti la norma si/ sau la comanda dupa care scriu o recenzie!
Editori sef si/sau adjunct – sunt considerati cei mai de temut autori de recenzii de carte, mai ales datorita faptului ca “lucreaza in sistem” de multi ani si au avut tangenta cu lumea cartilor inca de cand erau simpli scribi si au ajuns pe acest post prin profesionalismul lor !
Bookoaholics – au dragostea de carte inclusa in ADN, inainte de ultimul capitol din carte ape care o citesc stiu titlul si autorul urmatoarei carti, sunt “captive literar”, tocmai de aceea, daca reusesti sa-i prinzi sa-ti faca recenzia unei carti citite de ei esti cel mai tare.
Elevi si studenti – fac recenzii pe banda rulanta in special pentru un calificativ, care sa-i scape de “scoala de vara”, acestia insa se folosesc (indeosebi) de metodele “traditionale online”, asa ca este foarte posibil sa fi citit deja recenzia lor pe Wikipedia!
Pensionari – pot fi considerati cei mai rafinati autori de recenzii de carte, deoarece, au timp suficient sa analizeze textul literar, citesc (in special) cand sunt la odihna si/ sau tratament balnear, prin urmare recenzia scrisa de acestia va avea un “aer relaxat”!
Bineinteles ca unii asa-zisi specialisti, care nu au tangente cu cititul, vor putea face o recenzie doar din punct de vedere “tehnic”, mai exact un fost detectiv va putea analiza un roman politist doar din aspect criminalistico-juridic, uitand aproape total de intriga si actiunea cartii; adica (intre noi fie vorba), cum ar fi sa facem o recenzie la “Fram, ursul polar” – axandu-ne pe legislatia europeana de protectia animalelor?!?
Oricum, semnatarul acestor randuri isi ia angajamentul ca va reveni cu un articol in care sa (incerce) sa va spuna cate vorbe despre cum se scrie o recenzie.
Postat de: Robert-Codescu Luni, 27 Octombrie 2014
recenzii de carte, carti cu recenzii, cele mai bune recenzii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor