Aer si MsbP de Razvan T. Coloja – o altfel de realitate

13988701_1086712218043882_784897475_n

Crux Publishing ne tenteaza cu un must read provocator ce isi propune sa sfasie notiunea de ideal social, prezentand realitatea printr-un alt tip de lentile, capabile sa sondeze aparentele si sa reliefeze adevaratele ganduri, dorinte, defectiuni ale fiintei umane. Cine e defect de fapt?

Dupa "Soldati ai terebentinei"si "Pangeea, toamna", Razvan T. Coloja isi lanseaza la editura Crux Publishing cel de-al treilea roman de fictiune transgressiva – Aer si MsbP. Autorul a mai publicat in trecut la editura Herg-Benet – romanul "Recolta rosie", la editura Vremea – romanul "Fabrica de furnici", precum si multiple articole din sfera IT.

Scrisa la persoana I, cartea are acea doza de subiectivitate care induce ideea de verosimil. Acest verosimil este cel care ingrozeste si care te face sa auzi strigatul mut, disperat, dupa un ajutor pe care nu-l poti oferi. Apartinand fictiunii transgressive, povestea creeaza senzatii si emotii puternice, violente.

"In seara aceea am visat ca eram Isus Cristos si incercam sa o conving pe Maria Magdalena ca voi distruge lumea."

Genul transgressive se concentreaza pe personaje si pe intensitatea trairilor acestora in raport cu normele exterioare la care, de obicei, se adapteaza cu dificultate sau deloc. "Aer si MsbP" pune sub lupa inadaptabilitatea prin prisma unui personaj cu probleme mintale, care duce o permanenta lupta launtrica pentru a pastra controlul dar si aparentele de normalitate. Autorul are meritul de a reda intr-o maniera originala tot acel haos innebunitor din mintea bolnavului si, la un moment dat, ajungi sa-i simti anxietatea, panica, tremurul convulsiv incontrolabil.

"Cand incepi sa tremuri si ai convulsii si te trezesti in intuneric, prima impresie e ca te afli in vid. E lipsa sunetelor, e lipsa formelor din bezna, cele pe care uneori le poti distinge atunci cand deschizi pleoapele si intunericul dinapoia lor e mai puternic decat cel dinafara lor."

Cea care m-a atras prima data a fost coperta cartii. Personal, afirm ca este SUPERBA. In afara de aceasta, este in perfecta armonie cu subiectul. Tonurile deschise de albastru, sugerand liniste, calm, ordine, din perspectiva psihologica, lupta sa tempereze forta, dorinta si haosul din pata de rosu intens, nevrotic, incitant. O combinatie de frumusete, erotism, vulnerabilitate si mister care actioneaza asupra creierului si te face sa intinzi mana pentru a atinge.

Titlul combina trauma psihica ( MSbP este o abreviere semnificand o boala mentala destul de controversata provenita adesea din abuzuri de diferite feluri - Munchausen syndrome by proxy) si salvarea provenita din oxigen. Aerul este vazut ca o revenire la viata, ca o sursa de renastere, ca o solutie de calmare.

Esenta cartii consta intr-un mix inedit pe care autorul il reuseste cu maiestrie: afectiuni psihice diverse (MSbP, compulsie, panica, anxietate, disociere, tulburari comportamentale) si o relatie otravitoare dar adictiva ca un drog si menita sa demonteze idealul societatii rigide.

"Si-mi va distruge viata – stiu asta. Dar pe tot ce-i sfant – nu ma pot abtine. E de necuantificat dar nu ma pot abtine."

"E un fel de sclavie, doar ca implica sentimente. Sclavia a construit piramidele."

Ne-am obisnuit atat de mult sa judecam aparentele incat nu mai percepem esentele. Ne ascundem in spatele unor masti dureroase pe care le imbratisam ca pe un dat necesar pentru a ne integra intr-o societate careia nu-i pasa ca ceva urla si zgarie in interiorul individului. Zambim frumos cu acea ipocrizie pe care am adoptat-o din mers, ne conformam majoritatii mimand intelegerea, mimand acceptul, mimand respectarea regulilor ... in timp ce murim cate putin (putin mai mult de fiecare data) si, in timp ce colturile buzelor mimeaza zambetul fals, creierul racneste mut "Fuck your rules! Cause I wanna be free." Si toate astea le intalnim la oameni perfect normali din punct de vedere psihic. Sau poate ar trebui sa ma intreb cat de normali suntem ...

"Aer si MSbP "subliniaza ipocrizia societatii ca intreg, dar si a individului singular. Intr-o lume care se crede perfecta, ce loc mai are un tip imperfect cu probleme? Intr-o societate care calca pedala de acceleratie pana ce acul kilometrajului tremura panicat si disperat, cum ar trebui sa supravietuiasca cei disfunctionali care se multumesc cu cei 50 la ora legali?

"Modul in care am invatat sa supravietuiesc este sa observ toate aceste mici detalii: paharul dintre mine si tine atunci cand stam la masa si-l pozitionezi discret in mijloc – bariera; modul in care te joci cu degetele atunci cand tonul vocii dicteaza calm – minciuna; felul in care ma aprobi monosilabic sustinandu-mi privirea in timp ce eu turui la nici jumatate de metru de tine – dezinteres; faptul ca-ti rozi ungiile din cand in cand – hotarare."

Ce se intampla atunci cand dragostea si psihoza formeaza o conexiune? Exista un rezultat sau se produce o explozie devastatoare de nebunie acuta? Asociind toxicitatea gandurilor cu o poveste de iubire ce iese total din tipare si cu un efort obositor de adaptare la colectivitate, Razvan T. Coloja ne surprinde cu un roman care se simte ca o gura de aer inghetat dupa ce prea mult timp plamanii ti-au ars mocnit.

Dupa lecturarea cartii ramai mult timp influentat de lumea pe care ai cunoscut-o altfel, privita prin ochelarii invizibili ai unui om pe langa care probabil vei trece si-i vei percepe doar masca la fel cum fac toti ceilalti. Numai ca tu vei sti ca dincolo de aparente stau intotdeauna adevaruri pe care uneori chiar nu iti doresti sa le afli.

"Vreau sa-l upgradez pe Dumnezeu."

 

Mda. In chestia asta mi-as oferi ajutorul cu o placere sadica. 

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2500 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mara-Caloian-Maryliyn Marți, 16 August 2016

Etichete pentru acest articol:

book review, transgressive, Crux Publishing, new books, noutati literare, recenzii, carti 2016, Aer si MSbP


S-ar putea sa va intereseze si:

"Sunt momente cand este mai simplu sa faci ceea ce nu doresti decat sa te abtii. [..]
citeste si comenteaza
Astazi, in timp ce imi petreceam timpul in gradina, intr-un cadru relaxant, savurand o [..]
citeste si comenteaza
Acum citesc (pentru prima oara in viata) Dale Carnegie, pe care l-am tot ocolit. Nu stiu [..]
citeste si comenteaza
Publicat in 1774 de J.W. Goethe romanul “Suferintele tanarului Werther” a starnit [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cartea Simonei Musca, dincolo de o abordare moderna si directa, aduce in prim-plan subiecte de [..]
citeste si comenteaza
"Intr-o zi, poate chiar azi, cineva te va lua de mana si din acel moment vei uita de [..]
citeste si comenteaza
O noua revista de literatura promite sa schimbe mentalitati si sa transforme lectura intr-un hobby [..]
citeste si comenteaza
Cine esti tu cu adevarat cand totul in jur e minciuna? Cum reactionezi in fata unui trecut de care [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate