5 lucruri pe care le-am invatat din cartea Brandwashed

Marketingul este unul dintre domeniile care au evoluat enorm in ultimii ani, datorita globalizarii si tehnologiei. Astazi putem opta pentru un brand de peste Ocean, dand un simplu click, iar marketerii au stiut sa speculeze acest lucru cu succes, dezvoltandu-ne obiceiuri de consum de care cu greu putem scapa.
Martin Lindstrom, autorul cartii Brandwashed, nu este la prima lucrare de marketing care starneste intrigi si controverse. Cu o vasta experienta in acest domeniu, Martin dezvaluie tactici de manipulare a consumatorilor, unele folosite chiar de el insusi. Acestea nu au fost primite cu bratele deschise de catre cititorii americani, unele dintre motivatii legandu-se de lipsa concreta a dovezilor. Acesta poate fi un motiv, desi la baza cred ca sta si faptul ca multi dintre ei s-au regasit intre paginile acestei carti si nu s-au simtit foarte bine realizand ca au fost dusi de nas prin metode bine puse de punct pentru a cheltui mai multi bani. Desi criticile sunt destule, cartea merita citita de catre oricine pentru ca se adreseaza atat specialistilor din domeniu, dar mai ales consumatorilor de orice tip. De asemenea si parintii vor fi socati sa afle ca pruncii lor sunt vizati drept target de catre marketeri inca din burtica si vor afla multe alte lucruri interesante. Norocul nostru este ca, neavand bugete mari pentru marketing, Romania inca se afla la inceput si nu poate implementa deocamdata tehnici ce implica de exemplu scanarea creierului in timp ce iti faci cumparaturile. Iar atunci cand se va intampla, speram ca vor exista legi ce ne vor proteja de astfel de lucruri.
Iata 5 lucruri pe care le puteti afla din aceasta carte:
1. Creierul se dezvolta complet la varsta de 25 de ani. Auzim adesea persoane care spun ca atingand aceasta varsta, devin mai responsabile si se indreapta catre o viata cu mai multe lucruri certe. De aici putem trage multe concluzii si ne vin in minte segmentarile marketerilor pe grupe de varsta pe care le intalnim in chestionare si sondaje.
2. Magazinele care plaseaza usa pe partea dreapta, obtin profituri cu 2$ mai mari la fiecare sesiune de cumparaturi a unui consumator. Studiul s-a efectuat pe 200 de magazine si se pare ca tindem sa apucam mai multe lucruri cu mana dreapta, daca ne deplasam catre stanga. De asemenea, cu cat caruciorul este mai mare, cu atat suntem tentati sa cumparam mai mult. Poate sunteti obisnuiti cu un anumit supermarket si va enerveaza atunci cand acesta plaseaza altfel produsele. Totul tine de strategie, de exemplu atunci cand nu gasiti ceea ce va intereseaza si incepeti sa cautati, veti trece pe langa alte produse, cu reduceri si promotii si veti cheltui mai mult.
3. In SUA, exista firme care selecteaza muzica pe care o ascultam in supermarketuri, pentru a ne determina sa cumparam mai mult. De ce credeti ca este atat de importanta? Poate va ganditi la ambient si trageti concluzia ca o atmosfera in care va simtiti bine va determina sa puneti mai multe produse in cos. Nu sunteti departe de adevar. Dar cum se poate specula acest lucru? De pilda, actionam unul dintre motivele pentru care facem cumparaturi – nostalagia. Alegem melodii din tineretea consumatorilor care le genereaza sentimente si amitiri si ii fac sa umple caruciorul. De asemenea, muzica lenta ii face sa se miste mai incet, prin urmare sa petreaca mai mult timp in magazin, deci sa cumpere mai mult. Aflati ca unele supermarketuri au mers atat de departe incat asculta conversatiile clientilor lor si monitorizeaza drumul parcurs prin magazin cu ajutorul unor dispozitive plasate pe carucior.
4. Bebelusii sunt vizati de catre marketeri inca din burtica. Aici putem enumera mai multi factori pentru care se intampla acest lucru printre care si faptul ca alimentele consumate de catre femeile insarcinate pot influenta copilul, deci viitoarele obiceiuri adulte ale copilului. Apoi cand se nasc, din cauza caldurii excesive, vara sau a vremii neprietenoase, majoritatea parintilor isi plimba copilul in mall. Se pare ca acest lucru a fost exploatat, prin parfumarea rafturilor cu miros de cirese si alte mirosuri familiare bebelusilor, precum mirosul pudrei de talc sau a servetelelor umede. Se stie ca la o varsta frageda, mirosul este cel mai puternic simt dezvoltat, astfel atunci cand bebelusii ajung in mall, se calmeaza, iar parintii lor petrec mai mult timp in magazine, facand cumparaturi.
5. Cu ajutorul data mining-ului, companiile ne pot prezenta exact acele produse care ne plac si pe care ni le dorim. S-a ajuns atat de departe incat exista si programe care pot sa ne analizeze obiceiurile de consum, cu ajutorul datelor pe care le oferim pe retelele de socializare sau atunci cand facem cumparaturi online. Astfel poate noi nu realizam exact cand intram intr-o depresie, sau cand suntem chiar pe cale sa divortam, dar un software poate sa stie acest lucru inaintea noastra si cel mai important, cat suntem dispusi sa cheltuim.
Poate voi stiati aceste trucuri sau poate v-au trecut fiori si atunci cu siguranta veti citi cartea ca sa aflati si alte detalii picante, ca de exemplu concluziile care se trag dupa scanarea creierului unui barbat in momentul in se uita la alt barbat, aproape dezbracat.
Un articol de: Sorana-Monica Ciovica
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 25 Mai 2013
carte brandwashed, recenzie brandwashed, carte marketing brandwashed, trucuri marketing brandwashed, martin lindstrom brandwashed
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?