7 pasi pentru o oferta turistica de neuitat in Elvetia
Elvetia nu este o tara foarte mare, dar una dintre cele mai bogate din lume. Se invecineaza cu Franta, Germania, Italia, Austria si Liechtenstein si ofera cele mai uluitoare privelisti ale Alpilor. Aici exista o multime de atractii provocate de om si de frumusetile naturii, Alpii ocupand cea mai mare parte a teritoriului tarii.
Lacul Toma - de unde izvoraste Rinul
Lacul Toma din pasul Oberalp este locul din care ia nastere fluviul Rin, una dintre caile fluviale cele mai circulate din Europa. Acesta se afla in centrul unei zone protejate, la 2344 m altitudine. Pasul se poate strabate timp de o ora si jumatate pe un drum batatorit, care permite accesul pana la lacul de la poalele Piz Badus. Pe malurile sale si de-a lungul traseelor se intind pajisti cu plante de camp: smirdari, margarete si iarba de bumbac, locul fiind inscris in inventarul federal al peisajelor si monumentelor naturale de importanta nationala cu apa potabila. Tot aici debuteaza si traseul Rinului pentru ciclism.
Minele de sare - istoria aurului alb
De-a lungul secolelor sarea a fost legata de bogatie si putere. Zacamintele de sare descoperite la Bex in secolul al XV-lea sunt exploatate si astazi. Minele pot fi vizitate, iar muzeul prezinta tehnici de extragere a sarii din 1684 pana astazi. Intre 200 si 60 de milioane de ani inaintea erei noastre, marea acoperea actuala vale a Rhonului. Zacamintele de sare de la Bex, in cantonul Vaud, provin din sarea marina. 10.000 de tone de sare sunt extrase anual din aceste mine, care cuprind un labirint de 50 de km de tuneluri. Un trenulet ii ia pe vizitatori si ii duce in inima muntelui, pana la un restaurant situat la 400 m sub pamant.
Branza elvetiana
Branza cu multe gauri mari, este cunoscuta mult dincolo de frontierele sale. In strainatate, Emmental este adesea numita simplu "branza elvetiana". Valea raului Emme din cantonul Berna ofera un peisaj deluros, agreabil, unde oamenii sunt atasati de traditii. Productia de branza Emmental dateaza din secolul al XIII-lea. Aceasta este fabricata din lapte crud netratat. Fabrica de branza a fost infiintata in 1989 si atrage anual 300.000 de vizitatori, unde pot fi vazute patru cladiri din perioade diferite, din 1741, 1900, 1954 si 1989. In aceasta din urma, laptele este transormat in branza cu ajutorul tehnologiilor moderne.
Biserica eliptica din Mogno
Mogno este un catun de pe valea Maggia, situat la 1180 de metri altitudine. In primavara anului 1986 o avalansa a distrus duzina de case si biserica din sat.
Cea de astazi a fost construita de celebrul arhitect Mario Botta in 1990 si poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul. Acest edificiu controversat si indraznet, ai carui pereti sunt realizati din straturi alternative de marmura si granit in culori de alb si negru, ce lasa imprsia unei table de sah, este acum considerat o bijuterie arhitectonica, bine cunoscuta dincolo de granitele tarii. Biserica, cu o capacitate de aproximativ 15 persoane, are o forma eliptica, nu are nicio fereastra si este iluminata de lumina care intra prin acoperisul inclinat, de sticla.
Parcul National al Elvetiei
Natura domneste pe 170 de km2 in parcul national elvetian din Engadine. Cu 80 de km de trasee pentru drumetii, creat in 1914, parcul este cel mai vechi din Alpi. Gratie regulilor stricte de protectie a naturii, fiind interzisa parasirea traseelor, se pot observa nenumarate animale salbatice. Centrul vizitatorilor de le Zernez ofera expozitii permanente in domeniul stiintelor naturii.
Activitatile educationale destinate tinerilor au ca scop aducerea acestora cat mai aproape de natura.
Fortificatiile din Bellinzone
Aceste castele sunt cele mai mportante dovezi de arhitectura militara medievala in spatiul alpin. Cu zidurile sale, turnuri, metereze si porti acestea nu inceteaza sa-i uimeasca pe vizitatori. Castelgrande, Castello Montebello si Castello Sasso Corbaro detineau odata rolul de aparare, iar astazi sunt simbol al orasului. Prima lor atestare scrisa este din anul 590. Pentru vechii romani, Bellinzone a fost parte dintr-o linie foarte importanta de aparare. Cel mai vechi castel este construit in secolul al XIII-lea si este numit Castelgrande sau Castello di San Michele. Doua turnuri, Torre Nera (28 metri) si Torre Bianca
(27 metri), domina vechiul oras Bellinzone. Castelgrande gazduieste Muzeul de Arheologie si Muzeul de Arte Frumoase. Aceste arhitecturi sunt printre cele mai bine conservate ale epocii si sunt inscrise in patrimoniul mondial al UNESCO.
Morile subterane din Col-des-Roches
Este practic imposibil sa se utilizeze forta apei in cazul fluxurilor raurilor care curg incet la suprafata. Acesta este motivul pentru care locuitorii din valea Locle au inceput exploatarea apelor subterane, construind mori in pesterile Col-des-Roches. Ne putem doar imagina in ce conditii au fost construite acestea acum 400 de ani. Singura moara din Europa amenajata intr-o pestera a fost restaurata de voluntari si redeschisa astazi vizitatorilor. Un muzeu dedicat functionarii acestor masinarii epocale prezinta exloatarea energiei hidraulice si a particularitatilor sale.
Un articol de: Tatiana Scurtu-Munteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 04 Iulie 2012
destinatii turistice, atractii turistice europa, elvetia
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?