Recenzie Lucas de Kevin Brooks
„O poveste de iubire neobisnuita si deosebit de miscatoare” (Guardian). Kevin Brooks reuseste sa omogenizeze multe aspecte ale vietii in romanul Lucas. Increderea, respectul si acceptarea sunt doar unele dintre acestea.
Relatarea este facuta la prezent, de Caitlain McCann, o adolescenta de saisprezece ani care in urma cu un an l-a cunoscut pe Lucas. Un adolescent fugar, denumit tigan de catre comunitatea in care se refugiaza, si anume insula unde Cait locuieste impreuna cu tatal si fratele ei, student.
„A fost ideea tatei sa scriu despre Lucas si Angel si despre tot ce s-a intamplat vara trecuta”
Lectura este frumoasa, cu fiecare pagina mai plina de maturitate, castigata din propriile greseli ale lui Cait, nu ale celor de langa ea. Se pune punctul pe i in mai multe privinte. Societatea si socializarea sunt doar cateva dintre ele. Romanul nu se bazeaza doar pe protagonistul Lucas – al carui nume apare si pe coperta, ci pe Cait care in doar cateva luni este pusa la incercarile vietii. Incercari ale carori actiuni sunt consecintele suferite mai tarziu. Nimic nu este la voia intamplarii. Nici macar pierderea – castigarea si din nou acelasi proces a oricarei actiuni care o intampina.
Povestea este una tragica, in care acceptarea deciziilor si dreptul la pastrarea secretelor este una vitala.
„Cu totii avem dreptul sa pastram secrete”
Romantismul este unul finut, sentimentele interioare ale lui Cait sunt atent expuse. Nu este genul de fata care sa se exteriorizeze, de aceea nu-i spune lui Lucas ce simte; insa el este un baiat diferit si mistic. Se pricepe sa citeasca limbajul corpului si este curajos, stie ce trebuie sa zica si cat sa zica.
Unul dintre lucrurile care mi-au placut a fost felul autorului de a relatata despre puterea de a merge mai departe si de a pastra amintirile si sentimentele vii ale celor pierduti. Romanul incepe cu aceasta amintire – o mama pierduta prin moarte, un tata pierdut in bautura si scris, un frate pierdut in mrejele impulsivitatii si efectului de turma – un ciclu care se termina cand altul se deschide. Cait este cea care deschide un nou ciclu.
„Eu nu sunt un copil”
Lucas este un roman pentru toate varstele. O recomand tuturor! Lectura placuta!
Nota 5+ / 5
Titlul cartii: Lucas; Editura: Rao; An aparitie: 2011 ; Nr. Pag. 409; Editie: de buzunar
Citate din roman:
„Am inceput sa ma gandesc la rau, la dealuri, la padure, la apa… la cum decurg toate si la cum nimic nu se schimba de fapt. La cum viata recicleaza tot ceea ce foloseste. Cum rezultatul unui proces devine punctul de pornire al altuia, cum fiecare generatie de fiinte vii depinde de chimicalele degajate de generatiile anterioare”.
Postat de: Cristina-Nechita Miercuri, 23 Ianuarie 2013
recenzie, Lucas, Kevin Brooks, roman, drama, sinucidere, familie, pierdere
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?