Ceasul fantasmelor - must read after midnight
Fascinant si seducator, “Ceasul fantasmelor” de Oliviu Craznic este unul dintre cele mai bune titluri ale editurii Crux Publishing, o tentatie delicioasa pentru toti iubitorii de fantasy & horror si cartea ideala de lecturat after midnight.
“Aceasta colectie este indubitabil speciala prin varietatea povestilor pe care le include, iar Oliviu dovedeste ca poate stapani fara efort specii si subspecii literare adiacente, dar evident, diferite, pastrand in permanenta elementul de teroare si suspans la un nivel ridicat.” (Serban Andrei Mazilu)
Dupa ce am savurat “Si la sfarsit a mai ramas cosmarul”, abia am asteptat sa lecturez “Ceasul fantasmelor”. Inca odata Oliviu Craznic isi fascineaza cititorii, de data aceasta cu o colectie de povestiri deopotriva scary si incitante ce ne plimba prin ieri si azi, abordand teme diverse si imbinand mai multe genuri literare.
Volumul este structurat in patru capitole (Inainte de cosmar, Ceasul fantasmelor, Viitorul ieri si azi, Intalnire cu Ermengaarde), continand 13 povestiri – numar fatidic, corespondent al suferintei si al mortii conform mitologiei. Acest numar controversat isi confirma renumele in povestirile ce compun cartea si, dintr-o data, parca superstitiile tesute in jurul celor doua cifre alaturate nu mai par atat de deplasate, iar semnificatiile malefice care i-au fost atribuite lui 13 incep sa capete un contur tot mai clar. E suficient sa ne gandim la Psalmul 13 care neaga existenta divinitatii ( “Nebunul zice in inima lui: Nu exista Dumnezeu!”) sau la capitolul 13 din Apocalipsa care ne vorbeste despre existenta Bestiei si a Antichristului, pentru a face o corelatie cu ceea ce povestirile ne pot dezvalui dupa miezul noptii.
Magie, blestem sau coincidenta? Mixul de romantism, gothic, SF si fantastic are darul de a purta cititorul intr-o realitate menita sa terifieze, dar totodata sa incite la continuarea lecturii. Intotdeauna atractia necunoscutului a actionat cu o forta colosala in fata careia sentimentul de pericol paleste si “Ceasul fantasmelor” este o dovada in acest sens. Odata inceputa, cartea se transforma intr-un univers ce se tese treptat in jurul tau pana la ultimul cuvant. Si nu. Nu i te poti sustrage.
Volumul se deschide cu povestirea “Lenore Arras” care abordeaza intr-o maniera originala tema licantropiei. Semnul lupului pluteste amenintator peste fundalul inghetat si ar produce teama daca autorul nu ar folosi cuvintele cu o maiestrie capabila sa creeze acea senzatie de congelare a sufletului. Practic nu reusesti sa simti groaza din cauza gerului care domneste in Cheile Osului si care amorteste orice sentiment uman si orice emotie. Personajele actioneaza mecanic, instinctiv, lupta pentru propriile vieti ca si cand ar functiona pe baterii, privind monstrii in ochi fara nicio urma de teroare in fata mortii.
In mod clar am fost impresionata de descrierile detaliate, de zapada al carei alb imaculat devine simbol malefic facand rau ochiului, ingreunand salvarea si inghitind deopotriva sange uman si sange intinat.
Rani nevindecate, suprestitii adeverite, o carte ce contine adevaruri interzise, un suflet pur condamnat la moarte, o pedeapsa purtand gust metalic de sange, miros de moarte si putrefactie … si peste toate un blestem cumplit pe cale sa se implineasca alcatuiesc “Lenore Arras”, iar cititorul patrunde in lumea fantastica a lui Craznic la un ceas indepartat din noapte, cand doar fantasmele mai curajul de a sopti povesti.
“Se spune ca ninge negru in Muntii Cerului, sus pe creste, ca Domnul Dumnezeu ne-a lasat osanda pana cand vom fi izbaviti de Inger, si ca acesta va parasi lacasul sau de chihlimbar ivoriu atunci abia cand aveam sa meritam. In frigul linistit si funerar pe care nu il simteam, stiam totusi ca Dumnezeu se gasea plecat prea departe de noi pentru a-si mai bate capul cu mine.
Iar Ingerul era deja mort.”
In “Pivnitele Palatului Charron” pasim intr-o cu totul alta actiune. Ritualuri macabre si torturi inimaginabile se ascund in beciurile intunecate ale palatului damnat. Istorisirea unui preot ne lasa fara aer in timp ce-i intelegem lacrimile ce nu se vor mai opri vreodata.
“Apoi seara s-a lasat in sufletul meu, si tare ma tem ca pentru vecie.”
“Insangerata, luna” este una dintre povestirile mele preferate. O zeita a noptii isi foloseste farmecele pentru a atrage in mrejele ei soldatii unui fort parasit. Vechile legende spun ca este Fiica Lunii si ca fura inimile celor care cad in ispita ei. Povestea ne duce in tinuturile transilvanene unde miturile si credintele populare au avut intotdeauna radacini adanci.
“Intr-un fel sau altul … ii ucide. Intr-un fel sau altul … ne va ucide pe toti.”
“Trecatoarea” este o alta istorisire captivanta in care mi s-a parut interesant faptul ca numarul 12, de obicei avand semnificatie pozitiva, poarta aici valenta mortii ducand cu gandul la continut demonic, intunecat.
Pasind prin tenebrele istoriei si ale credintelor populare stravechi, asistand la evenimente incarcate de ocultism sau confruntandu-ne cu scene macabre desprinse parca din filme horror, “Ceasul fantasmelor” ofera fara indoiala o calatorie unica in care fantasticul este inserat cu abilitate de catre autor, reusind sa semene indoiala si sa creeze acea senzatie de verosimil grotesc.
Asa cum am precizat, mi-a placut mult mult “Si la sfarsit a mai ramas cosmarul”si m-am bucurat sa regasesc in “Ceasul Fantasmelor” acelasi stil vizual (imaginile sunt traduse in fraze), aceeasi documentare amanuntita, aceeasi forta de atractie pe care istorisirea lui Craznic o exercita asupra cititorului indiferent de tema abordata. Felul in care reuseste sa creasca suspansul de la o fraza la alta este de-a dreptul fascinant si te tine captiv pana la deznodamantul care genereaza fiori reci.
De asemenea conturarea actiunii este realizata cu minutiozitate si, desi pastreaza aura de mister a intamplarilor, finalul povestirilor sale nu dezamageste niciun moment.
Va las sa descoperiti cele 13 povestiri ale volumului must read after midnight cu mentiunea ca reprezinta un deliciu pentru iubitorii de dark fantasy.
Postat de: Mara-Caloian-Maryliyn Marți, 13 Septembrie 2016
Ceasul fantasmelor, Oliviu Craznic, Crux Publishing, recenzie carte, carti fantasy, autori romani contemporani, fantasy and horror books, book review
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?