Gainarii urbane

Avicultura. Ce se poate spune, aproape toti suntem sau am fost avicultori macar la nivel de “foarte” amatori. 

GAINA. Gallus gallus domesticus, domesticita-n curte, ne da carne, oua, iar pernelor le da pene, ori puf.  Aproape nebagata-n seama, poate si pentru ca apartine celei mai raspandite specii de pasari de pe planeta (la ultimul “recensamant” mondial erau 24 de miliarde de exemplare), gaina este pasarea pe care toata lumea o cunoaste si a vazut-o macar o singura data.

Datorita faptului ca in mediul rural (si nu numai) nimeni nu sta sa faca o selectie a speciilor de gaini s-a ajuns ca aceasta specie sa aibe mii de rase, colorit al penajului si talie. Astfel intalnim 5 mari categorii de gaini: COMBATANTE, GRELE, MIXTE, USOARE si ORNAMENT.

Gainile combatante (sau outoare in termeni populari) sunt crescute in (in principal) marile ferme si complexe avicole si hranite cu complexuri furajere si concentrate astfel incat productia de oua sa fie cat mai mare si indelungata. 

Gainile grele (de carne) la fel ca si cele combatante sunt de asemenea “obiectul muncii” pentru complexele si fermele avicole, insa spre deosebire de cele combatante cele grele au ca obiectiv o greutate cat mai mare la cantar si nicidecum productia de oua. 

Gainile mixte sunt cele care combina mai multe din categoriile mai sus mentionate, se gasesc de cele mai multe ori in gospodariile oamenilor si sunt rezultatul mai multor incrucisari ale mai multor specii de gaini.

Gainile usoare si de ornament, sunt specii de gaini folosite indeosebi la expozitiile ornitologice si avicole. Aceasta categorie de gaini este apanajul pasionatilor de avicultura si (aproape) niciodata nu sunt folosite ca materie prima pentru mancaruri ci pur si simplu sunt folosite ca hobby. 

Cu totii credem ca avem habar cum se creste o gaina insa realitatea a dovedit de cele mai multe ori contrariul. Noile norme europene i-au pus in dificultate si pe crescatorii traditionali de gaini. Astfel, gaina nu mai vrea sa fie gaina traditionala si are de acum pretentii europene, cum ar fi:

CUIBARUL: pentru asternut - orice material friabil care permite gainilor sa isi satisfaca necesitatile etologice. Trebuie situat la o inaltime de minim 45 – 50 cm. fata de sol si sa nu fie intr-o zona descoperita. De asemenea, daca sunt mai multe cuibare in aceiasi incinta, intre ele trebuie sa fie o distanta de 30 de cm. 

CURTEA (tarcul) trebuie sa fie aerisit si curat, iar ca suprafata sa se asigure cate 4 m2 pentru fiecare pasare. De asemenea dupa noile reglementari este recomandabil ca intreg tarcul gainilor sa fie ingradit si chiar acoperit cu plasa. Acest lucru se recomanda pentru a evita contactul cu pasarile salbatice care pot fi purtatoare de boli aviare (sa ne reamintim de ultimile 3 focare din tara noastra). 

HRANA: un alt factor important il reprezinta si hrana gainilor, deoarece acum gainile nu mai pot fi hranite haotic si trebuie sa li se asigure intreg necesarul de alimente pentru o dezvoltare normala. Astfel, intr-un loc ferit de intemperii trebuie plasat un jgheab pentru hrana pasarilor, nu trebuie omis faptul ca gainile sunt mari devoratoare de verdeata astfel orice foaie de varza sau alte plante din aceiasi categorie nu poate decat sa reprezinte un punct in plus in dezvoltarea armonioasa a pasarii.  

INMULTIREA: gainile se inmultesc relativ usor, insa pentru a avea oua fertile trebuie neaparat ca in curtea gainilor sa fi existat un cocos cu cel putin 2 luni inainte ca gaina sa faca ouale pentru reproductie. De regula, la inceputul primaverii una sau mai multe gaini din ograda va “cadea closca” adica se va aseza pe un cuibar si va incepe sa cloceasca. In ultimii ani insa locul clostilor a fost luat de clocitoarele electrice considerate (nu neaparat indreptatit) mai eficiente decat clasicele closti. Ouale incep sa eclozeze la 21 de zile dupa ce au fost puse la clocit dupa care intra in actiune closca cea care timp de 3 saptamani a fost inactiva si incepe sa mearga cu puii sai prin curtea pasarilor si sa-si protejeze puii de eventualele pericole. Oricum un lucru este cert si dovedit stiintific: gainile crescute in mediul urban au un ciclu de dezvoltare mai scazut fata de cele din mediul rural, acest lucru se intampla deoarece in oras sunt mai multi factori de zgomot si poluare, ceea ce determina un stres asupra pasarii.

SACRIFICAREA: in domeniul sacrificarii gainilor normele europene sunt foarte drastice. Astfel, se are in vedere asomarea pasarii inainte de sacrificare pentru a fi curmate suferintele cauzate de sacrificare. Un lucru este foarte clar si in aceasta privinta, o pasare anesteziata inainte de taiere nu va elimina sangele din corpul sau iar carnea astfel obtinuta nu va mai fi buna de consumat si cu siguranta retetele din “PRACTIC in bucatarie” vor fi cu totul si cu totul diferite!

Nota obtinuta:
9.6 (32 voturi)
6800 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 25 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

cresterea gainilor


S-ar putea sa va intereseze si:

Un ajutor pretios pentru tratarea bolilor de orice natura (diabet, lepra, boli [..]
citeste si comenteaza
Winston Churchill spunea, referindu-se la cai:”Infatisarea unui cal il ajuta pe om sa [..]
citeste si comenteaza
M-am mobilizat cu greu sa scriu articolul pe care il cititi acum. M-am gandit multa vreme [..]
citeste si comenteaza
Desi minunatele exemplare feline obisnuiesc sa isi asigure singure igiena, petrecand mare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Atunci cand esti un redactor cu prestanta la o publicatie online ai o reputatie de aparat. Dar ce [..]
citeste si comenteaza
Gaura din stratul de ozon, situatia emigrantilor, situatia economica precara, goana dupa un trai [..]
citeste si comenteaza
De ce naiba incercati, De “bine” sa ma-nvatati Cand nici voi macar, De asta n-aveti habar! [..]
citeste si comenteaza
Inca de la inceputul articolului dorim sa va asiguram ca nu ne-am apucat de politica la rubrica [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate