Povesti din gara. Info gara Herculane
Sincer, nu stiu daca o gara feroviara este o atractie turistica, dar stiu cu siguranta ca gara din statiunea banateana, baile Herculane este una speciala, motiv pentru care va voi povesti si dumneavoastra despre ea. Fara indoiala, una din cele mai frumoase si cocheta gara a Cailor Ferate Romane, este gara orasului statiune, Baile Herculane, din judetul Caras-Severin. Aceasta afirmatie nu-mi apartine numai mie, ci tuturor acelora care au avut privilegiul de a lua trenul din aceasta gara.
Istoric gara Baile Herculane
Construita pe parcursul a nu mai putin de 8 ani, intre 1878 si 1886, cladirea care gazduieste astazi, gara orasului Baile Herculane este inclusa in Lista Monumentelor Istorice din Romania avand codul CS-II-m-A-1102 si este una din cele mai spectaculoase gari din Romania, arhitectura sa fiind neschimbata din secolul al XIX-lea, cand gara a fost construita si data in exploatare.
„Vinovatul” pentru aceasta minunata cladire a fost A.D. Serres, arhitectul care a proiectat si dupa planurile caruia s-a ridicat edificiul care face subiectul acestui articol.
Parafrazand un album al formatiei Cargo, stau acum si ma intreb, oare cate „Povestiri din gara” ne-ar putea depana cu cei 126 de ani de istorie ai sai Gara C.F.R. Baile Herculane!? Fara nicio indoiala foarte multe si foarte incitante, dar revenind acum la cladirea propriu-zisa nu pot decat sa felicit autoritatile si conducerea feroviara pentru felul exemplar in care au reusit sa pastreze arhitectura in stil baroc a acestei cladiri, in ciuda tentatiilor noutatilor tehnologice aparute de-a lungul anilor. Cele doua ceasuri perfect functionale (cel de pe peron si cel din holul garii) create de celebrul ceasornicar parizian Paul Garnier fac ca timpul sa treaca exact ca acum doua secole cu aceiasi exactitate specifica marilor orologieri ai secolului al XIX-lea si te fac sa te bucuri si mai mult de locul in care te afli.
Aflata pe tronsonul feroviar Bucuresti-Timisoara gara C.F.R. Baile Herculane, a fost casa de vanatoare a imparatului austro-ungar Franz Iosif. Cladirea a fost astfel conceputa incat sa redea cat mai exact castelul de vanatoare al imparatesei Maria Tereza din apropierea capitalei austriece Viena. Un alt lucru inedit este ca aici, in gara din statiunea Baile Herculane, s-au filmat scene din filmul “Balul de sambata seara” (din anul 1968) regizat de Geo Saizescu.
Si de parca nu ar fi fost suficient ca gara din Baile Herculane sa fie una de mare exceptie, peisajul ce inconjoara gara este unul parca desprins dintr-un basm: munti inalti, impaduriti frumos, creste zvelte iesite din verdele padurilor, toate cumulate, te fac sa te gandesti daca nu cumva ai nimerit in alte vremuri si intr-o alta lume. In orice caz, eu pot sa va asigur de faptul ca voi face tot posibilul ca sa va povestesc aici pe FemeiaStie despre majoritatea garilor pe care le intalnesc in calatoriile mele si povestile lor necunoscute de multi dintre noi.
Asa ca sfatul meu este ca daca aveti drum prin judetul Caras Severin si prin Valea Cernei merita sa faceti un mic efort sa vizitati si dumneavoastra aceasta bijuterie arhitectonica de care inca ne mai putem bucura si care este Gara C.F.R. din orasul Baile Herculane!
Postat de: Robert-Codescu Marți, 06 Noiembrie 2012
gara in romania, gara herculane
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?