Statui in Romania, Hercules din Herculane
Cate randuri poti scrie despre o statuie aflata in centrul unui oras?!? Aceasta ma intreba deunazi un amic, iar eu i-am raspuns ca pot scrie si-un articol intreg daca mi se permite sa-mi aleg statuia despre care sa scriu respectivul articol. Si fiindca nu m-a crezut am inceput sa redactez prezentul material despre statuia lui Hercule din statiunea Baile Herculane.
Din acest motiv dumneavoastra lecturati acum acest scurt articol despre un obiectiv turistic din Romania.
Citeste despre: mai multe obiective turistice in Herculane
Localizare statuie in Herculane
Undeva in partea de nord a statiunii (in orasul vechi), chiar in Piata Hercules, aproape de hotelul Ferdinand si de biserica romano-catolica, se afla statuia lui Hercule, cel caruia i-a fost inchinat inca de la inceputuri acest loc binecuvantat. Statuia ce il infatiseaza pe Hercules (fiul lui Zeus si al Alcmenei) a fost turnata in bronz in anul 1847. Aceasta il reprezinta pe Hercule cu pielea leului Nemeia si cu maciuca pe umarul stang. Nu am sa ma apuc acum sa va povestesc “Legendele Olimpului”, fiindca toti le-am avut ca tema de vacanta in scoala generala si nu are rost sa va spun ceea ce deja stiti si dumneavoastra.
Ce stii despre: gara din Herculane?
Istoria acestui simbol al statiunii Herculane
Statuia, turnata in bronz inca din anul 1847 de catre maestrii Ramelmayer si Glantz din Viena, a fost donata de catre insusi arhiducele mostenitor Carol al Austriei, ofiterilor si soldatilor care pazeau granita (de la acea vreme), Imperiului Austroungar. Statuia, montata, inca de atunci in locul fantanii din marmura rosie care se afla in centrul statiunii Baile Herculane, a fost, este si va fi simbolul statiunii de pe Valea Cernei.
Inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice din Romania, statuia lui Hercules este flancata de alte doua cladiri seculare (Ansamblul Balnear Apolo I si Fosta Administratie militara si cazarma), si ca intreg “orasul vechi” asteapta, in paragina, ca cineva (autoritati, sponsori, minister, U.E. ...orice institutie) sa inceapa mult asteptatele lucrari si fonduri de restaurare si consolidare a acestor comori arhitectonice care se degradeaza de la o zi la alta cu fiecare ploaie, ninsoare si raza de soare torid care-i afecteaza structura si rezistenta.
Acum nu stiu daca prezentul articol va trage un semnal de alarma si va demara aceste ample si imperios necesare lucrari de restaurare, dar sunt ferm convins ca va reprezenta o noua atentionare pentru aceia care ar fi trebuit sa se ocupe de decenii bune de aceste restaurari. Nepasarea fata de “comorile turistice” ale Romaniei nu este in caracterul meu, asa ca ori de cate ori voi avea prilejul aici, pe FemeiaStie.ro si nu numai, le voi reaminti tuturor celor care ar trebui sa-si faca treaba ca au o indatorire despre aceasta mostenire inestimabila. Prin urmare, va mai invitam sa cititi si alte articole din Enciclopedia de Lifestyle Feminin FemeiaStie.ro.
Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Octombrie 2015
statui in romania, statui celebre, personaje legendele olimpului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul