Praca Do Comercio, de vizitat in Lisabona, Portugalia
Unul din locurile extraordinare pe care l-am vizitat si despre care ma tot “tin” sa va povestesc de multa vreme este Praca do Comercio (Piata Comertului) din superba capitala lusitana, Lisabona.
Fiindca afara ploua foarte tare mi-am zis ca nu mai am ce face prin curte si daca nu pica vreun traznet pe calculatorul meu va voi povesti in continuare despre locul acesta spectaculos in care m-as intoarce oricand! In cele 5 zile cat am fost in Portugalia am stat in oraselul Barreiro si zilnic faceam naveta cu ferry-boat-ul catre Lisabona si din Terminal Do Barreiro coboram in Praca Do Comercio, iar de intors tot de aici ne intorceam. Poate de aceea este si locul care mi-a ramas cel mai bine intiparit in minte din aceasta calatorie.
“Praca do Comércio” (Piata Comertului) se afla in (asa cum v-am spus deja) capitala Portugaliei, Lisabona. Situata undeva langa raul Tagus, piata este cunoscuta si in zilele noastre ca “Terreiro do Paço” (Piata Palatului) pentru ca aici a existat Palatal Regal “Ribeira” pana cand acesta a fost distrus de Marele Cutremur din Lisabona, din anul 1755. La data de 1 noiembrie 1755, in timpul regimului regelui Jose I, un puternic cutremur urmat de un tsunami si un incendiu au distrus intr-o foarte mare masura capitala Lisabona, inclusiv Palatul Ribeira si alte cladiri de pe malul raulurile Tangus. Prim-ministrul din acea vreme, Marchizul de Pombal a coordonat eforturile de reconstruire intr-un stil spiritual Iluminist, specific acelei perioade. Palatul Regal nu a mai fost reconstruit si pietei i-a fost dat un aspect obisnuit, intr-un deplin acord cu toate elementele din cartierul Pombaline, cunoscut acum sub numele de “Baixa”.
Dupa acest cutremur zona a fost modificata aproape complet in urma ordinului Marchizului de Pombal, zona fiind apoi cunoscuta si ca “Pombaline”. Datorita dezvoltarii urbane puternice, tarmurilor raului Tangus le-a fost dat un puternic impuls la inceputul secolului al XXVI-lea atunci cand regele Manuel I a construit langa rau, undeva in afara zidurilor orasului, noul palat rezidential al familiei regale portugheze, Palatul Ribeira. Zona a fost apoi supusa unui lung proces de dezvoltare care a inclus construirea unui port, dar si a unui atelier naval, “Riberia das Naus”. Faimoasa Casa Indiana si alte cladiri administrative au fost construite tot in aceeasi perioada si au supravegheat comertul Portugaliei cu coloniile sale din Africa, Asia, America si cu tarile europene.
Piata din fata palatului Ribeira, numita si “Terreiro do Paco” (Piata Palatului) a fost reconstruita folosindu-se un sistem simetric dezvoltat de arhitectul portughez Eugenio Dos Santos. El a creat o piata dreptunghiulara, in forma literei “U”, deschisa spre raul Tagus.
Cladirile din piata au galerii la parter si “bratele” literei “U” au la capatul lor doua turnuri impunatoare, ramasite ale turnului Palatului Ribeira, inca viu in memoria arhitecturala a capitalei lusitane. Planul lui Eugenio Dos Santos a fost realizat aproape complet, chiar daca elementele decorative au fost schimbate si turnul de est al pietei si Arcul de pe strada Augusta au fost finalizate de abia in secolul al XIX-lea.
Piata a fost denumita “Praca do Comércio” (Piata Comertului), pentru a arata noul ei scop pentru economia Lisabonei si Portugaliei. In cladirile din piata erau multe birouri guvernamentale care reglmentau activitatile vamilor dar si ale portului. Cel mai important element al ansamblului este statuia ecvestra a regelui Jose I, inaugurata in anul 1775 chiar in centrul pietei. Statuia de bronz, prima din Lisabona care a fost dedicata unui rege a fost proiectata de catre Joaquim Machado de Castro, cel mai important sculptor portughez al acelor vremuri.
Deschizandu-se catre strada Augusta, cea care leaga Piata Comertului de celalalta piata celebra a Lisabonei, Piata Rossio (voi reveni cu o noua impresie), proiectul original includea un arc triumfal, acesta fiind realizat numai in anul 1875. Acest superb arc triumfal, cunoscut si ca “Arco da Rua Augusta” (Arcul strazii Augusta) a fost proiectat de catre Verssiomo da Costa. El are un ceas, statuia Gloriei, Ingeniozitatii si Valorii (realizata de catre sculptorul francez Camels) si cele ale lui Viriatus, Nuno Alvares Pereira, Vasco da Gama si desigur, cea a Marchizului de Pombal.
In data de 1 februarie 1908, piata a fost scena asasinarii lui Carlos I, penultimul rege al Portugaliei. Pe cand se intoarceau din Vila Vicosa spre palatul regal din Lisabona, caleasca lui Carlos I si a familiei sale a trecut prin Piata Palatului. In timp ce traversa piata, mai multe impuscaturi au fost trase din multimea adunata, de catre doi oameni: Alfredo Costa si Manuel Buica. Regele a murit imediat, fiul lui, Luis Filipe a fost si el ranit mortal si Printul Manuel a fost ranit la mana. Asasinii au fost impuscati pe loc de soldatii din convoiul regelui si apoi recunoscuti ca fiind membrii ai Partidului Republican, care doi ani mai tarziu au inlaturat monarhia portugheza.
In incheierea acestui scurt articol doresc sa le multumesc colegilor mei portughezi, de la stagiul international de instruire, pentru toate aceste informatii pe care vi le-am oferit si dumneavoastra cu aceeasi maxima placere.
Postat de: Robert-Codescu Joi, 24 Aprilie 2014
despre Portugalia, turism Portugalia, excursie Lisabona
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa