Locuri mai putin cunoscute in Bucuresti - ce vizitam in jumatate de zi

Daca ai vazut Muzeul Satului, Antipa si Palatul Parlamentului (Casa Poporului), aceasta nu inseamna ca ai epuizat locurile care merita vazute in Bucuresti.
Rezerva-ti o jumatate de zi pentru a descoperi alte locuri incarcate de semnificatie, dar prea putin cunoscute bucurestenilor.
Templul Coral - in zona Unirii, in apropierea intersectiei Bd. Corneliu Coposu si Str. Sf. Vineri, se afla Templul Coral.
Sunt doar cateva astfel de temple in lume, in mod normal sinagogile nu au cor, acesta fiind unul dintre elementele prin care se distinge templul din Bucuresti (de la "cor" vine denumirea de Coral).
Aceasta constructie are o poveste cu totul aparte. Este facut dupa modelul Templului Leopoldstadt din Viena, o bijuterie arhitecturala care din pacate a fost distrusa in 1938.
Construit intre anii 1864-1866, in stil "mauro-bizantin", cu sprijinul comunitatii evreiesti din tara noastra, Templul Coral a trecut prin calamitati naturale (cutremurele din 1940, 1977, 1986) si distrugerile din timpul regimului Antonescu cand a fost devastat.
Bine de stiut este ca inainte de Primul Razboi Mondial, Romania "numara" aproape un 1.000.000 de evrei care, desi luptasera cot la cot cu soldatii romani pentru obtinerea independentei, inca nu primisera cetatenia romana. Astazi mai sunt cca. 5.000 de evrei in Romania, dintre care 3.000 in Bucuresti.
Multi au fost deportati in perioada in care tara noastra s-a alaturat in razboi Germaniei naziste, o parte au plecat in timpul regimului comunist, cand puterea de la Bucuresti primea sume de bani de la Israel pentru fiecare evreu lasat sa paraseasca tara. Practic, cu cat cel care dorea sa plece avea o meserie mai "valoroasa" - profesor, om de stiinta, avocat, cu atat suma primita de romani era mai mare. O buna parte din comunitate evreiasca a emigrat in Israel si dupa Revolutia Romana din decembrie 1989.
Revenind la sinagoga - Templul Coral - aceasta a fost reconsolidata timp de ani de zile si s-a mai construit pe verticala. Practic, s-a mai adaugat un al doilea etaj.
Taxa de vizitare este de 10 lei, un ghid va va da mai multe informatii despre aceasta sinagoga unica in peisajul bucurestean. Programul este Luni – Joi: 9.00-15.00 si Vineri si duminică: 9.00-13.00, sambata este inchis, fiind Sabatul (ziua in care evreii ortodocsi se abtin de la orice activitati solicitante).

La nici 500 m de templu, pe Str. V. Adamache, la nr. 11, in apropierea Teatrului Evreiesc de Stat, ascunsa intre blocuri, se afla Sinagoga Mare care de cativa ani adaposteste aici Muzeul Holocaustului.
Pe fiecare perete interior al sinagogii, gasim cate un panou cu o anumita etapa din timpul Holocaustului din Romania, asezate bineinteles in ordine cronologica: de la primele legi prin care li se interzicea medicilor sa mai profeseze medicina, farmacistilor sa mai practice meseria pentru care studiasera, studentilor evrei sa mai studieze in institutiile de invatamant superior, pana la deportatile in lagare de munca fortata si ghetouri.
250.000 de evrei au murit ca urmare a deportarii lor in Transnistria.
In muzeu gasiti corespondenta, fotocopii ale documentelor emise de oficiali romani, rapoarte despre cum rezolva "problema evreiasca", avertismente venite de la Ambasadele SUA si Franta cu privire la situatia cetatenilor evrei.
Pret bilet: 5 lei.

Muzeul Kitsch-ului
La 10 de minute de mers pe jos de la Muzeul Holocaustului, gasiti in Centrul Vechi, pe strada Covaci, Muzeul Kitsch-ului.
Deschis zilnic in intervalul orar 12-20:30, amenajat intr-o cladire istorica, la acest muzeu ai ocazia sa vezi grupate:
- kitsch-uri religioase
- kitsch-uri comuniste
- kitsch-uri tiganesti
- kitsch-urile anilor 2000
- kitsch-urile din zilele noastre.
Elementul de noutate consta in faptul ca in acest muzeu sunt adunate toate obiectele in acelasi loc, ca poti vedea deopotriva sufrageria bunicii din anii '90, camerele tinerilor in apropierea anului 2000, cu acele calculatoare vechi, cu tub si Fifa 98.

Este aproape imposibil ca uitandu-te prin muzeu sa nu regasesti obiecte pe care sa le fi avut ai tai pe acasa: mileu, pestele de pe televizor, bibelourile cu balerina, vitrina plina de pahare si bibelouri.
Apoi, cu siguranta ca vei regasi apucaturile atat de des intalnite in societatea romaneasca: preotul care coboara dintr-o limunuzina si sfinteste cu trafalete un perete, obsesia statului la coada si multe altele pe care merita sa le vezi cu ochii tai.
Pret bilet: 20-30 lei in functie de momentul zilei.
Enjoy!
Photo by: Alexandra Matei
Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Etichete pentru acest articol:
Templul Coral, sinagoga Bucuresti, Sinagoga Mare, Muzeul Kitsch-ului
S-ar putea sa va intereseze si:
“Uite altul care scrie un articol despre Vama Veche!”, va ganditi probabil. Dar [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Multi dintre domniile voastre stiti deja ca Moneasa este o comuna si statiune balneara in [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in celalalt articol despre Muntii Apuseni, voi incerca sa ma tin de [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Sunt multe destinatii turistice in Romania pe care multi dintre noi nu le-am vazut inca, [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
Acesta nu este un material cu solutii minune care garanteaza o viata fericita, ci mai degraba un [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Protestele din ultimele doua saptamani au adus in dezbatere un subiect amplu si intens: conflictul [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Sau cum infrangem tristetea cauzata de venirea toamnei. [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
Montarea inelului gastric, operatia de bypass gastric, micsorarea stomacului - sunt metode [..]
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
tendinte in online
recomandari
articole [cele mai...]
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi