Stima de sine si increderea in fortele proprii. O Perspectiva personala

Cu siguranta am intalnit, cel putin o data in viata, un coleg de facultate, un vecin sau un prieten, sigur pe el, indragit de toata lumea, genul descurcaret care parea sa nu se piarda cu firea indiferent de situatie. Din pacate nu toti oamenii se nasc cu acest dat natural.

In sprijinul celor mai "slabi" vine o bogata bibliografie a dezvoltarii personale - stimei de sine si a altor concepte straine romanilor pana la perioada capitalista. Cartile, articolele, sfaturile despre cum sa fii increzator in fortele proprii, cum sa vorbesti in public fara emotie, cum scapi de timiditate, sunt folositoare pana la un punct. O femeie timida, oricat de mult timp ar petrece citind ponturi, are toate sansele sa se piarda in fata audientei la momentul 0.

De ce? E simplu. Creierul stocheaza informatiile tot asa cum a facut-o cu formulele matematice la scoala, dar pe planul actiunii lucrurile se complica, aici intervin reactiile afective, atitudinile si tot ceea ce face din om o fiinta complexa.

Si totusi cum iti cresti/ recapeti increderea in sine?

E nevoie de timp, mult timp. Nu este cea mai incurajatoare idee, insa este cat se poate de reala. Increderea se construieste si orice constructie dureaza... indiferent cat de mare e dorinta de a termina mai repede.

Imaginati-va un cunoscut, tipul acela carcotas, barfitor si rautacios. L-ati vedea transformat peste noapte intr-un spirit generos, saritor si extrem de dezinteresat de activitatile altora? Ei, nici cu voi nu se vor intampla minuni pentru ca tocmai ati terminat de citit ultima aparitie in materie de programare neuro - lingvistica (NLP).

 

Dintr-un esec inveti cu 50% mai mult

Apropierea de limite, etapele de criza sunt excelente oportunitati de a ne pune mintea la contributie, a gasi solutii creative. Imi vine in minte o fosta colega de liceu care si-a deschis un business propriu. Investeste in mica afacere tot ce are: timp, bani, energie si ii merge bine. Unii ar cataloga-o drept antreprenoare indrazneata, in realitate este o fata care nu reusea sa se angajeze in domeniul ei de studii - constructii. Somera, la scurt timp insarcinata, fara suportul financiar al parintilor si al tatalui copilului, s-a vazut obligata sa castige ceva, cumva. A inceput cu bijuterii handmade din plastelina fimo, acum creeaza ornamente florale si diverse decoratiuni unicat pentru evenimente de lux. In plus, se gandeste serios sa investeasca pe cont propriu intr-o firma de constructii.

 

Ai nevoie sa castigi mici batalii

Rezultatele pozitive sunt o confirmare a faptului ca esti bun, a fi constient ca esti bun, ca te pricepi la ceva = munca ta valoreaza = tu valorezi. Si nu, nu e vorba strict de mari realizari, ci de succese mici, de zi cu zi: un conflict rezolvat cu tact la job, o prezentare reusita, o situatie din care ai iesit spunand “Wow, nu credeam ca pot face asta!”.

Eu obisnuiam sa trasez de duminica-seara o lista de activitati pentru saptamana ce urma, imbinand necesarul cu tintele personale, de exemplu: mers la cumparaturi ca deh, trebuie, cu - marti contactez clientul dificil X si vreau sa obtin Y de la el. Pe masura ce activitatile primeau o bifa, indrazneala si puterea de a pune lucrurile in miscare au crescut considerabil.


Trebuie sa te expui la ce nu iti place

Cand iti depasesti zona de confort, ego-ul o ia razna si ai sentimentul ca poti face orice. Un tip care se teme de inaltime si sare pana la urma cu parasuta, cel putin sub impactul de moment, va avea impresia ca si muntii ii muta din loc daca vrea. Am oferit un exemplu voit-exagerat, principiul se poate aplica pe cele mai banale aspecte ale vietii: iti vine greu sa ceri inapoi banii pe care i-ai imprumutat de parca tu ai fi cea datoare, ia-ti inima in dinti si fa-o; ai tot trecut pe langa un restaurant turcesc, insa n-ai intrat din simpla teama de nou, fa-o si pe asta; ai o soacra care nu te inghide si iti doresti de mult sa-i zici care e parerea ta despre comportamentul ei, mergi inainte. In timp creierul tau se va obisnui sa nu mai amane chestiile care nu ii plac, ci sa actioneze.

Cu rabdare, curaj si perseverenta poti sa devii persoana sigura pe ea, retine doar ca nimic nu se va intampla instant si fii ingaduitoare cu tine, acorda-ti timpul necesar sa cresti in directia dorita.

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2028 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Florentina-Matei Miercuri, 15 Aprilie 2015

Etichete pentru acest articol:

stima de sine, increderea in sine, psihologie



S-ar putea sa va intereseze si:

Probabil crezi ca esti frumoasa daca mergi la fiecare doua saptamani sa iti pui unghii [..]
citeste si comenteaza
In fiecare zi cand te trezesti, multumeste pentru sansa de a te fi trezit inca o zi. Si [..]
citeste si comenteaza
Familia se destrama cand casa devine un iad si inceteaza sa fie acea oaza de liniste mult [..]
citeste si comenteaza
Stiu, ti-ai repetat poate de prea multe ori in oglinda, dimineata, ca parul tau sta prea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iei in calcul un city break in Varsovia? Sau poate ai in plan un weekend prelungit intr-un mix [..]
citeste si comenteaza
Daca ai vazut Muzeul Satului, Antipa si Palatul Parlamentului (Casa Poporului), asta nu inseamna ca [..]
citeste si comenteaza
Exista mai multe teste disponibile pe Google care te pot ajuta sa te dumiresti daca este cazul sa [..]
citeste si comenteaza
Foarte bine, atunci ai grija de el! Astepti cele 7/10 zile de vacanta un an intreg. Vrei sa auzi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate