Lacul Colibita.Tainica atingere dintre munte si apa
Lacul Colibita este un taram binecuvantat in care apa mangaie poalele muntilor. Oamenii locului au pus suflet in a crea un mic paradis. Ce poate fi mai frumos decat sa iti lasi picioarele afundate in nisip si sa te uiti in zare pentru a vedea zapada de pe varful muntelui? Asa se explica cum multi doritori nu mai gasesc locuri de cazare.
Vezi: obiective turistice interesante in Romania
Incursiune pe axa timpului
Catunul Colibita a aparut cu 150 de ani inaintea comunei Bistrita-Bargaului. Renumita ca statiune climaterica, Colibita era foarte recomandata bolnavilor cu afectiuni pulmonare si neuro-psihice. Aici se afla o cantitate mare de ozon si iod benefica afectiunilor cardiace.
In prima parte a anilor '80 statiunea a fost demolata pentru putea fi construit lacul de acumulare Cobilita. Localnicii satului cu acelasi nume au fost stramutati.
Lacul se afla amplasat la poalelele muntilor Calimani, creand un peisaj de basm. Desi stramutat satul, ramasitele vechilor asezari umane si falnica biserica ce se afla acolo in urma cu 30 de ani inca persista pe fundul lacului.
Comuniunea om-natura
Lacul Colibita a devenit principalul punct de atractie oferind turistilor si localnicilor o gama variata de specii de pesti cum ar fi: pastrav, salau, caras etc.
Acest loc ii fac pe cei dornici sa il cunoasca sa mediteze la bunastarea ce divinitatea o revarsa asupra noastra.
Turistii pot iesi la plimbare cu barca sau pot sta in bungalouri pentru a se odihni special construite de catre proprietarii hotelurilor sau pensiunilor.
Zona ofera de toate: de la plaje pentru cei care iubesc soarele si pana la pesteri, iazuri si varfuri de deal numai bune pentru drumetii.
Miturile lacului
Se spune ca oamenii care au fost nevoiti sa isi mute casele si gospodariile au blestemat locul, iar in fiecare an se intampla tragedii care sunt puse pe seama blestemelor. Vara cand apa este limpede se vede turla bisericii ramasa pe fundul lacului. Vartejurile care se formeaza datorita curentilor inghit imediat aventurosii care vor sa treaca lacul inotand, iar drumul de pe partea dreapta a lacului este tot timpul in pericol de surpare. In urma cu cativa ani, o caruta incarcata cu lemne s-a rasturnat in lac dupa ce drumul s-a surpat.
Si totusi...colt de rai
In timpul verii, o incursiune pe dealurile din apropiere, la cules de sunatoare sau de flori de camp, ofera o panorama de vis asupra zonei, asupra satului si a lacului din vale. De pe coline se dezvaluie intreg orizontul. Aerul proaspat si tare de munte, fosnetul brazilor falnici, sunetul molcom al talangelor. Sunt vacutele ce pasc linistite. Dintr-odata pare cum viata are sens si ce dar ofera natura in acest colt de rai, tinut romanesc.
Un articol de: Diana Ciucardel
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 25 Martie 2016
miturile, Bistrita-Bargaului, blestemat
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza