Interviu cu preotul Nelu Gheorghita: despre Sf. Dimitrie, Izvoratorul de Mir

L-am rugat pe parintele Nelu Gheorghita, paroh al Bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Galati, sa ne spuna cateva vorbe despre sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, Izvoratorul de Mir.

 

Reporter FemeiaStie: Cine a fost Dimitrie si cum si-a dobandit sfintenia?

Preot Nelu Gheorghita: (…) Daca vom citi despre viata Sfantului de astazi, Sfantului Mucenic Dimitrie, vom gasi ce? Vom gasi un tanar, al carui tata era guvernatorul Tesalonicului. Si pe cand Dimitrie avea douazeci si ceva de ani, tatal acestuia moare si trebuie, la o varsta asa de mica, as spune eu, sa preia fraiele Tesalonicului. El era insa crestin si viata lui era deja dedicata Lui Hristos. In momentul in care imparatul a venit spre Rasarit si a dus niste lupte pe care le-a castigat, s-a intors unde? In Tesalonic, un oras mare unde a dorit sa aduca jertfe idolilor. In mod firesc, il chemi sa aduca jertfa si pe guvernatorul orasului. (…) Dimitrie refuza. (…). Un mucenic este acela care il marturiseste pe Dumnezeu si moare in numele Lui. De aceea, as vrea sa ne asezam asa, in inchipuirea noastra, sa ne asezam in locul lui Dimitrie: tanar, 22-23 de ani, demnitate imparateasca, slugi, aur, argint, avere. E tot ce si-ar fi dorit un tanar, exact pentru ceea ce se lupta tinerii de azi. In momentul in care este chemat sa aduca jerta idolilor, dandu-si seama de urmari, dandu-si seama ca va pierde tot ce are, absolut orice, pana la viata, cu toate acestea spune “Sunt crestin. Nu pot sa jertfesc idolilor.”

Reporter FemeiaStie: Ati pomenit mai devreme ca ar trebui ca oamenii sa ia drept exemplu viata sfintilor. Ne mai putem raporta la ceea ce se intampla acum doua milenii?

Preot Nelu Gheorghita:  Sa ne intrebam fiecare dintre noi - nu pana la a-ti pierde averea toata, nu pana la a-ti pierde chiar si viata, ci pana la a pierde o picatura de orgoliu, cati dinte noi suntem pusi sa “jertfim” idolilor prin fapte rele, prin alte si alte fapte rele? Pentru ca multi dintre noi vom ridica din umeri cand vom citi viata sfantului si vom spune ca nu mai sunt idoli carora sa le aducem jertfa, ca pe vremuri. Ba da! In toate formele pacatului exista idoli! Stomacul devine idol in momentul in care bag in el mai mult decat trebuie, cand ii dau alcool fara rost, alcoolul devine idolul meu, tigara devine idolul meu cand nu pot s-o las. Ma duc cu gandul si la cafea, cu toate ca unii spun ca nu e idol, eu repet ceea ce am mai spus ca in momentul in care nu reusesc sa deschid ochii, sa-i spal linistit, sa aprind candela, sa fac o rugaciune, sa-mi iau anafora, sa-mi iau aghiazma si mai apoi sa-mi pun si de cafea, dar eu ma duc cu ochii carpiti de somn direct la aragaz sa-mi pun de cafea, acela e idolul meu. Sa fie foarte clar! Sunt foarte multi idoli in zilele noastre! Si banul e idolul meu in momentul in care ma las stapanit de el. Si atunci, ma intreb, aducem sau nu, in zilele noastre, jertfa idolilor? Eu zic ca da. Inca mai facem acest lucru. De aceea, sa ne uitam din nou la Sfantul Dimitrie, un tanar carea avea atatea bogatii si care stia ca-si va pierde viata si totusi nu a mers sa dea jertfa.(…) Inainte de asta, a savarsit o minune. Imparatul, vrand sa arate cat de neputinciosi sunt crestinii, a adus acolo un fel de gladiator, pe Lie ca sa-i omoare pe crestini, aruncandu-i de pe un pod. (…). Unul dintre mucenicii lui Dimitrie, Nestor s-a dus la el cu lacrimi in ochi si i-a zis “Roaga-te Dumnezeului celui viu, Mantuitorului Iisus Hristos, ca sa opresc aceasta varsare de sange si lasa-ma sa merg sa-l opresc pe Lie. “ . Nestor, fiind la jumatatea staturii lui Lie a mers si l-a doborat. Apoi, scrie in Pateric, Sf. Dimitrie si-a pierdut moartea muceniceasca prin taierea capului, iar din momentul in care si-a pierdut viata, mucenicii sai si-au imbibat hainele in sangele lui si prin hainele acelea imbibate s-au savarsit multe minuni pana cand, mai apoi, cand Constantin a devenit imparat, a adus moastele si a ridicat asupra lor o Biserica foarte frumoasa care a suferit transformari si mai exista si in Tesalonicul de astazi unde gasim si moastele Sfantului Dimitrie care izvorasc in continuare mir frumos mirositor. Sfintenia nu este altceva decat intoarcerea omului la starea de la inceput. Sa nu credem ca ei (n.r. oamenii care au trait inaintea noastra) au avut ceva in plus fata de noi. Unii dintre ei erau foarte saraci, altii foarte bogati. Nu conteaza unde traiesti, ca traiesti la tara sau la oras, sau daca esti in manastire sau traiesti in cine-stie-ce colt de lume, nu! Nu are legatura una cu alta! Ceea ce trebuie sa intelegem noi este ca trebuie sa fim, prin viata noastra, urmatori vietii sfintilor.(…)

Alaturi de Preotul Nelu Gheorghita, Paroh al Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din Galati, urez un sincer “La multi ani!” celor care poarta numele Sfantului Dimitrie.

 

Un interviu realizat de: Mihaela Cornea

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
3782 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mihaela-Cornea Marți, 26 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

viata sfintilor, dimitrie cel nou, izvoratorul de mir, minuni ale sfintilor, crestin-ortodox


S-ar putea sa va intereseze si:

In pragul unei sarbatori iubite de copii, dar si de adulti, exersam o calitate umana de [..]
citeste si comenteaza
Noi, femeile, prin firea noastra suntem fiinte plapande, delicate, iar ocrotirea de care [..]
citeste si comenteaza
Timpul trece pe negandite; iata-ne ajunse si la sfarsit de Brumar si pregatite de [..]
citeste si comenteaza
In zilele de 26 si 27 octombrie Biserica Ortodoxa sarbatoreste doi mari sfinti a caror [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Il iubesti, esti sigura de sentimentele lui pentru tine (ca n-ati mai fi impreuna dac-ai sti ca [..]
citeste si comenteaza
Reporter FemeiaStie: Cine a fost Dimitrie si cum si-a dobandit sfintenia? Preot Nelu Gheorghita: [..]
citeste si comenteaza
De-a lungul timpului, conceptia legata de statutul femeii a suferit mai multe schimbari. Inca mai [..]
citeste si comenteaza
In cautarea unui loc de munca, atunci cand vezi ca nu gasesti nimic care sa aiba legatura cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate