Mos Nicolae, ocrotitorul fetelor
Noi, femeile, prin firea noastra suntem fiinte plapande, delicate, iar ocrotirea de care avem permanent nevoie este cea de la Dumnezeu. El este cel dintai care ne apara de rau, alaturi de Maica Domnului, grabnic ajutatoare, la care alergam cu nadejde. Pentru ca iata, daca Eva a fost cea care l-a indemnat pe Adam sa pacatuiasca, fecioara Maria a readus femeia intr-o lumina mai mult decat favorabila, prin curatenia si sfintenia de care s-a invrednicit, fiind aleasa sa-l nasca pe insusi, Fiul Lui Dumnezeu.
Stiu, insa, o poveste cu final fericit, despre un alt ocrotitor si binefacator, mai ales al fetelor nemaritate.
Este o poveste de spus la gura sobei in ajun de Mos Nicolae. Mi-o spunea bunica inainte sa adorm si inainte sa imi puna in ghetute dulciuri, portocale si o pereche de ciorapi de lana sau manusi.
Sa fie darul meu pentru voi!
Era odata un barbat care avea trei fete. Si pentru ca ajunsese foarte sarac, si nu mai avea nicio speranta de mai bine, acesta s-a hotarat sa-si dea fetele spre desfranare, facand din casa sa un loc necurat si gandind ca astfel va face rost de bani pentru mancare, imbracaminte si celelalte cheltuieli.
Saracia si grijile ii luasera mintile acestui batran tata care cugeta in acest fel. Dar bunul Dumnezeu prin marea Sa purtare de grija, a inlesnit ca sfantul Nicolae sa auda despre situatia in care se gasea aceasta familie si depre pericolul care le pandea pe cele trei fiice. Atunci, sfantul a luat o legatura de galbeni si a aruncat-o pe fereastra omului intr-o seara, nevoind sa se stie de la cine vine acest ajutor, ca milostenia sa sa fie curata si spre cinstirea Lui Dumnezeu.
Tare mult s-a mai bucurat acel tata cand a gasit galbenii in dimineata urmatoare. Si a casatorit-o pe fiica lui cea mare, dandu-i ca zestre acel ajutor venit ca din cer.
Sfantul Nicolae a aflat si s-a bucurat, si in seara urmatoare iarasi a aruncat in casa lor o alta legatura cu galbeni, iar omul nostru si-a casatorit si fiica mijlocie, la fel dandu-i zestre.
Bucuria si mirarea barbatului erau nemasurate, si multumea neincetat Lui Dumnezeu pentru binefacerea ce i-a trimis si mai ales ca i-a luminat mintea. A inteles sa-si puna nadejdea in Tatal Ceresc, insa a vrut tare mult sa stie cine era binefacatorul lui, sa-l cunoasca si sa ii poata multumi.
Astfel ca in a treia seara, omul se ruga si nu dormea, cand legatura de bani a cazut pe podeau casei lui, si a iesit alergand in urma sfantului si recunoscandu-l a cazut la picioarele lui si i le-a sarutat cu lacrimi, numindu-l izbavitor si ajutator celor ce ajunsesera in pragul de a-si pierde sufletele.
Datorita darurilor primate de la sfantul Nicolae, cele trei fete s-au casatorit, salvandu-se de la pierzanie.
Despre Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae s-a nascut in localitatea Patra din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea d. Hr. A trait in timpul imparatilor Diocletian si Maximilian, prigonitori de crestini. Datorita credintei si intelepciunii sale, a ajuns de tanar preot, iar la scurt timp a fost numit arhiepiscop. S-a stramutat la Domnul la 6 decembrie 343.
Daca n-ati fost cuminti, in aceasta seara veti primi o nuielusa.
Iar daca aveti copii, sau pur si simplu pe cei dragi, daruiti-le orice, dar sa fie din suflet.
Si incercand sa urmam modelul sfantului Nicolae, sa nu ezitam la a face milostenii cu cei saraci. La colt de strada poate fi fetita cu chibrituri care are nevoie de o hainuta mai groasa, sau poate un batran bolnav are nevoie de o paine si un banut, sau poate auzim intamplator o poveste trista si gasim vreo cale sa schimbam ceva in bine. Macar acum sa fim mai atenti la nevoile celor din jur, si daca ne sta in putinta , atunci sa le aducem un zambet pe buze!
Sa va aduca Mosul tot ce va doriti si LA MULTI ANI! celor care poarta numele de Nicolae si Nicoleta!
Raluca Burcea
Postat de: FemeiaStie Luni, 06 Decembrie 2010
sarbatori ortodoxe, obiceiuri de mos nicolae, povestea mosului, sarbatori de iarna, daruri pentru copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?