Rusaliile la 50 de zile dupa Paste
Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh reprezinta o sarbatoare crestina importanta. Potrivit scrierilor Noului Testament, coborarea Sfantului Duh asupra apostolilor a avut loc la 50 de zile de la Invierea lui Isus din Nazaret. De aici si denumirea de Cincizecime.
Sarbatoarea este preluata din mitologia romana unde Rosalia sau Sarbatoarea Trandafirilor era o zi inchinata cultului mortilor. Erau aduse ofrande precum alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti.
Semnificatia Rusaliilor
Aceasta sarbatoare reprezinta incheierea launtrice a Noului Legamant al harului si al iubirii prin coborarea Sfantului Duh. In acelasi timp, ziua de Rusalii este considerata ziua consacrarii Bisericii crestine intemeiate de Isus Hristos.
Traditii de Rusalii
In folclorul romanesc, Rusaliile sunt denumite si Ielele, Paraidele, Sfintele sau Zanele. Acestea sunt fapturi fabuloase, inzestrare cu puteri magice de seductie care salasluiesc in vazduh, munti, pesteri, paduri si pe malul apelor. Pe timpul noptii Rusaliile se scalda goale in izvoare, despletite. Dansul lor, bogat in taine de neinteles si foarte temut, este numit “Hora Ielelor”. Traditia zice ca ielele fac rau numai daca sunt provocate sau privite in timp ce danseaza. Ele se razbuna pe “vinovat” luandu-i mintile definitiv.
In mediul rural, de Rusalii, oamenii merg la biserica pentru sfintirea crengilor de tei si de nuc, pe care apoi le agata la streasina caselor sau la icoane. Despre crengute se spune ca apara de cele rele si ca au puteri miraculoase vindecandu-i pe cei care sufera de surzenie. Ramurile de tei se pastreaza peste vara, fiind folosite pentru alungarea furtunilor si a grindinii.
Caracteristic Rusaliilor este si Dansul Calusarilor, remediul pentru vindecarea celor ce au privit ielele dansand.
Zile libere
De Rusalii nici romanii nu merg la serviciu. Incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate sarbatori legale. Zile nelucratoare sunt si in Franta, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Islanda, Grecia si in unele cantoane elvetiene.
Postat de: Alexandra-Andreevici Sâmbătă, 22 Mai 2010
rusalii, zile libere, ielele, traditii
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Descopera rolul fiecarui produs necesar manichiurii cu gel UV! Iata ce trebuie sa stii
- Atacurile de panica si anxietatea. Cum le depasim?
- Reduceri de zeci de mii de lei la abatitoare performante, in regim outlet!
- 7 lucruri de care ar trebui sa scapi atunci cand iti decorezi casa
- 5 facilitati oferite de stat, de care poti beneficia pentru firma ta