Sfant parfum de Florii. Traditii in Duminica Floriilor
Pe aripi de zambet, intr-un sfant zbor lin, se apropie minunata sarbatoare pascala, simtindu-se daja miros de cozonac si dor de credinta. Insa, cu o saptamana inainte, ne invaluie in parfum si lumina un alt festin, o simbioza intre o sarbatoare pagana si una crestina – Duminica Floriilor.
In Antichitate, in aceasta zi era sarbatorita zeita romana Flora. Stramosii nostri venerau renasterea naturii si venirea primaverii in cadrul unei sarbatori numita Florilia. Cumva, printr-o frumoasa lucrare a misterioasei naturi sau, poate, a Divinului, aceasta zi s-a suprapus cu cea a intrarii Mantuitorului in Ierusalim, dand nastere Duminicii Floriilor.
Dar si ziua ce precede aceasta luminoasa sarbatoare, anume Sambata lui Lazar sau Mosii de Florii, are semnificatie religioasa si propriile obiceiuri: femeile fac placinte de post in amintirea lui Lazar, pastorul care a murit de dorul placintelor. In unele zone exista traditia ca fetele sa mearga la colindat cu Salcioara, Lazarea ori Lazarelul.
Ziua Floriilor, sarbatoare a luminii si a bucuriei, este intampinata cu ramuri de salcie sfintite la biserica, amintind cum Hristos, intrand cu simplitate in Ierusalim, calare pe un magar, a fost primit si petrecut cu ovatii, ca un sfant rege cu ramuri de maslin. Crengutele se pun cu credinta la icoane sau in pomii fructiferi, pentru a da rod bun ori se leaga stupii albinelor cu ele. Se spune ca aceste ramuri, denumite popular si ,,matisori’’ ii feresc pe oameni de duhurile rele, iar copiii atinsi cu ele vor fi cuminti si ascultatori tot anul. In aceasta zi este bine ca oamenii sa primeasca Sfanta Impartasanie si sa dea de pomana pentru cei dragi, care au trecut in nefiinta.
Din batrani se spune ca in aceasta Sfanta Duminica infloresc pomii si de aceea nu este bine sa te speli pe cap deoarece vei albi inainte de vreme.
O alta credinta straveche ne da de stire ca la fel cum va fi vremea in Duminica Floriilor, fie calda, fie rece, tot asa va fi si in ziua Invierii Mantuitorului, de Paste. Insa, indiferent de vreme, sa intampinam cu sufletul deschis catre credinta aceasta sarbatoare, dar sa nu uitam sa le uram celor cu nume de floare un parfumat:,,LA MULTI ANI!’’
Un articol de: Alina Anghel
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
sarbatoare floriilor, duminica Floriilor, sarbatori ortodoxe
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?