Femeile, Biserica si esarfa...
Sarbatoare. Lume multa la Biserica - de la prichindei pana la vecina de la 4 despre care credeai ca s-a mutat de mult in lumea cealalta..
- Nu te supara pe mine, dar asa-i cuviincios! ii spune o batranica unei tinere care acum statea in fata faptului implinit - doua maini tremurande ii pusese deja pe cap gluga de la geaca.
- Nu, nu ma supar, ii raspunde cuminte fata.
Batranica incerca sa-i transmita fetei obiceiul de a purta ceva pe cap in Biserica. Dar unde isi are radacinile acest obicei si care e rostul lui? V-ati intrebat vreodata? Pentru a da un raspuns pe masura intrebarii am mers direct la sursa. Nu, nu la Doamne-Doamne, ci la un preot, Nelu Gheorghita, Preot Paroh al Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din Galati.
Reporter FemeiaStie : De ce femeile trebuie sa poarte acel batic pe cap atunci cand intra intr-o Biserica ?
Preot Nelu Gheorghita: Din randuiala Lui Dumnezeu, El a hotarat. Hristos este capul barbatului si barbatul este capul femeii. Este bine ca femeia sa arate putina smerenie, mai ales in Biserica si la momentul rugaciunii. Lucrul acesta ni-l spune Vechiul Testament. Vine Sfantul Apostol Pavel si ne invata, in Prima Epistola catre Corinteni, capitolul 11:
“(...) Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau. Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul ; caci tot una este ca si cum ar fi rasa. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Iar daca este lucru de rusine pentru femeie ca sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val. Caci barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, fiind chip si slava a lui Dumnezeu, iar femeia este slava barbatului. Pentru ca nu barbatul este din femeie, ci femeia din barbat. Si pentru ca n-a fost zidit barbatul pentru femeie, ci femeia pentru barbat. De aceea si femeia este datoare sa aiba (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri. Totusi, nici femeia fara barbat, nici barbatul fara femeie, in Domnul. Caci precum femeia este din barbat, asa si barbatul este prin femeie si toate sunt de la Dumnezeu. Judecati voi insiva : Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit ? Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung ? Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste ? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant. (...)"
Reporter FemeiaStie: Nu sunt, totusi niste reguli prea... conservatoare? Sfantul Apostol Pavel se adresa femeilor care traiau in urma cu aproape 2 milenii.
Preot Nelu Gheorghita: Femeile, in general, spun despre Biserica ortodoxa ca e conservatoare, invechita, dar oameni buni, aceste lucruri nu sunt impuse de Biserica, e prin randuiala sfintilor... Sunt randuieli pe care Biserica le-a primit de la Sfinti. Nu voi spune niciodata „Daca ai venit neacoperita cu val pleaca din Biserica, nu ai voie sa te rogi!”, niciodata nu voi face lucrul asta, dar v-as sfatui. Deci Biserica vine si nu prea vine cu porunca, mai degraba cu rugaminte, cu indrumare, cu sfat.
Reporter FemeiaStie: Unele femei refuza sa poarte acest val tocmai din dorinta de a nu fi vazute ca fiind prea... cucernice.
Preot Nelu Gheorghita: Ce-ar insemna ca sfintii, in general si chiar sfintii mucenici, ca in momentul in care-si dadeau viata si-L marturiseau pe Hristos sa fie comparati de cei din jur spunand „Bai, tu esti fariseu! Te dai mare ca esti crestin!”? (...)
Parintele compara purtarea naframei si comportamentul din zilele de post
Preot Nelu Gheorghita : Sa stii ca nu sunt fariseu daca spun ca nu pot sa mananc un anumit aliment. Mi se intampla de multe ori, spre exemplu intr-o zi de miercuri sau de vineri sa ajung la piata si sa vreau si eu sa cumpar niste branza. Si unii vin si spun-„Dar gustati sa vedeti ce buna e!”. Si ce pot sa fac atunci? Nu trebuie neaparat sa spun ca tin post-nu pot, atat spun- nu pot. Si unii isi dau seama, dar nu trebuie neaparat sa-l lamuresc pe acela de ce; unii isi dau seama, altii nu, dar nu trebuie sa ma gandesc tot timpul la ce spune celalalt. Eu vin in Biserica pentru celalalt sau vin pentru mine? Vin pentru Mantuitorul Iisus Hristos si daca El imi cere sa fiu asa, asa sunt. Si daca celalalt imi va spune ceva, voi veni la randul meu cu dovada si-i voi spune „Iata de ce vin asa (n.r. cu capul acoperit) pentru ca sfintii imi spun lucrul asta, pentru ca asa ma indeamna sfintii. Sa dau alt exemplu cu homosexualii care isi cer tot felul de drepturi (...) Ce-ar trebui sa fac eu? Sa spun ca eu sunt cel anormal si ca tu esti normal? De ce sa spun eu lucrul acesta? Mai bine spun ca sunt in Sfanta Biserica cu acoperamant pe cap pentru ca asa este normal sa fie. Tu esti anormal prin faptul ca nu vrei sa intelegi ca asa este. (...)
Parintele conchide: Oameni buni, daca tot facem un lucru, in primul rand, trebuie sa-l si intelegem, nu sa-l facem asa, ca habotnicii ca nici asta nu e un lucru bun, dar in momentul in care am inteles, sa dovedesc si celuilalt ca am dreptate, ca ceea ce fac eu este normal si nu viceversa.
Postat de: Mihaela-Cornea Miercuri, 03 Noiembrie 2010
cap acoperit, biserica, femeie, Apostolul Pavel, Prima Epistola catre Corinteni, capitolul 11
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa