Sefi, lideri, conducatori, maestri...

Oaia si pastorul…

Se spune ca pe lume sunt doua categorii de oameni: cei care sunt facuti sa conduca, si cei care sunt facuti sa fie condusi. De obicei, cei care afirma acest lucru sunt mai degraba cei care „sunt la putere”, „clasa politica” cum i se spune acum, respectiv nobilime, aristocratie, cum se numeau in alte timpuri.

Mergand spre interior….

Este adevarat ca unii oameni sunt mai capabili, ca sa zic asa, sa conduca, sa fie lideri. Iar altii se descurca mai bine in postura de executanti. Insa, sensul interior al afirmatiei de mai sus este ca exista o parte in noi care „e facuta”, e menita, sa fie cea care da directia, ordinul, comanda, si o alta care e facuta sa puna in aplicare aceste ordine. Prima parte este partea yang sau masculina, iar a doua este partea yin sau feminina. Prin urmare, un om care are o predominanta energetica yang, activa, va fi mai inclinat spre pozitii de conducere, iar unul cu predominanta energetica yin, pasiva, va fi mai inclinat spre pozitii de executie.

 

Cele doua aspecte ale fiintei noastre sunt insa complementare, si atasamentul fata de unul  din  ele inseamna dezechilibru si suferinta. Prin urmare, revenind la afirmatia din primul  paragraf, aceasta nu poate fi considerata adevarata in cele din urma, pentru ca fiecare om are in interiorul sau o parte activa, yang, si una pasiva, yin, deci orice om poate deveni atat conducator cat si condus. As zice ca afirmatia este o denaturare a unui adevar esoteric, interior.

 

Sa revenim insa la lumea noastra cea de toate zilele, ca sa vedem ce fac sefii si conducatorii nostri.

 

 Si din nou spre exterior…

 Bunul simt imi spune ca un om poate ajunge sa ii conduca pe altii atunci cand el a ajuns destul de iscusit intr-un anumit domeniu, incat poate impartasi experienta sa si altora. De exemplu, un muzician poate da lectii de instrument, de teorie muzicala, sau de compozitie, daca si in masura in care el are experienta in spate cu unul din cele trei domenii mentionate. La fel, un arhitect ii poate invata pe altii cum sa proiecteze case si cladiri daca are in spate experienta necesara care sa-l indreptateasca sa faca asta. Practic, un lider in adevaratul sens al cuvantului este un om care este exemplu pentru cei din jur. Este acea persoana care iti arata ca „se poate”.

 In institutia unde am lucrat pana de curand, unul din Ministerele Guvernului Romaniei, se intampla urmatorul fenomen: erau pusi in functii de directori oameni cu varste foarte fragede, ca sa nu spun mai mult. Directoarea mea avea de exemplu 27 de ani la momentul numirii in functie. Am auzit de o alta persoana numita in fruntea unei directii care avea in jur de 23 de ani. Hmm, suna ciudat? Asa zic si eu.

Doua situatii

Cazul de mai sus inseamna pe scurt urmatorul lucru: ti se da putere (de decizie), dar nu ai autoritate (legitimitate) in fata oamenilor. Oricata inteligenta ar avea un tanar sau tanara, aceasta nu poate inlocui experienta, experienta care se castiga in timp.

Este posibila insa si alta situatie.

Este situatia in care un om ajunge in functie de conducere „pe bune”, are autoritate, insa cand da de putere se leneveste. El ii pune pe altii sa munceasca in locul lui, sa faca lucruri pe care el nu a stiut niciodata sa le faca, sau pe care nu vrea sa le mai faca pentru ca el crede ca le stie, le stapaneste. In felul acesta insa se plafoneaza si ajunge sa fie tot mai incompetent in comparatie cu cei din jurul sau. De aceea autoritatea sa se reduce treptat, treptat, pana cand apare „leul cel tanar” care ii ia locul.

 

Maestrul

 In domeniul spiritual insa, maestrul este cel care e oricand in stare sa-si dovedeasca statutul, chiar daca nu o  face intotdeauna. Este cel care are mereu ceva de invatat, si de aceea nu are cum sa se plafoneze. Sau cum spune Lao Tzu: „cel care se pazeste pe sine de a fi prea plin este dincolo de invechire si innoire.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2434 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Marius-Lazar Vineri, 09 Aprilie 2010

Etichete pentru acest articol:

lao tzu, lider, sef, echilibruS-ar putea sa va intereseze si:

15 ianuarie 1850, ziua in care s-a nascut Mihai Eminescu. Anul, de fapt, nu mai conteaza, [..]
citeste si comenteaza
Doar noi alegem cat timp purtam povara vinovatiei, povara apasatoare, goala ca o pagina [..]
citeste si comenteaza
Se pare ca unii dintre noi au un talent aparte de a face sarbatorile sa dispara putin [..]
citeste si comenteaza
Sau mai exact, despre doua personaje, ori ipostaze...care stau ascunse in fiecare barbat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru un om obisnuit, care nu este implicat in vreun fel in actiuni orientate spre cresterea [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca pe lume sunt doua categorii de oameni: cei care sunt facuti sa conduca, si cei care [..]
citeste si comenteaza
George Ivanovitch Gurdjieff, unul din misticii secolului XX, spunea ca sunt doua feluri de arta: [..]
citeste si comenteaza
Asa cum am promis mai demult, revin acum cu un articol despre maternitate si caile (sic) spre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate