Sefi, lideri, conducatori, maestri...
Oaia si pastorul…
Se spune ca pe lume sunt doua categorii de oameni: cei care sunt facuti sa conduca, si cei care sunt facuti sa fie condusi. De obicei, cei care afirma acest lucru sunt mai degraba cei care „sunt la putere”, „clasa politica” cum i se spune acum, respectiv nobilime, aristocratie, cum se numeau in alte timpuri.
Mergand spre interior….
Este adevarat ca unii oameni sunt mai capabili, ca sa zic asa, sa conduca, sa fie lideri. Iar altii se descurca mai bine in postura de executanti. Insa, sensul interior al afirmatiei de mai sus este ca exista o parte in noi care „e facuta”, e menita, sa fie cea care da directia, ordinul, comanda, si o alta care e facuta sa puna in aplicare aceste ordine. Prima parte este partea yang sau masculina, iar a doua este partea yin sau feminina. Prin urmare, un om care are o predominanta energetica yang, activa, va fi mai inclinat spre pozitii de conducere, iar unul cu predominanta energetica yin, pasiva, va fi mai inclinat spre pozitii de executie.
Cele doua aspecte ale fiintei noastre sunt insa complementare, si atasamentul fata de unul din ele inseamna dezechilibru si suferinta. Prin urmare, revenind la afirmatia din primul paragraf, aceasta nu poate fi considerata adevarata in cele din urma, pentru ca fiecare om are in interiorul sau o parte activa, yang, si una pasiva, yin, deci orice om poate deveni atat conducator cat si condus. As zice ca afirmatia este o denaturare a unui adevar esoteric, interior.
Sa revenim insa la lumea noastra cea de toate zilele, ca sa vedem ce fac sefii si conducatorii nostri.
Maestrul
In domeniul spiritual insa, maestrul este cel care e oricand in stare sa-si dovedeasca statutul, chiar daca nu o face intotdeauna. Este cel care are mereu ceva de invatat, si de aceea nu are cum sa se plafoneze. Sau cum spune Lao Tzu: „cel care se pazeste pe sine de a fi prea plin este dincolo de invechire si innoire.”
Postat de: Marius-Lazar Vineri, 09 Aprilie 2010
lao tzu, lider, sef, echilibru
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?