Cateva lucruri alandala din lumea de azi….

Imi aduc aminte ce ii zicea Morpheus lui Neo, in prima parte din filmul Matrix, cand a inceput sa il introduca in “problema matricei”. Stand in fotoliul lui visiniu-maroniu, cu ochelarii aia opaci, zicea ceva de genul: “...ai simtit mereu ca e ceva in neregula cu lumea...nu stii ce este, dar e acolo. Acest sentiment este cel care te-a adus aici.” Mda.

Intr-adevar, ceva este in neregula cu lumea din jurul nostru. Ceva ca o succesiune de sunete ce au nevoie de o “rezolvare”, de o revenire la armonie. Ceva ca un amestec de culori ce isi cauta o structura, o familie, un peisaj. Ceva ca un gunoi care asteapta sa fie ridicat, depus, transformat.

In termeni esoterici, am putea spune ca acest “ceva” se datoreaza faptului ca omul a incalcat legile divine, universale, punand in locul lor propriile lui legi, limitate, parelnice, injuste. Sau...faptului ca el nu isi mai asculta inima sa, el nu mai asculta de indemnurile iubirii, ci de vocea ratiunii, a gandului rece, care e precum norii...acum e aici, acum e dincolo.

Dincolo de poezie, as vrea sa mentionez acum trei lucruri despre care am auzit ca exista in societatea in care traim si pe care eu le consider o expresie bruta a acestei “neoranduieli”.

Bancile si creditul

Daca esti suficient de nebun incat sa iei un credit de la o banca, si fiind un om harnic, muncitor, reusesti sa iti platesti creditul inainte de perioda stabilita initial, ti se ia un asa zis de “comision de rambursare anticipata”, care pana acum  (anul asta) era in jur de 5%, iar acum s-a modificat la maxim 1%. Adica, in loc ca acesti oameni sa iti multumeasca pentru ca ai dat banii mai repede inapoi, ei te penalizeaza? Ce om cu scaun la cap ar face asa ceva altui om pe care l-a imprumutat cu bani?

Acest amanunt minor, arata ceva foarte simplu: bancile nu dau bani ca sa ajute oamenii, ci ca sa ii jupuiasca de avere.

Politistul si amenzile

Acum ceva vreme, vreo doua-trei luni in urma, urmaream la un cunoscut canal de stiri o emisiune despre politia romana, si coruptia din sistemul asta. Si la un moment dat, apare un politist care spune ca “da domnule, la noi erau norme de amenzi.” Ca erau niste norme nescrise mai degraba, ca na, suna putin ciudat sa iei salariul in functie de numarul de infractiuni pe care le depistezi, e alta poveste. Dar fenomenul e real.

Ce ne spune acest gen de fapt? Ca politistul are interes ca oamenii sa greseasca dom'le, sa cada in abatere, caci in felul asta mananca si el o paine. Daca toti oameni ar fi perfecti, si nu ar mai fura, nu ar mai tulbura linistea publica, nu s-ar mai droga, etc, etc, etc, saracul politist ar risca sa devina cersetorul societatii....Asa insa, este la mare cautare. Asta e si (una din) explicatiile pentru care coruptia este atat de raspandita in randul politiei, pentru ca nu doar infractorul are nevoie de un politist corupt, de o pila acolo sus, ci si politistul are nevoie de infractor. Da.

Doctorul si pacientii

In fine, ultimul exemplu, si apoi ma duc acasa...

Se pare ca pana de curand doctorii nostri erau platiti in functie de numarul de pacienti pe care ii aveau pe lista. Vorbesc de medicii de familie. Asta inseamna ca, daca un medic avea mai multi pacienti, atunci el era platit mai bine. La prima vedere, pare ok. E ca la teatru. Daca ai public numeros, ai incasari mai mari, deci esti platit mai bine.

Insa, ceva e putred aici.

Daca privim pacientii ca si persoane bolnave, ca daca esti sanatos nu te duci la medic, rezulta ca interesul unui medic este sa existe cat mai multi bolnavi, si mai ales cat mai multi inscrisi in lista lui. Mmm? Suna ciudat, nu?

Pai povestea e aceeasi, ca si in primele doua cazuri despre care am vorbit. Si anume ca, omul sau institutia care teoretic vine in ajutorul tau, si care par sa iti fie prieteni, sunt dusmanii tai. In multe cazuri....

In loc de epilog....

Sper ca nu v-am speriat acum. Nu e chiar totul ca in Matrix! :)

Ce este de retinut este faptul ca atunci cand ceri ajutorul cuiva, oricine ar fi el, trebuie sa deschizi foarte bine ochii, ca nu cumva sa nimeresti precum Scufita Rosie, in gura lupului!

 

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
3868 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Marius-Lazar Vineri, 25 Iunie 2010

Etichete pentru acest articol:

ordine, matrix, legi divine, coruptie


S-ar putea sa va intereseze si:

Se intampla destul de des in spatiul nostru public sa aibe loc evenimente caritabile. [..]
citeste si comenteaza
Pe parcursul unei zile ni se intampla tutror sa simtim ca ne pierdem energia. Atunci [..]
citeste si comenteaza
Oameni zambitori, calmi si foarte amabili, dispusi sa-si „rupa” cateva secunde din [..]
citeste si comenteaza
Viata te duce pe anumite drumuri. Pe unele mergi singur, alteori acompaniat… de un [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

V-ati intrebat vreodata, de ce va atrag anumite lucruri si nu altele? De ce va plac anumiti oameni [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca pe lume sunt doua categorii de oameni: cei care sunt facuti sa conduca, si cei care [..]
citeste si comenteaza
Imi aduc aminte ce ii zicea Morpheus lui Neo, in prima parte din filmul Matrix, cand a inceput sa [..]
citeste si comenteaza
Vina si responsabilitate... O fi vreo diferenta intre acestea doua? Eu cred ca da. Daca ne uitam in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate