Despre dragoste si ura, libertate si constrangere

Exista o zicala binecunoscuta, care spune ca „dragoste cu de-a sila nu se poate”. Si asta e adevarul. Oricat ai incerca, nu poti sa faci pe cineva sa te iubeasca. Nici macar tu pe tine. Sa incercam sa contemplam putin aceasta legatura dintre iubire si libertate.

Misterioasele iubiri…

Ce vad eu este ca…iubirea vine la noi „ca un fur”, sau… ca o gripa, asa pe tacute. Imi aduc aminte ca acum cativa ani buni, am iubit o fata. Foarte mult. Insa nu stiu cum s-a intamplat! Pur si simplu m-am trezit ca o iubesc. Fara sa fac nimic special, doar fiind pur si simplu in preajma ei, vorbind cu ea…

Dar atunci, unde mai e libertatea? Daca starea asta pe care o asociem cu cuvantul „iubire” vine neanuntata, si pleaca la fel, fara preaviz? Intrebare grea.

Poate ca e vorba de o libertate fata de ceea ce credem noi ca suntem, la un moment dat. Poate ca e o libertate de a face lucruri pe care in mod obisnuit (in starea normala de constiinta) nu le putem face. Poate ca este libertatea de a „nu face nimic”  :).

Te urasc, da, te urasc…

Insa, de fapt, eu vroiam sa scriu despre altceva. Despre ceea ce s-ar putea numi „reversul medaliei”. Daca a iubi se leaga foarte mult de faptul de a fi liber, atunci a uri se leaga la fel de mult de faptul de a fi incatusat. Asta am realizat de curand.

De fiecare data cand faci ceva impotriva vointei tale, sau cand simti ca cineva incearca sa faca ceva peste vointa ta, apare ura si furia. Toata negativitatea pe care o ai in interior, tot acel „nu”, toata acea scarba,  sunt aruncate in afara asupra persoanelor, obiectelor, situatiilor conexe cu acel lucru.

Se poate observa foarte usor acest lucru in relatia dintre parinti si copii. De fiecare data cand un parinte isi impune vointa sa (mai puternica) asupra copilului sau, nu face decat sa sadeasca semintele urii in el.  Am fost uimit, de exemplu, sa vad cum se manifesta un copil mic atunci cand nu primeste ceea ce vrea. Poate ca e vorba de faptul ca nu se mai poate juca cu ceilalti copii, sau ca nu i-ai cumparat o jucarie, sau altceva….intensitatea insa este remarcabila. Atunci cand am vazut prima oara acest „spectacol” (undeva intr-un parc, cred), am ramas cu senzatia ca e ceva de viata si de moarte, atat de total plangea si gesticula acel copilas.

Si daca ma uit in jur, vai, sunt asa de putini parintii care sa aiba curajul sa-si lase copilul sa aleaga. Nu e de mirare deci, ca traim intr-o lume de frustrati si nefericiti.

A spune „Nu” si maturizarea...

Am intrebat-o odata pe mama, daca a facut vreodata ceva care sa contrazica sfatul, sau porunca parintilor. Ei bine, mi-a spus ca nu. Acum, nu stiu daca o fi adevarat 100%. Totusi, un copil parca nu e copil daca nu face si „boacane”. Dar asta spune ceva despre alegerea pe care mintea ei constienta a facut-o:  aceea de a se supune fara conditii vointei parintilor.

Dincolo de faptul ca asta inseamna ca esti inca un copil, din punct de vedere psihologic, mai inseamna si ca in adancul tau iti urasti parintii. Pentru ca iubirea nu poate tolera impunerea. Iar daca totusi se intampla acest lucru, trebuie sa suporti povara cea grea a urii.

De fiecare data cand aud de oameni care si-au batut parintii, sau mai rau i-au omorat, imi aduc aminte de aceasta conexiune.

Liderul si forta…

Lucrurile functioneaza si la nivel macro. De exemplu, un lider care isi conduce oamenii prin forta, prin violenta, fie ea bruta, fie subtila, trebuie sa suporte mai devreme sau mai tarziu consecintele distrugatoare ale actelor sale. De aceea, un om nu ar trebui sa incerce sa ii conduca pe ceilalti cata vreme este inca plin de conflicte interioare. Pentru ca aceste conflicte se vor amplifica, multimea va fi pentru el precum o imensa cutie de rezonanta. Si daca inainte erau 10 voci in interiorul sau, dupa aceea vor fi 100.  

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
4730 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Marius-Lazar Vineri, 17 Decembrie 2010

Etichete pentru acest articol:

iubire, ura, libertate, constrangere, dragoste


S-ar putea sa va intereseze si:

Pana unde poate merge iubirea? Poate cu totii ne-am pus aceasta intrebare macar odata in [..]
citeste si comenteaza
De cele mai multe ori calatoresti cu familia sau cu prietenii, dar cum este cand [..]
citeste si comenteaza
Personalitatea borderline, desi pare o situatie exceptionala, este la fel de raspandita [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vina si responsabilitate... O fi vreo diferenta intre acestea doua? Eu cred ca da. Daca ne uitam in [..]
citeste si comenteaza
Ce se intampla in corpul meu atunci cand „sunt stresat”? Exista o legatura intre stres [..]
citeste si comenteaza
Am inceput sa (re)citesc de ceva timp o carte care se numeste „Casa Domnului”, de Jakob Lorber, [..]
citeste si comenteaza
Aventura constiintei ne aduce pe fiecare, mai devreme sau mai tarziu, la copilul din noi, la acea [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate