Despre mersul cautatorului…

Se spune ca sensul religiei este acela de a-l “relega” pe om de divinitate, de a-l (re)conecta la Sursa din care a aparut pe lume, intr-o maniera care sa il faca fericit....Iisus vorbeste destul de des despre motivul nuntii, imparatia cerurilor fiind asemenea unei nunti, sau celebrari cum ar spune Osho, dintre mire si mireasa, dintre foc si apa, dintre Dumnezeu si om.

In Taoism, se cauta armonia celor 5 elemente, si a principiilor yin si yang, pentru a recrea unitatea originara, Wu-chi, vidul primordial. Lao Tzu spune: “elevul in Tao urmareste sa piarda zi de zi, elevul cunoasterii urmareste sa invete zi de zi.” O cale duce la unitate, cealalta la divizare, la dualitate. Da.

Doua tipuri de constiinta, doua directii de mers...

As spune ca in om exista doua tipuri de constiinta.

O constiinta a separarii, in care ne simtim cumva straini in lumea asta mare, deconectati de natura, de semenii nostri, dar si de noi insine probabil, si o constiinta a uniunii, in care exista un sentiment de pace dat de faptul ca te simti “ca acasa” acolo unde esti, cand te recunosti in fiintele din jur, si te simti legat de tot ce te inconjoara.

Daca privesti cu atentie la oamenii din jur, poti sa iti dai seama destul de usor in ce “parte” a constiintei lor se situeaza la un moment sau altul. Constiinta uniunii are o voce ferma, dar totusi blanda, stie sa sustina adevarul intr-o maniera echilibrata, si totodata lipsita de compromisuri.  In schimb, constiinta separarii se arata agresiva si orgolioasa, este plina de ranile lipsei de iubire, si se indoieste aproape de toti si de toate.

Drumul cautatorului spiritual si nivelele separarii...

Miza cautatorului spiritual este de a-si spori constiinta sa divina, constinta lui “cu totii UNA suntem”, si de a reduce, si in cele din urma a absorbi complet, constiinta separarii, a instrainarii.

E interesant de urmarit diferitele nivele ale separarii-uniunii la nivel uman. De exemplu, a trece de la “eu si numai eu”, la “eu si familia mea”, apoi la “eu si prietenii mei”, apoi la “eu si poporul meu”, apoi la “eu si semenii mei”...

Imi este foarte clar cum Iisus a incercat sa ridice acest nivel de constiinta al unimii, atunci cand spunea de exemplu:Cine este mama Mea şi cine sunt fraţii Mei? Şi, întinzând mâna către ucenicii Săi, a zis: Iată mama Mea şi fraţii Mei.  Că oricine va face voia Tatălui Meu Celui din ceruri, acela îmi este frate şi soră şi mamă.” (Matei, cap 12: 48-50). Sau atunci cand spunea (citez din memorie): „Oricine ajuta un frate mai mic al Meu, pe mine ma ajuta”.

Atunci cand treci pe un nivel superior al constiintei, cand mai dispare o granita (falsa, dealtfel) din „harta ta mentala”, simti o eliberare de energie. Pentru ca separarea si lupta are si acest defect, ca e mare consumatoare de energie. Poate vi s-a intamplat de exemplu sa aveti de luat o decizie, si sa cantariti fiecare aspect, incercand sa gasiti „varianta castigatoare”. Aceasta „lupta interioara” a celor doua tabere (pro si contra) se termina foarte des cu o senzatie reala de oboseala, de lipsa de energie, cauzata exact de ce spuneam mai sus.

Pentru a evita sau reduce aparitia acestor episoade, este nevoie de asa zisa „practica a meditatiei”, prin care inveti arta de a „sta in afara mintii”, de fi mai mult in tacere si mai putin in ganduri, si de a actiona din aceasta claritate interioara.

Amin.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2033 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Marius-Lazar Sâmbătă, 07 August 2010

Etichete pentru acest articol:

religie, cautare, meditatie, constiinta separariiS-ar putea sa va intereseze si:

Biserica. Pentru unii de necontestat, pentru altii, o metoda de educare care sa te bage [..]
citeste si comenteaza
Anul Nou vine insotit de multe traditii si obiceiuri stravechi menite sa ne aduca ceva [..]
citeste si comenteaza
Multe persoane poarta cate o "masca", sau chiar doua. Aceste masti ascund [..]
citeste si comenteaza
Ce inseamna oare credinta? In ce trebuie sa credem si cum? [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Amalia este unul din acei tineri care reusesc sa imbine intr-un mod armonios disciplina si [..]
citeste si comenteaza
V-ati intrebat vreodata, de ce va atrag anumite lucruri si nu altele? De ce va plac anumiti oameni [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca tot vorbeam la un moment dat cu fetele pe site despre manipulare si control intr-o [..]
citeste si comenteaza
Exista o zicala binecunoscuta, care spune ca „dragoste cu de-a sila nu se poate”. Si asta e [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate