Vina si responsabilitate

Vina si responsabilitate. O fi vreo diferenta intre acestea doua? Eu cred ca da.

Detectivul de langa noi...

Daca ne uitam in jur, o sa vedem foarte des cum oamenii isi atribuie unii altora o vina sau alta. De fiecare data cand se produce un eveniment nedorit se cauta “vinovatii”. Fie ca e vorba de acte individuale, gen furt sau agresiune fizica, fie de lucruri mai difuze precum inflatia sau poluarea, se incearca in general sa se gaseasca vinovatul, si pe cale de consecinta, cel care sa plateasca daunele. 

Aceasta este de fapt miza reala a oricarui “proces” de judecata, fie el din sala de tribunal sau din viata de zi  cu zi. Sa il gasesti pe cel care sa plateasca pretul daunelor rezultate in urma unei actiuni sau alta. Goana nebuna dupa vinovati este insa cel mai adesea o fuga de responsabilitate. Adica, cel sau cei care nu vor sa plateasca pretul actiunilor lor, cauta pe altcineva care sa o faca pentru ei. Acesta e mecanismul “tapului ispasitor”.

Responsabilitate, vina, si totalitate.

Asumarea responsabilitatii si asumarea vinei sunt doua lucruri diferite, dupa parerea mea. Vina este o greseala pe care o accepti cu jumatate de gura, ceva ca o datorie, pe care mintea ta asa-zis constienta o vede. Responsabilitatea este un lucru pe care il accepti cu integritate, cu toate resursele tale. Din acest motiv iti va fi greu sa accepti ca esti raspunzator de un lucru daca nu te-ai implicat (total) in “derularea” lui. Dar e foarte posibil sa accepti ca “esti vinovat”, daca ceva merge prost, atunci cand nu ai oferit toata energia ta pentru acel lucru. 

Ce rezulta de aici are o importanta foarte mare pentru societate ca intreg. Pentru ca atunci cand  aceasta nu incurajeaza oamenii sa fie sinceri, si deci totali, va avea o suma de indivizi care sunt foarte usor de manipulat, prin “sindromul vinei”. Acest sindrom ii indeamna pe fiecare din membrii acelei societati sa accepte pedepse si sa plateasca preturile unor fapte care nu le apartin, si sa ceara la randul lor celorlalti acelasi lucru. Astfel, toti ajung sa traiasca din “sacrificiul” celorlalti, insa in acelasi timp, nimeni nu este cu adevarat fericit.

 As mai adauga faptul ca responsabilitatea are un echilibru in ea, pentru ca include atat partea pozitiva (consecintele bune ale unei fapte) cat si pe cea negativa (consecintele “rele”). Daca spui despre cineva ca “este responsabil cu curatenia”, de exemplu, incluzi ambele posibilitati ce decurg de aici. Daca spui insa ca el “este vinovat pentru mizeria existenta”, e clar ca te referi la partea negativa. Astfel de exprimari arata de cele mai multe ori care este orientarea mintii celui care o foloseste. Este ea orientata doar pe partea rea, nedorita, sau are in vedere ambele fatete ale unui fenomen? Este ea orientata doar catre exterior, spre ceilalti, sau poate privi si spre interior, catre sine, catre cel care “da sentinta”?

Sfaturi si sugestii

Recomand o atentie sporita la oamenii care au obiceiul sa caute vinovati, pentru ca sunt cei care de obicei isi asuma cele mai putine responsabilitati si au tendinta sa traiasca pe spinarea altora.

De asemnea, recomand o atentie sporita la propriul judecator interior, cel care ne gaseste vinovati inainte ca ceilalti sa sa rosteasca vreun cuvant. De cele mai multe ori e vorba de credinte oarbe pe are le-am preluat din mediul social in care am crescut, fie ca a fost vorba de parinti, bunici, profesori, sau alte persoane cu autoritate pentru copilul care am fost. Aceste credinte oarbe ne fac sa suferim mai mult decat este necesar, atat ca intensitate, dar si ca perioada de timp.

In fine, e bine sa renuntam treptat la orgoliul infailibilitatii, si sa acceptam greseala cu tot cu costurile ei, atunci cand e cazul. 

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
5580 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Marius-Lazar Joi, 20 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

vina, responsabilitate, sentinta, sacrificiuS-ar putea sa va intereseze si:

In ultimul an tot mai multe romance poarta Hijab, au cel putin doi copii de mana si unul [..]
citeste si comenteaza
Cu totii am auzit de “gandire pozitiva”, de ideea conform careia daca emiti o energie [..]
citeste si comenteaza
Prietenia este...nu stiu daca are definitie prietenia. Prietenia este atunci cand tii la [..]
citeste si comenteaza
Cand conditiile sociale si de alta natura sunt identice pentru ambele sexe, femeile pot [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce se intampla in corpul meu atunci cand „sunt stresat”? Exista o legatura intre stres [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca sensul religiei este acela de a-l “relega” pe om de divinitate, de a-l (re)conecta [..]
citeste si comenteaza
Pentru un om obisnuit, care nu este implicat in vreun fel in actiuni orientate spre cresterea [..]
citeste si comenteaza
Vina si responsabilitate... O fi vreo diferenta intre acestea doua? Eu cred ca da. Daca ne uitam in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate