Cum sa iti faci PFA-ul cat mai repede si eficient (I)
Am incheiat de curand formalitatile legate de infiintarea ca PFA (persoana fizica autorizata) si m-am gandit ca ar putea fi utila impartasirea experientei mele si altora, asa cum si pe mine m-au ajutat anumite articole si informatii oferite gratuit pe internet in acest proces destul de complicat totusi. In prima parte voi vorbi despre ”etapa Registrul Comertului”, iar in partea a doua despre ”etapa Fisc Si Banca”.
PFA. De ce?
PFA-ul este o cale de a functiona legal ca propriul angajat si de a beneficia si de anumite facilitati care de obicei se acorda firmelor (cum ar fi de exemplu, deducerile cheltuielilor legate de activitatea pe care o intreprinzi). Apropo de asta, nu ma pot abtine sa nu dau un citat din Robert Kyiosaki, un om de afaceri american, de origine japoneza, celebru de altfel, in anumite cercuri, care spune asa: ”diferenta dintre un angajat si un patron [in ceea ce priveste impozitele] este ca angajatul mai intai isi plateste impozitele si de abia apoi face cheltuieli, pe cand patronul mai intai face cheltuielile si de abia apoi isi plateste impozitele”. Cu alte cuvinte, un patron, in virtutea deducerii cheltuielilor sale din totalul veniturilor obtinute, va plati un impozit mai mic pe munca sa decat un angajat, care nu are aceasta libertate, si astfel depune o cantitate mai mare din timpul sau (exprimat in bani) in conturile statului.
Desigur, un PFA nu este un patron in adevaratul sens al cuvantului, din moment ce nu are dreptul sa aibe angajati. Dar, este un pas inainte, din acest punct de vedere.
Cum sa iti faci PFA in patru pasi
1. Primul pas este sa treceti pe la oficiul registrului comertului de care apartineti- ORC (aici gasiti lista completa, pentru toata tara). Pentru Bucuresti, este la Piata Muncii, pe langa Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - Biserica Vergului din intersectie. Acolo va duceti la Biroul/Ghiseul de informare initiala (in Bucuresti este la etajul 1, cand intri in incinta mare, pe stanga), si intrebati de actele necesare pentru PFA. Veti primi un set de formulare in alb, pe care urmeaza sa le completati si o foaie cu instructiuni de completare (destul de slab structurata, dupa parerea mea). Unul din aceste formulare se refera la rezervarea de nume (aici gasiti modelul cererii de verificare a disponibilitatii) . Acesta este prima cerere pe care o depuneti, chiar din prima zi (pentru care se achita si o taxa de 16 lei, la casierie), pentru ca de ea depinde ce veti scrie in toate celelalte. La mine rezervarea de nume a durat mai putin de 30 min. Dupa ce aveti rezervarea de nume puteti trece la pasul urmator…
2. Al doilea pas important este sa obtineti semnaturile vecinilor, daca sediul social va fi la bloc (3 sau 4 semnaturi, de sus-jos-stanga-dreapta) si ale presedintelui de asociatie sau administratorului de bloc, inclusiv cu stampila. Formularul il primiti de la prima vizita la ORC, sau il luati de pe internet (aici gasiti modelul formularului pentru acordul Asociatiei de proprietari) Cateva detalii care pot conta aici: in functie de cat de catolic este Mr President, este recomandat sa completati nu doar unul, ci 3 exemplare din acest tip de formular, toate cu semnaturile in original. De ce? Pai unul ramane la ORC, unul la asociatia de locatari (poate fi si copie aici, insa, depinde de omul care e in functie), si unul la tine. Oricum, copii dupa el ar trebui sa va faceti, ca poate e necesar la vreun control. De asemenea, foarte important este sa treceti si codurile CAEN pentru care solicitati autorizarea, si numele activitatilor, asa cum apar ele in cererea de inregistrare fiscala si autorizare. Mie, de exemplu, mi-au amanat aprobarea pentru ca „a existat neconcordanta” intre cele doua. Si a trebuit sa umblu iar dupa vecini.
3. Al treilea pas, dupa ce aveti formularul cu acordul vecinilor si al Asociatiei de Locatari completat si numele rezervat, este sa completati si restul formularelor, respectiv:
- Cerere de inregistrare persoane fizice
- Anexa 1 - inregistrarea fiscala
- Declaratie pe propria raspundere
- Specimen de semnatura (nu il semnati decat in fata reprezentatului ORC!)
- Contract de comodat (acesta nu se da de la ORC, il luati de pe net)
Pe langa aceste formulare, mai sunt necesare:
- Copii dupa buletin (2)
- Copii dupa diplome/certificate/acte care atesta experienta profesionala/competentele pentru domeniul in care va autorizati.
- Copie dupa actele care dovedesc ca cel care va da dreptul de folosire a spatiului este proprietar sau delegat de acesta (Act de vanzare-cumparare/proprietate, sau similar). Este diferit de contractul de comodat.
Tot ce este copie dupa un original trebuie certificat olograf, adica scrieti „Conform cu originalul”, numele in clar, si semnatura, pe fiecare pagina.
Avand toate actele de mai sus completate, aranjate si cu fundita legate, va luati un dosar cu sina, apoi 200-250 lei in buzunar, si mergeti sa le depuneti la ORC. Eu va recomand, sa apelati si la serviciul de asistenta contracost oferit de ORC (19 lei), pentru ca va poate scuti din timpul pe care l-ati pierde la ghiseul unde se depun actele (unde de obicei e coada), pentru ca ati uitat nu stiu ce virgule sau semnaturi de pus. Serviciul se acorda doar celor care au completat deja actele, pentru a corecta eventualele greseli.
Ca sa dau un exemplu, din cazul meu, mi-au recomandat sa trec la activitatile de autorizat o paranteza in care sa mentionez o exceptie de la nu stiu ce lege privind traducatorii autorizati, ca sa nu imi ceara apoi sa am autorizatie de traducator de la Ministerul Justitiei (necesara pentru cei care traduc acte legale).
Ei, dupa ce depuneti cu succes dosarul, cu tot cu specimenul de semnatura, veti primi un bonulet de la registrul de intrari, pe care scrie cand e termenul de solutionare si cand sa veniti sa va luati hartiile (daca totul e in regula). La ORC Bucuresti dureaza cam 2 zile.
4. Ultimul pas este acela de a va ridica efectiv actele.
PFA. Bilantul primei etape
Partea ce tine de ORC poate dura intre 3 zile (daca va duceti deja cu acordul asociatiei de locatari completat, din prima zi, eventual fara numele PFA-ului trecut in el, pe care il treceti dupa ce obtineti rezervarea de nume) si o luna (daca faceti totul in 3 vizite, si aveti si o amanare la pachet). Ca si costuri, aceasta prima faza o sa va scoata din buzunar aproximativ 230 lei, cu tot cu consilierea de la ORC (care este 19 lei).
Dupa ce luati CUI-ul si restul actelor de la ORC, urmeaza alte cateva etape, unele necesare, altele optionale, ce tin de Fisc si documentele necesare pentru functionarea efectiva a PFA-ului. Despre asta insa, in articolul urmator.
Postat de: Marius-Lazar Luni, 05 Noiembrie 2012
pfa persoana fizica autorizata, pfa it, infiintare pfa, pfa acte
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?