Crucisatorii sau despre obiceiurile crestinilor ortodocsi
Prezentul articol nu se doreste in niciun fel a fi un pamflet, ci realitatea de la fata locului, tramvai, autobuz, biserica, manastire, tren sau microbuz, oricare dintre acestea ar fi la un moment dat “la fata locului”. Sunt acei oameni care-si fac cruce ori de cate ori trec pe langa o biserica, preaslavindu-L pe Dumnezeu, insa niciodata nu se ridica de pe scaun pentru a oferi locul unei femei gravide sau unei persoane in varsta.
“Crucisatorii” isi amintesc de Dumnezeu numai atunci cand au nevoie de bani (de parca Dumnezeu ar fi consilier financiar), atunci cand are vreun examen de dat (considerandu-L pe Dumnezeu suplinitor personal) sau ori de cate ori trecem pe langa o biserica de parca dincolo de biserica, Dumnezeu isi incheie atributiile si nu ar mai exista.
Intr-una din incursiunile mele in Bucuresti (oras cu foarte multe biserici), am fost martorul unei scene in care “crucisatorii” au iesit in evidenta, vreo 5-6 adolescenti se inchinau de fiecare data de cate ori autobuzul trecea pe langa o biserica, ceea ce recunosc ca m-a impresionat, insa cand au inceput sa se pregateasca sa coboare a inceput dezastrul, un limbaj de periferie, injuraturi si glume deocheate care chiar daca le faceau intre ei, nu aveau nicio legatura cu morala crestina. La coborare impingeau lumea care mergea mai departe sau pe cei care doreau sa se urce in autobuz, in loc de scuze, prima lor grija a fost sa-si aprinda tigarile.
“Crucisatorii” sunt acea categorie de oameni care-L cunosc pe Dumnezeu doar din filmele lui Franco Zefirreli sau din “Google Search”, intra in biserica numai la nuntile si botezurile la care sunt invitati. Cunosc pasaje din Biblie si Evanghelie, insa nu stiu sa-ti spuna semnificatia lor, sau macar care este contextul biblic in care pasajul respectiv a fost spus, dar fiindca suna bine si ceilalti raman uimiti cand il spun pe de rost, considera ca il poate folosi ca pe citat din Shakespeare (Atentie, nu joaca la Manchester United!). Cum am spus deja, articolul acesta nu se vrea a fi un pamflet sau vreo ironie, ci un semnal de alarma, la tot ceea ce mai reprezinta (sau nu), credinta si morala crestina a noilor generatii care vin. Fiindca una intelegi cand te duci la biserica si vorbesti cu parintele paroh, sau cu vreun calugar, sau maicuta la manastire si cu totul altceva te invata online si la scara blocului.
Nu vreau sa va inchipuiti ca subsemnatul mananca de post in fiecare miercuri si vineri sau ca are locul sau bine stabilit la biserica lui din cartier, dar nici nu se va apuca sa se inchine ori de cate ori autobuzul trece prin fata unei biserici ortodoxe, catolice, protestante sau evanghelice (parca mai conteaza?!?), doar fiindca toata lumea face asa si cine stie, poate este in autobuz si tanti Ioana, vecina de strada care-si petrece tot timpul la biserica din cartierul nostru si care se declara mai mult “specialist ortodox” decat o buna crestina.
Fiindca observ ca am suparat deja foarte multa lume, am sa ma stapanesc si am sa ma opresc aici cu acest articol si am sa zic “Sa dea Dumnezeu sa nu ajungem un neam de...crucisatori!”!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 17 Februarie 2014
despre obiceiuri in biserica, despre biserica ortodoxa
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?