Ce sunt visele si cum ne influenteaza viata
Vi s-a intamplat vreodata sa va treziti din somn cu un sentiment (placut sau nu) lasat de visul pe care tocmai l-ati avut? Daca da, v-ati gandit in timpul zilei la acel vis, atat cat v-ati mai amintit despre el? Mie mi s-a intamplat si pot spune ca de atunci mi s-a starnit curiozitatea despre vise.
Definitie. Conform dictionarului, visul este o insiruire de imagini, de fenomene psihice si de perceptii, care survin in constiinta unei persoane, pe parcursul somnului.
Somnul-etape. Daca cercetam cu de-amanuntul observam ca somnul este de doua feluri:
1. NREM - Non Rapid Eye Movement
2. REM - Rapid Eye Movement
Atunci cand adormim, trecem printr-un ciclu format din patru etape ale somnului NREM, dupa care acestea se succed in sens invers (de la patru la unu), fiind urmate de somnul REM.
Primul fel de somn (NREM) este cel care ne relaxeaza muschii si ne scade bataile inimii. In primele doua faze fiind usor, apoi profund.
Tipul al doilea de somn (REM) este cel in care visam. Cercetatorii spun ca in acele momente corpul nostru are o activitate neuronala foarte asemanatoare cu cea in care suntem trezi, insa nu ne putem misca.
In genere, faza REM a somnului a fost dovedita in multe studii de specialitate, ca benefica pentru starea fizica si psihica a corpului nostru.
Misterul
Dintr-o alta perspectiva, visul a fost dintrotdeauna cuprins de o aura de misticism. Asa era de parere si psihiatrul Sigmund Freud, in lucrarea sa, "Interpretarea viselor". El sustinea ca oamenii au considerat multa vreme, visele, ca fiind un fenomen produs de forte superioare. De altfel, ne intalnim de-a lungul istoriei religioase cu diferite profetii implinite intocmai dupa visul care le-a precedat.
Pentru acei care resping ipoteza mitologica a visului, trebuie mentionat ca insusi Freud a remarcat cum "cea mai corecta conceptie despre vis nu trebuie cautata la medici, ci la profani, unde ea ramane inca ascunsa, pe jumatate de superstitie!"
Aplicatii
Visele sunt o fanta de comunicare dintre subconstient si constient, care ne ajuta sa aflam lucruri noi despre noi insine, si, de asemenea, ne ajuta sa ne corectam eventualele probleme de ordin psihologic si emotional. Putem spune ca avem o problema atunci cand visele ne afecteaza in mod repetat activitatile zilnice si nu ne putem continua viata in conditii normale. Atunci putem apela la psihanaliza.
Daca in trecut oamenii de stiinta oscilau in raspunsuri despre sensul visului, in prezent acesta are o insemnatate pur fiziologica; este modul de indosariere a informatiilor primite de creierul nostru pe parcursul zilei si ne ajuta sa invatam si sa memoram mai bine. In plus, se pare ca ne sporeste si imaginatia. Chiar si cosmarurile sunt considerate utile pentru ca putem trai experiente negative simulate, iar in cazul in care ne confruntam cu ceva asemanator in viata de zi cu zi, suntem deja pregatiti sa facem fata mai bine.
Tine doar de alegerea noastra sa ne bucuram de noapte, somn si vise, in liniste, si sa actionam in cazul in care avem probleme in acest sens.
Un articol de: Ana-Maria Doroftei
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 28 Mai 2012
"visul", "psihoanaliza", "somn", "noapte", "subconstient".
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza