Pelerinaj la Iasi

parascheva1

Pe 14 octombrie, Iasiul se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania. La aceasta data, crestinii ortodocsi o sarbatoresc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, care este considerata ocrotitoarea Moldovei.

Roaga-te Sfintei Parascheva

Credinta si rugaciunea catre Sfanta Cuvioasa Parascheva este folositoare, ea daruind ajutor prin rugaciunile sale tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, bolnavilor si saracilor. Sfintenia sa vine din bunatatea si iubirea Sa fata de Dumnezeu si de oameni.
Pe 14 octombrie, mii de credinciosi vin la Iasi sa atinga sfintele moaste si sa se roage pentru sanatate si bunastare.

 

14 octombrie 2010

In acest an, pelerinajul de la Iasi a inceput cu sase zile inainte de marea sarbatoare. Autoritatile se asteapta ca 100.000 de romani vor veni sa atinga moastele aflate la Catedrala Mitropolitana.
Sfanta Liturghie de pe 14 octombrie va fi oficiata de un sobor format din zeci de preoti, in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pe o scena special amenajata in fata Catedralei.


Viata Sfintei Parascheva

Sfanta maica noastră Parascheva, numită „cea Noua", de la Iasi, „a Moldovei luminatoare" si lauda intregii Ortodoxii, s-a nascut  in satul Epivat din Tracia rasariteana, nu departe de Constantinopol, pe la îiceputul secolului al Xl-lea, din parinti binecredinciosi  si de bun neam.

Cei doi copii, Eftimie şi Parascheva, au primit in familie o aleasa crestere si educatie religioasa. Astfel, Eftimie, fratele mai mare al cuvioasei, a intrat inaintea ei în nevoinţa monahala. Apoi, pentru sfinţenia vieţii lui, ajunge episcop al Matidiei  si pastoreste bine Biserica lui Hristos pana la sfarsitul vietii. La fel si Sfanta Parascheva, iubind mai mult decat orice pe Hristos, la varsta de aproape 15 ani, a intrat intr-o manastire de fecioare din orasul Ieraclia Pontului. Dupa cinci ani se inchina la Mormantul Domnului si se nevoieste mai multi ani intr-o mica manastire de calugărite pustnice de pe Valea Iordanului.

La varsta de 25 de ani, luand porunca de la ingerul Domnului, s-a reîntors in patrie si s-a nevoit inca doi ani langa biserica satului natal, Epivat. Pe la jumatatea secolului XI, anul 1050, la varsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva si-a dat sufletul  in mainile Domnului si a fost inmormantata aproape de malul marii. Mai tarziu, in urma unor minuni la mormantul ei, moastele Cuvioasei Parascheva au fost aflate intregi in pamant si s-au pus in biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, spre cinstire si inchinare. Aici au stat sfintele ei moaste aproape 175 de ani.

În anul 1223, ţarul romano-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) a stramutat moastele Cuvioasei Sfanta Parascheva la Târnovo, capitala Bulgariei, fiind depuse in catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului". Mai tarziu, fericitul patriarh Eftimie al Bulgariei scrie „Viaţa Cuvioasei Parascheva" si o trece in sinaxarul Bisericii cu zi de praznuire la 14 octombrie. Din a doua jumatate a secolului XIV, cultul Sfintei Parascheva trece si la nordul Dunarii, in cele trei tari romane.

La Târnovo au stat moastele celei numita Sfanta Parascheva 160 de ani. În anul 1393, cazand Bulgaria sub ocuptia turcilor, sfintele ei moaste au fost daruite pentru putin timp lui Mircea cel Batran, domnul Ţarii Romanesti. Dupa trei ani, turcii le-au dat cneghinei Anghelina a Serbiei, care le stramuta la Belgrad, unde raman 125 de ani.

In anul 1521, turcii ocupa si Serbia si iau din nou ostatice moastele binefacatoarei noastre, Sfanta Parascheva, pe care le duc în palatul sultanului din Constantinopol. Apoi, sfintele ei moaste sunt rascumpărate de la turci de catre Patriarhia Ecumenica cu 12.000 de ducati de aur si raman in Catedrala patriarhala din Fanar timp de 120 de ani. In anul 1641, insa, ajungand Patriarhia de Constantinopol datoare la Poarta otomana cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus asupra Bisericii, patriarhul Partenie a daruit moastele Cuvioasei Sfanta Parascheva, drept recunostinta, domnului Moldovei, Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol si Ierusalim pe mai multi ani.

In anul 1641, la 13 iunie, moastele Preacuvioasei maicii noastre Sfanta Parascheva au ajuns in Iasi  si au fost aşezate cu multa cinste in frumoasa biserica atunci zidita, a Manastirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie, 1888, cand au fost scapate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate in noua Catedrala mitropolitana din Iasi unde se afla si astazi.

(Sursa: www.sfant.ro)

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
3760 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Elena-Ciucu Marți, 12 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

pelerinaj, Iasi, sfanta Parascheva, sarbatoare, 14 octombrie, ortodox, Moldova, credinta, rugaciune, Dumnezeu, sarbatori ortodoxeS-ar putea sa va intereseze si:

Cormaia este o localitate componenta a statiunii Sangeorz-Bai, Cormaia este un rau in [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza
In vremurile de inceput ale Bisericii Crestine si in timpurile in care Duhul Lui Isus era [..]
citeste si comenteaza
O sa-mi permit sa va invit sa ne continuam pelerinajul prin manastirile prahovene si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Povestea de dragoste dintre Angelina Jolie (35) si Brad Pitt (46), doi dintre cei mai celebri [..]
citeste si comenteaza
Filmul regizat de Radu Muntean, nominalizat la sectiunea Un Certain Regard (Cannes), va avea [..]
citeste si comenteaza
Pe 14 octombrie, Iasiul se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania. La aceasta [..]
citeste si comenteaza
Fiecare are in trusa de machiaj cel putin un ruj de mai bine de trei ani sau un fard si mai demult. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate