Hramul manastirii sfantul Casian, motiv de pelerinaj

Misterios, meleagul acesta ce incanta prin frumusete, maretia Creatiei incluse si candoarea peisajului indeamna catre binecuvantare divina, iubirea de Dumnezeu si de semeni. Nu intamplator s-a construit aceasta manastire chiar langa grota in care se spune ca a trait sfantul Casian.

De curand, in lumea crestina, s-a sarbatorit sfantul Casian, precum si hramul manastirii ridicata in cinstea Patronului ce-i poarta numele, aflata pe locurile in care s-a nascut sfantul, adica undeva in podisul Casian din Dobrogea (jud. Constanta).

 

Pozitionare geografica

Aflata intr-o zona feerica, manastirea Casian, care astazi isi sarbatoreste "aducerea aminte" in cinstirea sfantului careia ii poarta numele, a fost construita pe locul unde ochiul se incanta prin privelisti de neuitat pentru cine va fi sa-i fi luat "tinerea de minte" dintr-o carte, un anunt, o marturie vie sau de alt gen. La 10 km de nestiuta localitate cu acelasi nume, de fapt - a catunului - pentru ca este compus nu mai mult de 10 familii, "ascuns" parca prin vreun tufis, locasul de cult se afla mai aproape de satul Targusor, la o distanta de numai 3 km. Este foarte vizitata atat de pelerinii crestini, cat si de cei mai putin, datorita asezarii ei miraculoase pe dealul cel mai inalt din tinut, pentru a fi mai aproape de cer si de Dumnezeu, ca ascultate fie rugaciunile pelerinilor ce trec pe aci. Conteaza numai si un gand bun insuflat de mirificul peisajelor si intocmai ca aceasta influenteaza nu numai gandurile, ci si "rugaciunile" ateilor. E un loc sfant cu miracole nestiute! Si, nu intamplator, sfantul Casian si fratele sau in cele sfinte sunt sarbatoriti in pragul primaverii, cand sufletul incepe sa calatoreasca!

Cred ca nu poate fi ceva mai frumos ca acest loc ce a fost odata un munte de corali, in timpuri "nepatrunse" cu sute de milioane de ani in urma, aflat pe fundul marii, despre care se spune ca erau acoperite aceste tinuturi timp indelungat inca de la facerea lumii - marea Sarmatica - dupa unii, desi am auzit mai multe denumiri. Cu siguranta ca pe vremuri, fiind tot cel mai inalt dintre acesti munti, era mult mai falnic, insa de-a lungul timpului coralii, rocile lipite rezultate din acestia s-au tocit.  

Posibil ca tot din acest motiv si "rocile" pe timp de ploaie si umiditate sunt mai lipicioase, mai alunecoase, insa verdeata cred ca din acelasi motiv este mai vie ca nicaieri. Aici, la Manastirea Sf. Casian, de altfel este un loc mai plin de piatra si roci (de piatra) decat in tot tinutul de asa zisii munti ai Dobrogei. Aflata la o distanta de pana in 40 de km de Constanta si de 14 de localitatea Mihail Kogalniceanu, in general manastirea este vizitata datorita privelistilor ce se pot parcurge cu privirea la scurt timp dupa intrarea pe straduta pietruita nu prea lunga (trei km), ce se ramifica de la soseau nationala de dinaintea Targusorului, dupa cum si era odata acest sat, aflat la o rascruce imemorabila de drumuri.

"Dealul Casienilor" (De la Sf. Casian si Ghergan - cumva si acesta din urma a primit numele celui mai important, pentru ca tot timpul erau impreuna) este centrul unor cadre arheologice in parte necercetate dupa cum se afirma deseori, cu un ansamblu de grote si adaposturi uitate, lasate in nestiinta. Cu totul uimitoare este indaratnicia cu care franturi de nume si de intamplari s-au mai pastrat inca din legendele si povestirile oamenilor, ca de nu era nimic adevarat, nu s-ar mai fi povestit pana acum.



Drumul


Parcurgand acest drum cam anevoios, in ciuda denivelarilor, calea cu ale ei privelisti deja inspira liniste, impanzind pacea in colturi sufletesti nebanuite, acompanierea fiind data si de verdeata inconjuratoare a ierburilor parca vesnic vii. Cu circa 500m inainte de a ajunge pana la manastire incepi a urca dealul, apoi intrand pe sub imensele arcade de lemn ale asa zisei porti, se intra in curtea vasta a acestui locas de cult. Biserica Sf. Casian este construita din piatra alba calcaroasa - o metoda de "acoperire" a zidurilor locasurilor de cult specifica zonei, datorita pietrelor aflate in tinut. Pe langa biserica s-au construit inca doua corpuri administrative ale manastirii propriu-zise, printre care am inteles ca se afla si un minin da cazare, biblioteca, sala de mese si alte utilitati (magazii, sere). "Manastirea Sfantul Ioan Casian s-a ridicat in anul 2001, prin stradania parintelui ei staret, Iustin Petre. Parintele staret are planuri mari - vede pe Dealul Casienilor un ansamblu monahal, cu biblioteca si muzeu, cu ziduri inalte, castel de apa si corpuri de cladire pentru pelerini." S-au inaltat de atunci, de cand s-au zis acestea, zidurile arhitectonice a unei biserici ce va fi cea mai impunatoare cladire din complex, actualmente in constructie si cea mai falnica pentru distante foarte mari. Anexele construite in stil asemanator, chiar identice, cu parter, cu terase, arcade si coloane avand stilul bizantin. In aceste anexe s-au construit si adaptat sisteme de incalzire si iluminat pentru manastire printr-o mica eoliana si panouri solare.



Pestera

Din spatele manastirii incepe a derula la vale o carare larga si usor inclinata spre est. De aici se vad rocile ce ies in evidenta pe poteca, fiind intr-adevar calcaroase. Ea decurge catre pestera sfantului. In drum spre grota principala in care se spune ca a trait Sf. Casian, urmeaza o curba de vreo 90 de grade, dinspre directia nord-est spre nord-vest, intrand intr-o padurice cu pomi micuti de stejar. De aici se spune ca ai putea cuprinde cu privirea toata Dobrogea dinspre nord - Scitia Minor cum era pe vremea sfantului. In realitate, un camp imens, parca indefinit, "marginea" lui pierzandu-se la zeci de kilometri in zare, care de altfel si are un relief ascendent, totusi neputand egala "platoul Casienilor". Acest deal imens "din fata" platoului pe care ne aflam este de fapt un camp arabil, impanzit la ora actuala cu eoliene ce produc acea "energie verde" (consumata de nu stiu cine), eoliene care de altfel se gasesc pe cele mai inalte dealuri ale intregului judet, palpaind pe timp de noapte cu beculete rosii (albe pe timp de zi) ca intr-o comunicare de grup stiuta numai de ele.  

Cateodata cand ploua mult de pe acest deal din fata si de pe "muntele" (platoul) nostru, ce in partea de nord este foarte abrupt, se strange o asa de multa apa incat se degreveaza ca intr-un lac; de altfel, acum si este intretinut artificial, dand un plus de farmec privelistilor inconjuratoare pesterii. "Intretinerea" lacului cu apa pe orice timp mai ploios sau nu, mi se pare ca o "asigura" o dereaua ce nu-si are izvorul prea departe, de altfel nu e singurul. Este o zona cu mai multe izvoare, iar cand ploua abundent se impanzeste si se mareste. In aceasta  mare abrupta a dealului nostru se afla pestera pe care o cautam, dar dupa ce se tot coboara el si omul ce cauta grota, la pestera se urca pe o scara metalica de vreo 5m. Valea abrupta a muntelui se parcurge pe o carare serpuita si indiguita cu trepte, balustrade, piatra si scandura, fiind si cam intortocheata cararuia e abrupta si ea.

Despre acest pamant cumva misterios, pentru ca pare si neexplorat in totalitate, se spune ca s-au ingropat si zidit in grotele stancilor - inainte de formarea poporului roman - daci de catre romani, dacii razvratiti cu copii si nevestele lor, iar cateodata unii ciobani marturisesc ca aud plansete si urlete ce vin de niciunde parca, c-ar fi o legenda sau nu, nu se cunoaste unde se afla acest loc. Cu toate ca, desi misterios, pamantul verde incanta prin frumusete (este ceva care mentine vegetatia; unde nu este iarba sunt muschi si licheni), maretia Creatiei incluse si candoarea peisajului indeamna catre binecuvantare Divina si iubirea de Dumnezeu si de semeni. Nu intamplator s-a construit aceasta manastire chiar langa grota in care se spune ca a trait sfantul Casian, plus ca in inceputurile crestinismului pe acest podis se afla o asezare monahala, ce acum in acest fel s-a reluat ca idee.


Sfantul Casian

Etimologia si semnificatia numelui Casian, cu derivatul feminin de Casiana, denota faptul ca decurge din latinescul Cassius - nume ce inseamna "a fi gol, liber". Alt derivat ar fi Caius cu acelasi inteles, dar mai mult spre "a se bucura, a jubila" de libertate sfanta cred!


Nascut pe la anul 360 (sau 367 dupa alte surse, necunoscandu-se foarte bine data nasterii lui), intr-o familie de sciti - daco - romana (sau straromana) - de oameni de frunte ai tinutului, de unde a primit o educatie aleasa intr-una din renumitele cetati grecesti de pe tarmul apusean al Pontului Euxin, poate la scoala Histriei sau a Tomisului. Faptul nasterii in antichitatea crestinismului, timpurile de inceput ale crestinismului cand nici nu se percepea o alta religie, il consacra ca fiind un sfant al tuturor crestinilor. Cunostea bine cultura greaca si latina - "limbile straine" ale timpului sau. Se pare ca a si intrat de tanar intr-o asezare monahala din regiune, unde a dobandit si o pregatire teologica. Aici, afland de sfintii din toata lumea, de locurile "mantuitoare", de pustie cu multi pelerini si a insufletit de o arzatoare sete de desavarsire duhovniceasca, renunta de tanar la atractiile desarte si inselatoare - uneori - ale vietii lumesti si pleaca la Locurile Sfinte insotit de prietenul sau, Gherman, frate nu prin nastere, ci in duh.  

Pleacand spre locurile sfante din Israel, acolo amandoi fratii de duh sunt calugariti intr-o manastire din Bethleem, apoi dupa cativa ani pleaca ei iar, simtind dorul spre o mare desavarsire, se duc spre sihastriile Egiptului, unde cunosc multi alti anahoreti. Cauta sa-si raspunda astfel la diverse intrebari ce-l chinuia despre Dumnezeu, despre viata monahala, despre sfintenia si curatia trupului si sufletului, intreaba pe sihastri intalniti in drum. La aceste intrebari, gasind raspunsuri diverse pe baza carora isi da raspuns siesi, le-a adunat in sfanta "Carte a Convorbirilor". A cercetat in pustia deltei Nilului pe foarte multi sfinti insingurati timp de sapte ani. Dupa un timp, prin anul 401, este vazut in compania foarte scumpa lui aceea a sfantului Ioan Gura de Aur.


"Dar n-a trecut mult timp ca iata, Sfantul Ioan Gura de Aur - victima a lui Teofil - fiind dus in exil, Cuviosii Casian si Gherman au fost trimisi de cler si popor in misiune la Roma, insotindu-l pe episcopul Paladie ca sa instiinteze printr-o scrisoare pe episcopul Romei, Inocentiu I, de suferintele Sfantului Ioan Gura de Aur. Sfantul Casian petrecu astfel zece ani la Roma si in acest timp a fost hirotonit preot. De aici a mers la Marsilia, in sudul Galiei, unde a intemeiat, pentru barbati, Manastirea Sfantul Victor, pe mormantul unui martir din secolul al III-lea; iar pentru fecioare, aceea a Mantuitorului, pe la anul 415." - Parintele Ioanichie Balan.

Sfantul isi da duhul in deplina pace in anul 435 in acele locuri ale bisericii apusene (azi catolice, dupa Marea Schizma), moastele sale fiind si astazi pastrate in manastirea sfantului Victor din Marsilia. De aceea, si spuneam ca in ciuda faptului cunoscut exact a locului nasterii in urbea care ii poarta numele: podisul Casian, loc. Casimcea si satul Casian (cu aprecierea inexacta totusi a datei), avand ca dovada si predestinarea numelui de a cunoaste viata monahala in deplinatatea profunda a cuvantului, prin completarea credintei traite in spatiile largi si libere, anume in incursiunea lumii pe care a facut-o, este putin probabil ca a trait in acesta pestera de langa manastire, asa cum a facut Sf. Andrei ce s-a retras spre finalul activitatii sale in pestera ce-i poarta numele, motiv pentru care insa se pastreaza aceasta ca o traditie.

Fiind hramul manastirii sfantului Casian, care de altfel se sarbatoreste sambata, pe data de 02. 03.2013, din conditii superioare, motiv pentru care in ajutorul pelerinilor ce doresc a merge la manastire, primaria Mihail Kogalniceanu sustine prin mijlocul de transport pus la dispozitie din localitate, reprezentat de microbuze.  

Toti ce-i care poarta acest nume sa fie Fericiti ca si Patronul numelui!

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
3206 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 02 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

sfantul casian, sfinti ortodocsi, lumea ortodoxiei, viata sfintilor


S-ar putea sa va intereseze si:

Iata o lista completa cu lacasele de cult din judetul Prahova. Lista reprezinta un [..]
citeste si comenteaza
Multi dintre cititorii rubricii “Pelerinaje” ne-au cerut detalii si amanunte despre [..]
citeste si comenteaza
Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Dincolo de aparenta realitate exista o lume a sentimentelor si trairilor intense de unde ne [..]
citeste si comenteaza
Vara are obiceiul sa isi deserte cornul abundentei. Piata rade de fructe, legume si zarzavaturi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate