Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, Ploiesti

In anul 1923 autoritatile locale ale municipiului Ploiesti au decis ridicarea unui monument dedicat eroilor neamului morti in Primul Razboi Mondial. Dupa mai multe consultari publice s-a decis ridicarea in centrul orasului a unui locas ortodox, o catedrala cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul.
Fiindca in 2013 si se implinesc exact 90 de ani am considerat ca ar fi binevenit un scurt articol despre acest monument istoric al orasului Ploiesti.
Arhitectul acestui impunator proiect va fi Toma T. Socolescu, acelasi care va realiza si planurile altor cladiri istorice din Ploiesti cum ar fi: Halele Centrale, Palatul de Justitie, Palatul Scoalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei si Cinematograful Scala. Locul pe care a fost ales sa se construiasca este acelasi cu cel pe care se afla o biserica datata 1841 si care avea acelasi hram ca al viitoarei catedrale.
18 noiembrie 1923 este data exacta cand a fost piatra de temelie pentru acest locas ortodox. Fiind un monument dedicat Eroilor Neamului din Primul Razboi Mondial s-a hotarat ca la construirea catedralei sa fie folosite materiale aduse din locuri unde au luptat soldatii romani: blocuri de piatra de la Oituz, caramida de la Marasesti, pietris de la Doaga si Valea Susitei. In conformitate cu zicala „Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ!” criza economica si politica de austeritate din acele vremuri au facut ca lucrarile sa fie amanate, pana la punctul de a fi abandonate. In cele din urma dupa 16 ani, in 1939, catedrala a fost inaugurata.
Motivele arhitecturale predominante sunt cele de natura religios-traditionala, toate icoanele mari sunt imbracate in argint suflat cu aur, in altar este un baldachin asemanator cu cel al mitropoliilor si episcopiilor, catapeteasma sculptata si inflorata este in verzui-auriu, intregul mobilier este o lucrare de arta.
In anul 2009, la catedrala Sfantul Ioan Botezatorul au inceput ample lucrari de extindere a constructiei, care va mai cuprinde si-un centru si o cantina sociala. Chiar daca initial proiectul a fost contestat de toti si de toata lumea, in prezent lucrarile apropiindu-se de sfarsit, se pare ca toti contestatorii initiali, au trecut in tabara celor care lauda noul aspect (mult mai impunator) al catedralei. In primavara anului 2012, dupa un an si jumatate de restaurari, spectaculoasa Statuie a Libertatii a fost relocata din fata Palatului Administrativ (unde se afla de decenii), chiar in mijlocul sens giratoriului din fata Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul, creand impreuna o adevarata atractie turistica a orasului Ploiesti.
Nu exista nicio indoiala ca aceasta spectaculoasa catedrala a devenit de-a lungul deceniilor sale de existenta, mai mult decat o simpla cladire si un locas de cult, ci un punct de reper pentru toti ploiestenii si nu numai, o adevarata atractie turistica. Este acea cladire care se poate vedea aproape din orice cartier al Ploiestiului si cu o accesibilitate, maxima care face din Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, cea mai „asaltata” biserica a orasului in noaptea de Inviere si unul din obiectivele turistice spre care se indreapta pasi tot mai multor turisti.
Astfel ca aceasta catedrala este deja un „must see” al municipiului Ploiesti, deci nu o ratati!
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 15 Martie 2013
catedrale ortodoxe, pelerinaje ortodoxe
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime