Biserica Sfantul Ilie, din Vatra Dornei

Biserica_Sf_Ilie_Vatra_Dornei_2

Una din comunitatile cu traditie seculara (inca din secolul al XIX-lea) este si comunitatea greco-catolica ruteana care si-a ridicat la Vatra Dornei, undeva in anul 1908, o biserica din lemn ce avea hramul "Schimbarea la Fata".

Undeva la jumatatea secolului al XX-lea, credinciosii ortodocsi din orasul Vatra Dornei aveau o singura biserica de lemn veche, refacuta dupa Primul Razboi Mondial si stramutata in anul 1939, pe langa imobilul Casei de Odihna a Fondului Bisericesc (astazi, Casa Vladimir). Aceasta a ars pana la temelie in noaptea de 2 septembrie 1954, in urma unui incendiu devastator, se pare inscenat de catre autoritatile comuniste, din acele timpuri. După incendierea bisericii parohiale, fosta biserica greco-catolica din orasul Vatra Dornei a fost redeschisa, dar ca lacas de cult al comunitatii ortodoxe din statiune. Biserica a inceput sa fie frecventata de catre credinciosii ortodocsi romani. Pana prin anul 1980 s-au efectuat mai multe lucrari de reparatii si renovari. Totusi, o renovare ampla se impunea, astfel la inceputul secolului al XXI-lea aceste lucrari au inceput. Dupa finalizarea lucrarilor de modernizare, Biserica "Sf. Ilie" a fost resfintita la data de 1 noiembrie 2009 chiar de catre arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

 

Biserica este amplasata pe strada Negresti la numarul 15, pe drumul ce duce catre statia de Telescaun, intr-o curba si intr-o panta care va vor impiedica sao vedeti din masina, mai exact in curtea cimitirului de aici. Chiar daca nu exista niciun indicator care sa va indice unde se afla localizata aceasta biserica ortodoxa, stati linistiti, localnicii va vor indruma exact catre aceasta biserica, sau eventual urmati indicatoarele care va indruma spre “Telescaun” si cu siguranta veti ajunge si aici, fiindca nu aveti cum sa ratati aceasta impresionanta biserica. Sfatul nostru ramane (din pacate) acelasi de la toate lacasurile ortodoxe si anume: evitati ziua de hram a bisericii (20 iulie in acest caz), atunci cand locul devine prea stramt si prea neincapator pentru comerciantii ambulanti, cersetorii “traditionali” si hotii care gasesc teren propice, printre enoriasii si pelerinii de buna credinta care vin aici sa se roage.

 

In prezent, Biserica Sfantul Ilie se afla pe “lista de tentative” pentru a fi inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania, totusi modificarile arhitecturale suferite de-a lungul deceniilor au determinat Ministerul Culturii sa nu aprobe includerea ei in aceasta prestigioasa lista.

 

In ciuda acestui fapt Biserica Sf. Ilie, de aici din Vatra Dornei, a reusit sa-si depaseasca statutul de simplu lacas de cult ortodox si a devenit un adevarat obiectiv turistic secular, care ar avea nevoie de putina promovare turistica din partea autoritatilor locale sau centrale, oricare ar fi acestea.

 

Pana atunci redactia FemeiaStie.ro va recomanda cu multa caldura, ca atunci cand veti ajunge aici in Vatra Dornei sa nu va ratati vizitarea acestui obiectiv care este Biserica Sf. Ilie!

Nota obtinuta:
10 (13 voturi)
3239 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 24 Decembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

biserica sfantul ilie, biserici vatra dornei



S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru prezentul articol redactia FemeiaStie.ro va invita pe meleaguri dambovitene, in [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Aflata in vecinatatea (si umbra) Cimitirului Vesel din Sapanta manastirea Peri este una [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta ca titlul acestui articol nu este o figura de stil, ci se vrea a fi o reamintire a [..]
citeste si comenteaza
Un alt brand orologeric din tara ceasurilor - Elvetia - este si Urwerk; fiindca multa lume nu [..]
citeste si comenteaza
Nu ma indoiesc de faptul ca ati auzi cu totii de Sighisoara acest superb municipiu din judetul [..]
citeste si comenteaza
Ce faci cand esti redactor, poet sau pictor si nu mai ai inspiratie despre ce sa scrii, sa pictezi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate