Fitoterapia, ce este si cum ne ajuta ea?

Ca si fericirea, sanatatea nu poate fi cumparata cu bani si nici nu poate fi dobandita prin alte mijloace, dar oamenii, de obicei, nu se gandesc la sanatate decat atunci cand ea incepe sa puna probleme. Numai atunci cand boala a pus stapanire pe organismul slabit de stres si neintretinere, se produce o alerta de gradul zero.

Din timpurile cele mai indepartate, cautandu-si cele necesare traiului, omul a observat ca anumite plante consumate intr-un anumit mod au proprietati terapeutice caracteristice, vindecand diverse boli, alinand dureri sau favorizand cicatrizarea unor rani.

Fitoterapia, pe intelesul tuturor, inseamna tratarea bolilor cu ajutorul plantelor. In tratamentul cu plante medicinale sunt utilizate: fructele, frunzele, cojile, mugurii, florile, coditele, semintele, stigmatele si planta intreaga. Pentru uz intern sunt folosite in principal preparate al caror solvent este apa, pentru principiile active extrase din materia prima vegetala. Principalele solutii extractive apoase sunt: infuzia, decoctul si maceratul.

Decoct: solutie apoasa obtinuta prin fierberea in apa a produselor vegetale in scopul extragerii principiilor active din acestea.

Infuzia: solutie extractiva apoasa obtinuta prin oparirea cu apa fiarta a produselor vegetale, in scopul extragerii principiilor active din acestea.

Macerarea: este operatia prin care o substanta solida (planta, fructe, flori) este lasata mai mult timp in contact cu un solvent, de obicei apa, pentru a-i dizolva partile solide.

Ca tratamente exterioare se folosesc: cataplasme (prisnite), lotiuni, bai de plante, clisme, inhalatii si gargarisme.

Cataplasmele: se pregatesc din planta bine macinata, bine amestecata cu apa pana formeaza o pasta care se pune intre doua bucati de panza curata. Astfel, bine pregatita prisnita se pune pe zona care urmeaza a fi tratata.

Lotiunile (frectiile) sunt preparate obtinute fie prin extractie apoasa (infuzie, decocturi), alcoolice (tincturi) sau prin diluarea unor uleiuri volatile cu care se frictioneaza partile bolnave ale corpului omenesc.

Baile de plante constituie un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat astazi. Folosirea bailor de plante se bazeaza pe actiunea directa, la nivelul tegumentului a principiilor active cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta. Baile de plante sunt recomandate in bolile de piele, guta, reumatism, boli interne. Sunt utilizate infuzii ori decocturi concentrate care se introduc in apa de baie sau sunt folosite direct plantele care fiind maruntite, se introduc direct in baie sau adunate in saculete de tifon.

Clisma: reprezinta introducerea pe cale rectala, in scop terapeutic, a unei cantitati de lichid, cu ajutorul unui irigator sau a unei pere de cauciuc, in vederea destinderii intestinului gros pentru evacuarea fortata a materiilor fecale.

Inhalatia reprezinta o absorbtie pe caile respiratorii a unor gaze, vapori sau lichide.Inhalatiile sunt utilizate in tratamentul astmului, bronsitelor, laringitelor, traheitelor.

Gargara reprezinta o modalitate de a dezinfecta gura sau laringele. Pentru dezinfectie sunt utilizate infuzii si decocturi. Terapia prin gargarisme se recomanda in stomatite, afte, amigdale, abcese, dureri dentare.

Tinctura: lichid obtinut prin dizolvarea unor principii active de substante medicamentoase intr-un lichid: apa, alcool, eter.

Un articol de: Anca Dinu

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2186 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 20 Iunie 2014

Etichete pentru acest articol:

fitoterapie, terapii naturiste


S-ar putea sa va intereseze si:

Ingrijirea sanatatii trupului si a mintii Cateva sfaturi despre mentinerea [..]
citeste si comenteaza
Goji este cea mai noua achizitie pe care am facut-o in materie de medicina traditionala. [..]
citeste si comenteaza
Matcha este un ceai macinat fin si de inalta calitate, care este produs din frunze de [..]
citeste si comenteaza
Doamnelor, exista cateva surse de hormoni vegetali care pot regla echilibrul hormonal din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Foarte multe femei trec prin momente dificile pe parcursul vietii. Fie ca pierd o persoana prin [..]
citeste si comenteaza
Dietele. Cand ai o infectie la masea, te adresezi medicului care cel mai probabil iti va prescrie [..]
citeste si comenteaza
Ce ne face cu adevarat sa ne simtim importante, iubite, dorite, apreciate? Desigur, aspectul fizic [..]
citeste si comenteaza
Vara ne pune la incercare frumusetea, iar produsele cosmetice par inutile si nu o data avem [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate