Fructele de Goji. Continut, efecte si beneficii ale consumului zilnic
Goji este cea mai noua achizitie pe care am facut-o in materie de medicina traditionala. Oricat m-am opus si am considerat ca reprezinta o risipa de bani, nu am putut sa nu constat ca dupa numai o luna de consum, efectele sunt considerabil vizibile. Mai multa energie si nici macar o simpla raceala.
In primul rand voi incepe cu “ Ce este Goji? ”
Goji este un arbust din familia Solanaceae, cu fructe mici si alungite , de culoare portocalie. Infloreste in luna iunie si rodeste undeva prin luna august.
Istoricul
Se spune ca planta a aparut in in Tibet, cu mai bine de 2000 de ani in urma. Cu timpul, planta s-a raspandit in Himalaya si apoi in intreaga Asie.
Beneficii
Fructele sale sunt foarte cautate si recomandate de Medicina chineza in foarte multe boli ale ficatului, rinichiului, in diabet zaharat, in hipertensiune, etc. De asemenea, atat in China, cat si in India si in Tibet, fructele de Goji mai sunt folosite si la incetinirea procesului de imbatranire.
Una dintre cea mai cunoscuta legende este cea a calugarilor tibetani, care spune ca acestia traiau sanatosi pana la varste destul de inaintate: 80-100 de ani. Acest lucru se datora anioxidantilor din fructele de Goji pe care acestia le consumau zilnic.
O alta legenda este cea a unui chinez , Li Qing Yuen, care a ajuns la miraculoasa varsta de 252 de ani, mancand doar supa din fructe de Goji si facand foarte multa miscare.
252 de ani este intr-adevar o cifra de legenda, dar cui nu i-ar face placere sa ajunga pana la varsta de 80-90 de ani si sa nu prezinte nici o problema de sanatate.
Fructele au inceput sa fie cunoscute si in alte regiuni ale lumii, cum ar fi Occidentul, incepand cu anul 2002, cand David Wolf le-a facut cunoscute pe internet in programul sau de alimentatie sanatoasa.
Un studiu arata ca britanicii il cultivau si il foloseau totusi de prin anul 1730 la prepararea ceaiului.
Noi am descoperit acum ceea ce Orientul foloseste de secole.
Ce contine Goji?
-18 aminoacizi care formeaza un bloc de proteine si contine 8 substante necesare vietii, precum izoleucina si tritofan.
- minerale precum: zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, etc.
- zeaxantina si betacaroten mai mult decat in morcovi.
- de 400 de ori mai multa vitamina C decat in portocale!
- bitaminele B1, B2, B6, B12 şi vitamina E
- polizaharide si monozaharide
- acizi grasi nesaturati, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol si alti fitosteroli.
- carotenoide, include beta-carotenul, luteina, numerosi pigmenti fenolici cu actiune antioxidanta.
- calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnica recomandata
- potasiu, iod, zinc, seleniu, riboflavina.
- polizaharide sunt constituentul major din aceste fructe, reprezentand peste 33% din fruct.
Continut macronutritiv
► carbohidrati - 68%, proteine - 12%, lipide -10% si fibre 10%.
Valoare calorica totala: 370 (kCal)/100 g de fructe uscate.
Efectele pe care le au fructele de Goji asupra organismului uman (efecte publicate in Jurnalul Universitatii de Medicina din Beijing in 1992)
- efect energizant, usor constatabil.
- imbunatatesc acuitatea vizuala prin componentele beta-caroten
- au un puternic efect antiinflamator (recomandate in artrita, psoriazis).
- au efect anticonstipant.
- intaresc sistemul imunitar datorita polizaharidelor continute.
- reduc nivelul de colesterol, actionand ca si antiinflamator.
- imbunatatesc circulatia sangvina.
- incetinesc procesul de imbatranire prin cantitatile mari de antioxidanti continute
- imbunatatirea performantei sexuale si a fertilitatii
- antocianozidele sunt antioxidanti puternici care contribuie la imbunatatirea circulatiei capilare, la imbunatatirea structurii colagenului
- actioneaza impotriva inflamatiilor
- confera imunitate bacteriana si virala si adaptarea sistemului imunitar
- reglarea regimului cardiovascular
- contin fitonutrienti care inhiba peroxidarea lipidelor.
- cresc nivelul de SOD (superoxid dismutaza), care este un antioxidant care distruge radicalii liberi.
-contin componente bogate in glutation, printre cei mai eficace antioxidanti, care ajuta celulele corpului uman sa functioneze optim.
Studiile recente au aratat ca Goji contine unul dintre cei mai puternici antioxidanti existenti in produsele alimentare la oara actuala, in intreaga lume.
Consumul de Goji
Este suficient sa consumam aproximativ 30g de fructe uscate de Goji / zi pentru a observa o imbunatatire a sanatatii noastre. Putem sa consumam si in cantitati mai mari, deoarece Goji nu are efecte secundare.
Poate fi consumat usacat sau in diferite retete de mancare, in prajituri, etc
Postat de: Daniela-Munteanu Marți, 07 Februarie 2012
goji, crestere imunitate. terapii naturiste, fructe goji
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?