Catina, medicament natural

Catina este considerata a fi un aliment-minune pentru sanatate.

Catina alba este cunoscuta inca din Antichitate pentru efectele ei terapeutice. Arbustul sau are aspect albicios datorita perilor cu care este acoperit, motiv pentru care poarta denumirea de ‘catina alba’. Ea este cunoscuta datorita calitatilor sale fotoprotectoare, radioprotectoare, anticancerigene, puternic cicatrizant, imunomodulatoare, ameliorator al efectelor nocive ale chimioterapiei, si chiar in caz de HIV/SIDA.

De semenea, bolile digestive se pot trata cu catina. Fructele de catina alba contin foarte multa vitamina C, deci sunt protectoare impotriva racelilor si gripei. Intaresc imunitatea organismului, conferind energie chiar si in perioada de recuperare dupa efort fizic si intelectual intens.

Boabele contin serotonina (‘serul fericirii’) ce confera tonicitate cerebrala, fiind un bun stimulant neuro-transmitator.

Totodata, are efect detoxifiant si combate stresul. Depresia acuta , alcoolismul sau consumul de tutun, impreuna cu simptomele ce apar in timpul curei de dezintoxicare (delirium tremens, nervozitate, tendinte violente in comportament, tremuratul mainilor), si cu sechelele ramase dupa intoxicatiile cu acestea, pot fi rezolvate cu ajutorul catinei albe in cure dupa cum urmeaza:

in cazurile de depresie, izolare, comportament antisocial se administreaza pulbere de catina, cate o lingurita de 4 ori pe zi, timp de 6 luni;

in cazurile de alcoolism si consum de tutun se consuma 3-4 lingurite de pulbere pe zi, in cure de cate 3 luni. 

Pulberea de catina alba se foloseste de asemenea ca adjuvant in caz de afectiuni grave precum: leucemie, cancer, scleroza in placi. In aceste cazuri se administreaza o lingurita de pulbere inainte de masa. Efectele benefice sunt urmatoarele: marirea apetitului si a procesului de digestie, stimularea rezistentei si a regenerarii organismului.

Siropul de catina. Este obtinut prin presare la rece, astfel pastrandu-si nealterate aceleasi substante active terapeutice. Siropul se poate prepara si acasa: dupa ce se spala fructele de catina, se preseaza si se strecoara. Sucul obtinut se amesteca foarte bine cu 3 lingurite de miere. Se consuma 4-5 lingurite in fiecare zi, in cure de cate 3 saptamani, ca si tratament de intretinere, preventiv impotriva gripei si a racelilor, mai ales pe parcursul sezonului rece. Daca insa aveti deja probleme de acest gen, se consuma pana la 10-12 lingurite pe zi.

In cazurile de ciroza hepatica, se bea o jumatate de pahar de suc proaspat pe zi sau se administreaza o lingura de sirop inainte de mesele principale, de 3-4 ori pe zi.

In afara acestor afectiuni grave pe care le trateaza catina, ea este si un excelent remediu pentru tenul obosist, incarcat sau cu afectiuni de tip acnee. Se poate face masca cu sirop ce trebuie aplicat pe piele si lasat sa actioneze 20 de min. In functie gravitatea problemelor pielii, tratamentul se face de pana la 2-3 ori pe saptamana.

In sezonul rece catina poate fi pastrata uscata. Astfel, se poate transforma in pulbere si consuma ca ceai (o lingurita la o cana de apa), preferabil in varianta nepreparata termic.

Catina este in mod evident un aliment-medicament, fiind necesar consumului atat ca preventie si mentinerea sanatatii generale a organismului, cat mai ales in caz de afectiuni si boli grave.

Sa ne bucuram de natura! 

Nota obtinuta:
8.8 (16 voturi)
4596 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Nedelcu Luni, 11 Octombrie 2010

Etichete pentru acest articol:

beneficii-catina, sanatate, medicament natural, natura, terapii naturiste-alternative, fructe-si-legume, beneficiile-catinei, catina-cu-miere, catina-alba, sirop-de-catina, ulei-de-catina


S-ar putea sa va intereseze si:

Varza "ascunde" printre frunzele sale, nebanuite calitati terapeutice, putand [..]
citeste si comenteaza
Ceaiul verde face farte din numeroase retete naturiste, inca de la aparitia sa in 2737 [..]
citeste si comenteaza
Articulatiile reprezinta puntile de legatura dintre oase, cu un rol major in sustinerea [..]
citeste si comenteaza
Ficatul, desi activ in permanenta, nu este ferit de boli si probleme asa ca merita, din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Doamnelor, este primavara, asa ca sa profitam la maxim de legumele si fructele proaspete, mai ales [..]
citeste si comenteaza
Hand – Made este arta de a crea viata prin firul de ata, prin gheme de lana, panza stralucitoare [..]
citeste si comenteaza
Calatoreste fara incetare De-a lungul ei Acompaniata de perla nisipul În infinit. [..]
citeste si comenteaza
Otetul de mere este folosit inca din cele mai vechi timpuri, de acum mai bine de 3 milenii, fiind [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate