Acidul folic si beneficiile sale
Doamnelor, este primavara, asa ca sa profitam la maxim de legumele si fructele proaspete, mai ales de verdeturi care contin minunatul acid folic, atat de util pentru sanatatea fiecareia dintre noi.
Acidul folic face parte din complexul de vitamine B, fiind cunoscut si sub denumirea de B9. Fiind foarte bun pentru noi, femeile, este indicat ca el sa se administreze chiar cu un an inainte de a ramane insarcinate, in cazul celor care intentioneaza sa aiba copii, dar si la inceputul gravidiei. Astfel se reduce riscul malformatiilor congenitale - mai ales a coloanei vertebrale (defectul de tub neural sau spina bifida) si a fetei (gura de lup, buza de iepure) - si a nasterilor premature - risc cu 70% mai mic. Doza necesara zilnica administrata inainte cu un an este de 0,4 mg pe zi. Acidul folic previne aparitia problemelor respiratorii si a infectiilor. Vitamina B9 are capacitatea de a mentine in limite normale valorile tensiunii arteriale. De asemenea, previne aparitia bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral. Reduce nivelul de homocisteina, un aminoacid din sange care afecteaza inima in cantitati mari. Persoanele care sufera deja de o boala cardiovasculara ar trebui sa administreze zilnic acid folic, pentru a preveni infactul. Aparitia cancerului de colon este o problema majora care se poate rezolva cu ajutorul acestei vitamine B9. Previne aparitia de celule anormale la nivelul colonului - displazia cervicala - o faza premergatoare a cancerului de col uterin. Pe langa o hrana nesanatoasa, femeile care folosesc contraceptive si cele care fumeaza sunt inca si mai predispuse la aceasta boala. Acesti factori produc modificari ale celuleor colului uterin.
Multi cercetatori au observat ca bolile de memorie sunt de trei ori mai frecvente in randul celor cu carenta de acid folic. Administrarea suplimentelor cu B9 imbunatateste capacitatea de memorare.
Surse de acid folic:
Pe langa suplimentele ce contin aceasta vitamina B9 - este bine a fie naturiste, extrase din produsele proaspete ce contin o cantitate specifica de acid folic - este bine, fiindca tot este vremea prospetimilor, sa consumam, doamnelor, daca se poate zilnic, unul dintre urmatoarele alimente bogate in B9: broccoli, spanac, salata verde, precum si toate tipurile de cereale integrale. B9 este o vitamina solubila in apa, de aceea, este cel mai indicat sa nu preparam termic produsele, ci sa la consumam proaspete pentru a nu-si pierde proprietatile. Salatele sunt cel mai la indemana de consumat in aceasta perioada, pentru ca asigura dozele necesare de vitamine si minerale.
Sa ne ingrijim de sanatatea si frumusetea noastra prin consumul constient de produse naturale care au efecte benefice, atat de evidente. Trebuie doar sa perseveram in a folosi aceste metode pentru a avea rezultate optime.
Postat de: Ana-Nedelcu Marți, 04 Mai 2010
acidul folic, surse de vitamine si minerale, sanatate
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?