Ceaiul de hibiscus, beneficii si precautii

Hibiscusul sau trandafirul chinezesc si-a castigat de-a lungul anilor renumele binemeritat de planta ornamentala, deosebit de frumoasa. Beneficiile naturiste ale acestei plante nu sunt insa demne de lasat in urma.

Stimuleaza sistemul imunitar

Similar cu multe alte plante si fructe, planta numita hibiscus contine vitamina C, despre care cercetarile in domeniul medical afirma ca influenteaza dezvoltarea si activitatea celulelor albe din sange. Avand in vedere rolul  acestor celule in a lupta impotriva infectiilor,  consumul acestui tip de planta sub forma de infuzie,  poate sa duca la prevenirea unor imbolnaviri dese. Totodata ceaiul de hibiscus, poate atenua manifestarile artritei, umflarea articulatiilor sau in iritatii ale pielii.

Contribuie la sanatatea inimii

Studiile efectuate asupra ceaiului de hibiscus arata ca acesta are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala sistolica cu pana la 7%. Acest fapt s-ar datora flavonoidelor (substante antioxidante continute de aceasta plata) care pot ajuta la dilatarea vaselor de sange. Rezultatele cercetarilor arata ca acest ceai poate trata hipertensiunea, dar si anumite forme ale bolilor de inima. Ar putea fi o alternativa viabila pentru persoanele care nu pot sau nu doresc sa ia medicamente. Cu toate acestea, substituirea unui tratament medicamentos, cu ceaiuri, trebuie sa se faca numai cu acordul medicului.

 

Ajuta digestia si functia intestinala

Substantele chimice prezente in mod natural in acest ceai au proprietatii antibacteriene si sunt totodata un laxativ foarte bland, care poate rezolva temporar problemele legate de constipatie si probleme conexe, cum ar gastrita si balonarea. Pastrarea intestinelor in miscare este esentiala deoarece ea influentează cantitatea de apa si substante nutritive care se absorb in organism. Un intestin lent sau blocat poate impiedica golirea stomacului asa cum ar trebui, ceea ce poate duce la probleme cum ar fi deranjamente stomacale si hiperaciditate gastrica. Polifenolii din ceaiul de hibiscus stimuleaza sistemul digestiv in timp ce descurajeaza dezvoltarea cancerului de stomac.

 

Ajuta la controlul cantitatii de apa din organism

Oamenii au nevoie de apa pentru a trai, aceasta fiind  necesara pentru ca organismul sa-si efectueze diferitele procese fizice. Cu toate acestea, fenomenul retentiei de apa este unul des intalnit. Retentia de apa genereaza la randul sau balonare sau chiar edem, manifestari care sunt dureroase si pot cauza si o crestere temporara, in greutate. Pentru a preintampina aceste neplaceri, se poate folosi ceaiul de hibiscus, in calitate de diuretic natural.

 

Contribuie la pierdere in greutate

Ceaiul de hibiscus contine un inhibitor al enzimei care reduce productia de amilaza Amilaza este produsa de catre pancreas pentru a ajuta la digestia carbohidratilor. Cu mai putina amilaza, o persoana nu mai poate asimila asa multi carbohiodrati. Aceasta inseamna ca organismul nu mai poate asimila  sau stoca toti carbohidratii pe care ii consuma, fapt ce va duce inevitatibil catre o pierdere in greutate sau impiedica acumularea de kilograme.

 

Precautii

In ciuda mai multor beneficii pentru sanatate ale acestui ceai, el este totusi contraindicat femeilor insarcinate. Specialistii din domeniul sanatatii considera ca ceaiul de hibiscus poate stimula aparitia menstruatiei si astfel sa conduca la un avort spontan. Si femeile care alapteaza nu ar trebui sa consume acest ceai fara avizul medicului. Consumat excesiv are efect de reducere a fertilitatii.

Ceaiul de hibiscus poate fi gasit ca atare sau in componenta ceaiurilor din fructe de padure carora le imprumuta din gustul sau specific-acrisor si mirosul placut, parfumat.

Infuzia de hibiscus ( din flori)  -  se prepara dintr-o lingura cu planta peste care se adauga  250 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese.:)

Nota obtinuta:
9.5 (13 voturi)
11419 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Dalina-Maria-Andrei Miercuri, 11 Iunie 2014

Etichete pentru acest articol:

hibiscus, ceai de hibiscus, beneficiile ceaiului de hibiscus, ceaiuri de fructe de padure, ceaiul de hibiscus-contraindicatii


S-ar putea sa va intereseze si:

Cicoarea este denumita stiintific ‘chihorium intybus’. Ea este o planta perena, [..]
citeste si comenteaza
Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Inchideti ochii si ganditi-va ca sunteti [..]
citeste si comenteaza
Goji este cea mai noua achizitie pe care am facut-o in materie de medicina traditionala. [..]
citeste si comenteaza
Varza "ascunde" printre frunzele sale, nebanuite calitati terapeutice, putand [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Retete dulciuri in casa: coltunasi cu branza de vaci. In Moldova se mai numesc chiroste. Poate [..]
citeste si comenteaza
Complexul muzeal Cotroceni cuprinde Palatul Cotroceni si Biserica cu acelasi nume. Vizitarea [..]
citeste si comenteaza
Cui nu ii place sa aiba un ten frumos? Problemele pielii sunt insa adevarate cosmaruri pentru [..]
citeste si comenteaza
Daca intrebi un adolescent cati prieteni are, iti zambeste si te intreaba la randul sau: “pe [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate