Hepatita B poate fi prevenita!
Cea mai eficienta metoda de preventie in cazul acestei maladii este vaccinarea. Specialistii spun ca in ultimii 50 de ani vaccinarea impotriva hepatitei B a salvat mai multe vieti omenesti decat oricare alta interventie din domeniul sanatatii.
Hepatita B este o infectie serioasa a ficatului, produsa de virusul hepatitei B (VHB). Toate tipurile de hepatita (A, B, C, D si E) pot determina lezarea permanenta a ficatului. Daca hepatita acuta B este vindecabila (poate evolua de la cateva saptamani la cateva luni), cea cronica este o boala care dureaza toata viata, generand afectiuni grave ale ficatului, inclusiv cancer hepatic.
In cat timp se transforma hepatita acuta in hepatita cronica?
Hepatita B are niste cai foarte clare si cunoscute de transmitere. In primul rand, se transmite pe cale sexuala, in al doilea rand prin obiecte, instrumente contaminate cu sange sau prin transfuzii cu sange contaminat, dar si maternofetal. “Hepatita acuta cu virus B este o infectie nou achizitionata si care, in majoritatea cazurilor, la adulti se rezolva in proportie de 90% fara complicatii ulterioare. Exista insa si situatii cand aceasta nu se vindeca, ci se cronicizeaza. Aceasta inseamna ca persistenta virusului in organism dincolo de sase luni de la momentul infectarii.
Daca avem un antigen persistent decelabil in sange la peste sase luni de la momentul infectarii, atunci putem sa ne gandim la o cronicizare a hepatitei cu virus B”, explica dr. Simin Aysel Florescu, medic specialist boli infectioase. Progresia hepatitei cornice B este insidioasa (subtila si gradual), de obicei de-a lungul mai multor decade. Evolutia este determinate in principal de varsta la care este dobandita infectia cu VHB si de interactiunea dintre virus si sistemul imun. Persoanele infectate cu VHB care au o faza usoara si scurta de reactive imuna inainte de a trece la o faza inactive (silentioasa) tind sa evolueze foarte bine. Aceasta inseamna ca au teste hepatice normale si nu au simptome. Ei sunt cunoscuti ca purtatori sanatosi de virus hepatitia B, dar chiar si asa pot transmite virusul altor persoane.
Ce putem face?
Medicii spun ca cea mai eficienta metoda de preventie este vaccinarea, care ar trebui efectuala la nou-nascuti, copii si adulti. “Vaccinarea antihepatita este disponibila la noi in tara inca de prin 1995-1996, tot atunci incepand si vaccinarea copiilor in maternitati imediat dupa naştere. Ca metoda de prevenire mai putem mentiona si profilaxia la copiii proveniti din mame infectate cronic cu virusul hepatic B, la care vaccinarea singura este posibil sa nu aiba rezultate. Un copil nascut dintr-o mama seropozitiva pentru virus VHB, chiar daca este vaccinat conform protocolului existent in tara imediat de la nastere, este posibil sa nu fie protejat daca virusul s-a luat de la mama in momentul nasterii.
Atunci este necesara administrarea unor imunoglobuline specifice, alaturi de vaccinare, care pot creste eficienta protejarii copilului pana dincolo de 95%. Efectele adverse ale vaccinului tind sa fie usoare si pot include slabiciune, oboseala, cefalee, greata si durere sau umflatura la locul injectarii”, spune dr. Forescu.
Daca ai simptone de hepatita acuta B, tratamentul medicamentos nu este necesar. Este insa important sa mergi imediat la doctor daca stii ca ai fost expus la VHB. Injectarea de imunoglobulina anti-hepatita B in primele 24h de la intrarea in contact cu virusul poate ajuta la protejarea impotriva imbolnavirii cu hepatita B.
Tratamentul la domiciliu amelioreaza simptomele si ajuta la prevenirea raspandirii virusului. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea raspandirii infectiei, medicii recomanda urmatoarele:
1. Redu activitatea la un nivel potrivit cu cel al energiei de care dispui.
2. Incearca sa te hranesti corespunzator, sa mananci consistent dimineata (nu mancaruri grele) si mai usor in cursul zilei.
3. Bea multe lichide, pentru a evita deshidratarea.
4. Evita alcoolul si drogurile.
5. Informeaza persoanele alaturi de care traiesti despre boala de care suferi, nu imprumuta obiecte personale de toaleta (lame de ras, periute de dinti etc), foloseste prezervativul sau apeleaza la abstinenta sexuala!
Odata dezvoltata hepatita cronica, exista putine optiuni terapeutice. Cand leziunea hepatica este severa, transplantul de ficat poate fi unica optiune.
Simptomele hepatitei B:
1. Icter – pielea si albul ochilor devin galbene. Desi icterul este un semn definitoriu al hepatitei B, el nu apare in majoritatea cazurilor
2. Slabiciune si oboseala
3. Febra usoara
4. Durere de cap
5. Pierderea apetitului
6. Greata si voma
7. Durere abdominala si disconfort permanent in partea dreapta a abdomenului, sub marginea costala unde este situat ficatul
8. Diaree sau constipatie
9. Dureri musculare si articulare
10. Eruptii pe piele
11. Urina inchisa la culoare
Postat de: Sabina-Elena-Oprea Marți, 07 Februarie 2017
hepatita B, cum sa previi hepatita B, hepatita, A, B, C, D, E tratament, cauze hepatita B
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa